Ένα από τα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση της Τριχωνίδας είναι ο καθορισμός ορίων της όχθης και παρόχθιας ζώνης. Από το περασμένο καλοκαίρι αυτός ο καθορισμός των ορίων στην περιοχή από τα Αμπάρια Παναιτωλίου έως τη Μυρτιά έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί τον όρο sine qua non για οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει αυτής της απόφασης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος άρχισε να σχεδιάζει ένα έργο για την ανάπλαση μέρους της παραλίμνιας ζώνης στη βόρεια όχθη της Τριχωνίδας.
Είναι όμως προφανές ότι αυτό δεν φτάνει. Η εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης είναι επίσης ένα απαρραίτητο στοιχείο για την προστασία και αξιοποίηση της περιοχής, καθώς και για να καθοριστούν οι χρήσεις γης γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα. Γιατί χωρίς χωροθέτηση των χρήσεων γης είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε ιδιωτική, αλλά και δημόσια επένδυση.
Το εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι τα τελευταία χρόνια παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια να γίνουν μελέτες και δράσεις που θα λύσουν τα προβλήματα της περιοχής και παρά το γεγονός ότι στα θεωρητικά κείμενα του δήμου Αγρινίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Επιχειρησιακά Προγράμματα, Χωροταξικά Σχέδια) υπάρχουν σχετικές προβλέψεις, τίποτα δεν έχει γίνει.
Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, αφού η αρχή έγινε έστω και κατά το ήμισυ, να ολοκληρωθεί πρώτον ο καθορισμός ορίων της όχθης και παρόχθιας ζώνης και στο υπόλοιπο τμήμα της Τριχωνίδας και δεύτερον να εκπονηθεί επιτέλους η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που θα καταλήξει σε ένα τοπικό – ειδικό χωροταξικό σχέδιο που θα καθορίζει τις χρήσεις γης και θα αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη της περιοχής.