Μέχρι σήμερα δεν είναι υποχρεωτικός ο προσεισμικός έλεγχος στο σύνολο των κτιρίων όταν το 80% των δημοσίων κτιρίων έχουν χτιστεί πριν από το 1985 με ανύπαρκτους ή ανεπαρκείς αντισεισμικούς κανονισμούς. Δεν έχει γίνει ολοκληρωμένος προσεισμικός έλεγχος (πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος) σε νοσοκομεία, σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια της περιοχής. Δεν υπάρχει πρόγραμμα εκπαίδευσης – ενημέρωσης καθηγητών και μαθητών για ανάπτυξη αντισεισμικής συνείδησης και συμπεριφοράς σε περίπτωση σεισμού.
Αυτά είναι εν ολίγοις για συμπεράσματα από τη συζήτηση για την αντισεισμική θωράκιση στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα ό,τι αφορά τον προσεισμικό έλεγχο κτηρίων κοινωφελούς χρήσης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα πλαίσια των δυνατοτήτων της έχει προβεί σε ενέργειες που αποσκοπούν στην αποτίμηση της σεισμικής τους ικανότητας προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες για τον περαιτέρω έλεγχο και λήψη μέτρων προστασίας για την αντισεισμική θωράκιση τους. Έτσι πραγματοποιήθηκε το 2002 και 2003 ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος χώρων συνάθροισης κοινού για ασφαλή και ποιοτική λειτουργία, από Ν.Α Αχαΐας και Τ.Ε.Ε / Τμ. Δ. Ελλάδος, στο 90% των κτιρίων. Στην Αιτ/νία έχουν γίνει έλεγχοι μόνο στα σχολεία, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή. Στην Ηλεία έχουν γίνει έλεγχοι αλλά δεν υπάρχει πληρότητα στοιχείων ώστε να είναι αξιοποιήσιμα.
Παράλληλα διενεργήθηκε και έλεγχος της μη δομικής τρωτότητας κτηρίων και καταστάσεων, ο οποίος αποσκοπούσε στον εντοπισμό των μη δομικών στοιχείων, δηλαδή στοιχείων που δεν συμμετέχουν στον φέροντα οργανισμό του κτηρίου τα οποία λόγω ανεπαρκούς κατασκευής ή στερέωσης εγκυμονούσαν κινδύνους σε περίπτωση σεισμού. Όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν με βάση τις οδηγίες του ΟΑΣΠ αφού ταξινομήθηκαν εστάλησαν στο Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας για επεξεργασία και οδηγίες για τον δευτεροβάθμιο έλεγχο. Η τελευταία ενημέρωση από τον παραπάνω Οργανισμό είναι ότι σύντομα θα σταλούν οδηγίες για τον δευτεροβάθμιο έλεγχο.Το έργο αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να επεκταθεί σε όλη την Δυτική Ελλάδα, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος που θα οδηγούσε σε θωράκιση των κατασκευών με τις απαραίτητες επεμβάσεις σύμφωνα με τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό και σον ισχύοντα πρόσφατα κανονισμό επεμβάσεων ΚΑΝΕΠΕ.