Aρκετά ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα από τα στοιχεία της αναλυτικής έρευνας που δημοσιοποίησε για πρώτη φορά η Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με την περιφερειακή κατανομή των βασικών τουριστικών μεγεθών της χώρας.
Αναλυτικά, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας το 2016 έφθασαν σε 12,75 δισ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται τα έσοδα από τις κρουαζιέρες, επιπλέον της έρευνας συνόρων. Ο κύριος όγκος των εισπράξεων σε ποσοστό 87,5% του συνόλου πραγματοποιήθηκε σε 5 περιφέρειες επί του συνόλου και συγκεκριμένα στο Νότιο Αιγαίο (3,14 δισ. ευρώ), στην Κρήτη (3,1 δισ. ευρώ), στην Αττική (1,73 δισ. ευρώ), στην Κεντρική Μακεδονία (1,69 δισ. ευρώ) και στα Ιόνια Νησιά (1,5 δισ. ευρώ). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδος, Βορείου Ελλάδος, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν μόλις στα 1,6 δισ. ευρώ.
Για τη Δυτική Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν μάλλον μη αναμενόμενα και απογοητευτικά. Η Δυτική Ελλάδα κατέχει μόλις το 1,1% των ταξιδιωτικών εισπράξεων της χώρας με μόλις 145,5 εκατ. ευρώ. Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι στην έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από τις κρουαζιέρες, όπου τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος κλάδος του τουρισμού αναπτύσσεται στο Κατάκολο. Τα ποιοτικά στοιχεία έρευνας δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Δυτική Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της όσον αφορά την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της. Είναι ενδεικτικό ότι η έρευνα καταγράφει στα μόλις 283,5 ευρώ τη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη τουρίστα στη Δυτική Ελλάδα και μέση διάρκεια παραμονής 5,3 διανυκτερεύσεις.