Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο ΑγρίνιοCulture.gr
Να μετριάσει τις εντυπώσεις από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την διαδικασία ανάθεσης της μελέτης του Πάρκου επιχείρησε ο πρώην δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου.
Ο Π. Μοσχολιός ανέγνωσε μέρος της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με το οποίο το ανώτατο δικαστήριο δεν δέχεται την αιτιολόγηση περί κατεπείγουσων αναγκών από την πλευρά του δήμου σχετικά με τη διαδικασία ανάθεσης που ακολουθήθηκε. Ωστόσο το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο δήμος δεν ενήργησε με πρόθεση να παραβεί το νόμο και χαρακτηρίζει ως συγγνωστή πλάνη ό,τι συνέβη. Ο Π. Μοσχολιός σχολίασε το σκεπτικό της απόφασης λέγοντας ότι “η συγγνωστή πλάνη προβλέπεται από το νομοθέτη για ένα ανθρωπάκο που δεν γνωρίζει κάποιο νόμο και όχι για ένα δήμο που έχει νομική υπηρεσία”. Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου απαντώντας διευκρίνισε πως στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είχε ακόμη κοινοποιηθεί στο δήμο και πως τότε είχε αναγνώσει μέρος της απόφασης του Εισαγγελέα Εφετών σε μήνυση που έγινε από πολίτη για το θέμα προς το δήμαρχο και τέθηκε στο αρχείο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο “συγχωρεί” στο δήμο Αγρινίου ό,τι δεν τήρησε το νόμο με τη στενή ερμηνεία του, με το σκεπτικό ότι πρέπει να διορθωθεί η κατάσταση στο πάρκο
Το ΑγρίνιοCulture.gr έχει στη διάθεσή του και παρουσιάζει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (παρατίθεται στη συνέχεια). Από το σκεπτικό της αξίζει να σημειωθεί κατ΄αρχάς πως το ανώτατο δικαστήριο δέχεται πως ο δήμος Αγρινίου δεν διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό του στερείται τεχνογνωσίας και εμπειρίας για την εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης, λόγω της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου της. Από εκεί και πέρα πράγματι το δικαστήριο δεν δέχεται την διαδικασία -με τη στενή ερμηνεία της διάταξης- που ακολουθήθηκε, επειδή απορρίπτει το σκεπτικό του δήμου Αγρινίου περί απρόβλεπτων γεγονότων στην κατάσταση του πάρκου. Ωστόσο το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ότι τα όργανα του δήμου Αγρινίου προσέφυγαν στη συγκεκριμένη διαδικασία χωρίς πρόθεση καταστρατήγησης της νομοθεσίας και δέχεται ότι πεπλανημένως -συγγνωστή πλάνη- ενεργούσαν νόμιμα με γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων και την εξάλειψη των κινδύνων από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πάρκο. Στο σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου για αυτή την κρίση αναγράφεται σαφώς πως βάρυναν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το πάρκο και χρήζουν αντιμετώπισης. Δηλαδή εν ολίγοις το Ανώτατο Δικαστήριο “συγχωρεί” στο δήμο Αγρινίου ό,τι δεν τήρησε το νόμο με τη στενή ερμηνεία του, με το σκεπτικό ότι πρέπει να διορθωθεί η κατάσταση στο πάρκο. Πάντως σύμφωνα με την ισχύουσα έννομη τάξη, μπορεί το Ελεγκτικό Συνέδριο να διαπίστωσε ότι η διαδικασία δεν ήταν απολύτως νόμιμως, ωστόσο με την απόφασή του την κατέστησε νόμιμη! Όλα αυτά βέβαια και το σκεπτικό της απόφασης μπορεί να τα κρίνει ο καθένας. Σε κάθε περίπτωση όμως η εξαγγελία του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης την άνοιξη του 2016 έγινε ίσως η μοναδική χρηματοδοτική ευκαιρία για το πάρκο. Και η προθεσμία για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα λήγει στις 31/3/2018. Το αν υπήρχε χρόνος για να ακολουθήσει ο δήμος Αγρινίου την διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού με ό,τι αυτός συνεπάγεται, ας το κρίνει ο καθένας.