Γαβρόγλου: “Αν δεν υπάρχει στοιχειώδης συναίνεση, ό,τι απόφαση και να πάρει το Υπουργείο θα είναι στον αέρα”
Βαρεμένος : Η Πολιτεία πρέπει να έχει λόγο!
Συζήτηθηκε απόψε στη βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου σχετικά με το αίτημα για μετονομασία του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών, που εδρεύει στο Αγρίνιο, σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ουσιαστικά πέταξε το μπαλάκι για την μετονομασία του τμήματος στην Πάτρα και στις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Πολυτεχνικής Σχολής.
Ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου απαντώντας στην ερώτηση διαπίστωσε πως υπάρχει αντίδραση στην ικανοποίηση του αιτήματος αυτού από την Πολυτεχνική Σχολή και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών. Τόνισε ότι για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων απαιτείται συνεννόηση με τα ιδρύματα στη βάση του κριτηρίου της ακαδημαϊκότητας, δηλαδή για ζητήματα ακαδημαϊκής υφής, όπως η μετονομασία ενός τμήματος, η 4ετής ή 5ετής φοίτηση και το ποιο θα είναι το πρόγραμμα σπουδών θα πρέπει να αποφασίζουν οι πανεπιστημιακοί. “Είναι λάθος να πει η Πολιτεία ότι αυτό πρέπει να γίνει έτσι” είπε χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή του ο Κ. Γαβρόγλου.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος αντέδρασε στα λεγόμενα του Υπ. Παιδείας λέγοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να έχει λόγο, “όπως είχε λόγο όταν ίδρυε τα τμήματα και όταν καταργούσε τμήματα”. Μάλιστα έκανε λόγο για συντεχνιακά κριτήρια που υπεισέρχονται, όταν τέτοια προβλήματα λύνονται αποκλειστικά από τους πανεπιστημιακούς. Στη δευτερολογία του ο Κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε ότι η Πολιτεία έχει λόγο, “αλλά αν δεν υπάρχει στοιχειώδης συναίνεση των εμπλεκομένων, ό,τι απόφαση και να πάρει το Υπουργείο θα είναι στον αέρα”… Δήλωσε μάλιστα στο τέλος πρόθυμος να κληθούν σε ένα τραπέζι για την επίλυση του ζητήματος οι αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών (Σύγκλητος – Πολυτεχνική Σχολή) μαζί με την διοίκηση του Τμήματος ΔΠΦΠ, ώστε “να καταγράψουμε τις δυνατές λύσεις, ώστε να υπάρχει ένα minimum συναίνεσης στην όποια λύση… Αυτή τη στιγμή για αυτή τη λύση (σ.σ. της μετονομασίας) δεν υπάρχει καμία συναίνεση”…
Να σημειωθεί τέλος ότι ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στην εισαγωγική του, με αφορμή την ερώτηση που δέχθηκε, έκανε λόγο για “ανοιχτή πληγή εξαιτίας της προχειρότητας του παρελθόντος”, φέρνοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι το τμήμα ΔΠΦΠ ιδρύθηκε ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στη συνέχεια υπήχθη διοικητικά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και ακολούθως στο Πανεπιστήμιο Πατρών.