Μπορεί επί της ουσίας το ΔΣ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου και τα επιστημονικά συμβούλια των δύο Νοσοκομείων να είναι αυτά που θα αποφασίσουν για το αν η υπόδειξη της 6ηςΥΠΕ θα λάβει σάρκα και οστά και από την 1/6 θα ξεκινήσει η εκ περιτροπής εφημέρευση των δύο νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά με ενδιαφέρον αναμένεται να υπάρξει πιθανή αντίδραση από τους φορείς της Υγείας στην περιοχή, αλλά και από άλλους τοπικούς φορείς. Εξάλλου η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται μόλις ένα μήνα μετά την πρόσφταη διαβούλευση για το χάρτη Υγείας και αποτελεί «πισώπλατη μαχαιριά» στην τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας, που συμμετείχε στη διαβούλευση και λίγο αργότερα γνώρισε τον εμπαιγμό σε όλο του το μεγαλείο και ποια είναι τα πραγματικά σχέδια της 6ηςΥΠΕ για την Υγεία στην περιοχή.
Το έγγραφο της 6η ΥΠΕ που αποκαλύπτει το ΑγρίνιοCulture.gr προτείνει εκ περιτροπής εφημερία των δύο νοσοκομείων( Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή και Σάββατο για το Νοσοκομείο Αγρινίου και Τρίτη – Πέμπτη – Κυριακή για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου). Από αυτό το πλάνο εξαιρούνται η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Αγρίνιο καθώς τα παιδιατρικά, τα γυναικολογικά – μαιευτικά και τα νευροχειρουργικά περιστατικά που ούτως ή άλλως εξυπηρετούνται αποκλειστικά από το Νοσοκομείο Αγρινίου ελλείψει γιατρών στο Μεσολόγγι. Η πρόταση της 6ης ΥΠΕ θέλει το νοσοκομείο που εφημερεύει να έχει στα επείγοντα σε ενεργό εφημερία δύο γενικούς γιατρούς και έναν ειδικεύομενο γενικό γιατρό ή αγροτικό γιατρό. Επίσης στη εφημερία θα υπάρχουν παθολόγος, καρδιολόγος, χειρουργός, οφθαλμίατρος, αναισθησιολόγος, ορθοπεδικός, γυναικολόγος, ΩΡΛ, ουρολόγος, νευρολόγος, ψυχίατρος, ακτινοδιαγνώστης και μικροβιολόγος. Τις ημέρες που το κάθε νοσοκομείο δεν θα εφημερεύει, σύμφωνα πάντα με την πρόταση της 6ης ΥΠΕ, στα επείγοντα θα υπάρχει σε εφημερία γενικός γιατρός, με τη σημείωση ότι θα συνεπικουρεί τις κλινικές, ενώ παθολόγος, καρδιολόγος, χειρουργός, ορθοπεδικός, και αναισθησιολόγος θα εφημερεύουν σε μεικτή εφημερία.
Όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από την κυνική ομολογία της 6ης ΥΠΕ πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την λειτουργική κατάρρευση των νοσοκομείων της περιοχής. Στο έγγραφό της η 6η ΥΠΕ σημειώνει ότι τα προβλήματα υποστελέχωσης των νοσοκομείων θα επιδεινωθούν μέσα στο Μάιο –το ΑγρίνιοCulture.gr είχε αναφερθεί στην επικείμενη αποχώρηση δύο παθολόγων από την καρδιολογική κλινική– και γι΄αυτό προβαίνει στην συγκεκριμένη πρόταση. Αντί όμως να προσληφθούν γιατροί εκεί που υπάρχουν ανάγκες, αντί να γίνουν οι κινήσεις που θα βελτιώσουν το κλίμα και θα άρουν τις επιφυλάξεις των γιατρών να έρθουν να υπηρετήσουν στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι, το Υπουργείο και η 6ηΥΠΕ σφυρίζουν αδιάφορα στα ουσιώδη προβλήματα… Περιμένουμε ακόμη διευθυντή για την καρδιολογική κλινική του Αγρινίου και την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Πως θα έρθει επικουρικός σε κλινικές χωρίς διευθυντές; Πως θα δει “άσπρη μέρα” η Υγεία, όταν προσλαμβάνεται επικουρικός αναισθησιολόγος και στέλνεται όχι στο Μεσολόγγι που έχει μόνο δύο, αλλά στο Αγρίνιο που έχει έξι…;;;; Εν ολίγοις ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να αντιμετωπίσουν τη λειτουργική κατάρρευση των νοσοκομείων. Τα σχέδια και οι χάρτες Υγείας της 6ης ΥΠΕ είναι ήδη “κουρελόχαρτα”, παρ΄όλα αυτά κάποιοι καμώνονται ότι σχεδιάζουν… Αλήθεια, τι δημοσιονομικό κόστος θα έχουν οι επιπλέον διακομιδές που θα γίνονται αν όλα αυτά που προτείνει η 6ηΥΠΕ για τα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας εφαρμοστούν; Τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου θα εφημερεύουν περίπου το μισό μήνα το καθένα, αλλά οι διακομιδές θα πρέπει να γίνονται κάθε μέρα, αφού και το πλέον απλό περιστατικό θα διακομίζεται… Πόση θα είναι η επιβάρυνση στο ΕΚΑΒ, που περίμενε να πάρει νέα ασθενοφόρα από το ΕΣΠΑ και δεν τα πήρε; Εκτός κι αν σχεδιάζουν να καταργήσουν και τις διακομιδές…
Δ.Π