Εμπλοκή στην ανάδειξη οριστικού αναδόχου για την Περιμετρική της Μακρυνείας

Eμπλοκή φαίνεται ότι παρουσιάζεται στην ανακήρυξη οριστικού αναδόχου για το έργο «Περιμετρική οδός Μακρυνείας από Ζευγαράκι έως Δαφνιά», μετά την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της απόφασης του δήμου Αγρινίου που ανακήρυσε οριστικό άναδοχο την “κοινοπραξία ΝΙΟΒΗ ΑΤΕ – ΙΟΝΙΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.” από τις εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Μάλιστα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκανε δεκτή την προσφυγή της κοινοπραξίας «ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. – ΔΗ.ΜΕΡ. Α.Ε.» και ακύρωσε την απόφαση του δήμου Αγρινίου.

Τριχωνίδα;Υπενθυμίζεται ότι μετά τη δημοπράτηση του έργου οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, οι κοινοπραξίες «ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. – ΔΗ.ΜΕΡ. Α.Ε.» και «Κ/Ξ ΤΕΜΕΚ Α.Τ.Ε. – ΤΕΔΡΑ Α.Τ.Ε.» κατέθεσαν ενστάσεις κατά του προσωρινού μειοδότη και κατόπιν η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αγρινίου που εξέτασε τις προσφυγές των εταιρειών απέρριψε τις ενστάσεις τους και έτσι η κοινοπραξία ΝΙΟΒΗ ΑΤΕ – ΙΟΝΙΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος του έργου. Πλέον ο δήμος Αγρινίου και για να αποφευχθεί η περαιτέρω εμπλοκή θα καταθέσει προσφυγή προς την ειδική επιτροπή του άρθρου 152 του Ν. 3463/06 και κατά της απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ο δήμος Αγρινίου θεωρεί ότι με το Ν.3886/10 έχει καταργηθεί η δυνατότητα διοικητικής προσφυγής κατά εκτελεστών πράξεων της διοίκησης και έτσι πιστεύει ο γ.γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έπρεπε να απορρίψει ως απαράδεκτες τις προσφυγές και να μην τις εξετάσει επί της ουσίας.

Θα πρέπει εδώ να σημείωσουμε ότι 4 μήνες μετά τη δημοπράτηση του έργου δεν υπάρχει ακόμη ανάδοχος και φαίνεται μέχρι στιγμής ότι αυτή η καθυστέρηση θα συνεχιστεί… Είναι γνωστό ότι στη παρούσα οικονομική συγκυρία οι εταιρείες που «κηνυγούν» με ενστάσεις, προσφυγές, ασφαλιστικά μέτρα τα έργα μέχρι τέλους, ίδιως όταν πρόκειται, όπως στην περίπτωση της Περιμετρικής της Μακρυνείας, για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 12.000.000,00 ευρώ. Είναι λοιπόν ανάγκη αυτές οι διαδικασίες και οι χρόνοι να απλοποιηθούν, να δίνεται το δικαίωμα βέβαια στη κάθε εταιρεία αν νομίζει ότι θίγεται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αλλά και στο κοινωνικό σύνολο να δει τα έργα να προχωρούν, ίδιώς από την στιγμή που πρόκειται για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.