– Επιχειρηματικό Πάρκο υψηλής όχλησης στο νομό προτείνει η μέλετη της Γ.Γ. Βιομηχανίας
– Η Αιτωλοακαρνανία κατατάσσεται στη 12η θέση ανάμεσα σε 14 νομούς
– Η μελέτη “όπλο” για να ξεμπλοκάρει η υπόθεση του Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αγρίνιο
– Παράταση ζητούν οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ η μελέτη “χωλαίνει” σε αρκετά σημεία
1.100 στρέμματα επιχειρηματικής γης στην Αιτωλοακαρνανία προτείνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων που δόθηκε προς διαβούλευση από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.
Η διαβούλευση θα πρέπει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2017, ωστόσο, όπως αναφέρεται από πολλούς φορείς, όπως η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έγινε χωρίς κατάλληλη προβολή και δημοσιότητα -αξίζει να αναφερθεί ότι στη δημοσιότητα δεν όλη η μελέτη αλλά μόνο η σύνοψή (!) της, με αποτέλεσμα πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς να μην μπορέσουν να καταθέσουν έγκαιρα προτάσεις. Μάλιστα λέγεται πως η διαβούλευση για τα Επιχειρηματικά Πάρκα θα έπρεπε να είχε γίνει αρκετά νωρίτερα, ώστε το Επιχειρησιακό Σχέδιο που τελικά θα καταρτιστεί να βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της επικαιροποίησης τους (ενδεικτικά το αναθεωρημένο Χωροταξικό για την Περιφέρεια Κρήτης είναι το πρώτο που έλαβε ΦΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα). Μολαταύτα είναι χαρακτηριστικό ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ζητά παράτασης της διαβούλευσης έως το τέλος Ιανουαρίου του 2018, με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας 20 μέρες μετά τη λήξη της να μην έχει δώσει κάποια παράταση στη διαβούλευση.
Η είδηση που προκύπτει από το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι ότι στην Αιτωλοακαρνανία προβλέπεται η ανάγκη 1.100 στρεμμάτων για Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Α’, δηλαδή υψηλής όχλησης. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σχέδιο της διαβούλευσης όσον αφορά τα επιχειρηματικά πάρκα δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένη χωροθέτηση για κανένα νομό της χώρας, αλλά απλώς κάνει μία κατανομή των αναγκών σε επίπεδο νομών. Μάλιστα η μελέτη αναφέρει ως ενδεικτικό κόστος κατασκευής για τα επιχειρηματικά πάρκα τύπου Α τα 10.000€ ανά στρέμμα, κάτι που αντιστοιχεί στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας σε 11 εκατ. ευρώ περίπου. Ωστόσο η προβλεπόμενο το κόστος των 10.000€ ανά στρέμμα μοιάζει να είναι αρκετά υποεκτιμημένο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στη μελέτη οι Περιφερειακές Ενότητας της χώρας ταξινομούνται ως προς την αναγκαιότητα ανάπτυξης νέων Επιχειρηματικών Πάρκων με βάση τη βαθμολογία που λαμβάνουν μετά από την εφαρμογή μιας πολυκριτηριακής μεθόδου, όπου αξιολογούνται 13 διαφορετικά ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια που αποτυπώνουν τα χαρακτηριστικά της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, όπως η οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη, η πρόσβαση σε συγκοινωνιακές υποδομές, η επιχειρηματικότητα και άλλα. Στην εν λόγω κατάταξη που αφορά τα Επιχειρηματικά Πάρκα τύπου Α η Αιτωλοακαρνανία κατατάσσεται στη 12η θέση ανάμεσα σε 14 νομούς.
Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό, για να κατανοήσει κανείς το πως προκύπτει η πρόταση του συγκεκριμένου σχεδίου για την Αιτωλοακαρνανία, να σταθεί στο γεγονός ότι σύμφωνα με τη μελέτη τα πάρκα τύπου Α’, επειδή καλούνται να φιλοξενήσουν επιχειρήσεις υψηλού βαθμού όχλησης απαιτούν μεγαλύτερα έργα υποδομής, η απόσβεση των οποίων απαιτεί ένα ελάχιστο μέγεθος πάρκου. Στη βάση αυτή, όταν η απαίτηση για την δημιουργία νέων ΕΠ σε μια Περιφερειακή Ενότητα είναι μικρότερη των 300 στρεμμάτων, το προτεινόμενο πάρκο θα είναι τύπου Γ’. Όταν η απαίτηση είναι μεταξύ 300 και 600 στρεμμάτων το πάρκο θα είναι τύπου Β’ και μόνο στις περιπτώσεις που η απαίτηση ξεπερνά τα 600 στρέμματα το πάρκο θα είναι τύπου Α’.
Εκείνο που εκ πρώτης όψεως προξενεί εντύπωση από τη σύνοψη του σχεδίου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι ότι η πρόταση για την Αιτωλοακαρνανία αφορά μόνο επιχειρηματική δραστηριότητα υψηλής όχλησης, παρόλο που η οικονομία της περιοχής δεν διακρίνεται από τέτοιου είδους δραστηριότητες. Ως γνωστόν η οικονομία της περιοχής κατά κύριο λόγο αφορά τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και γενικότερα δραστηριότητες μεσαίας και χαμηλής όχλησης. Σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι η μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Γ. Γραμματείας Βιομηχανίας “χωλαίνει”. Η προτεραιοποίηση που έγινε σε επίπεδο νομών σε συνδυασμό με την προτεινόμενη έκταση των Επιχειρηματικών Πάρκων και το είδος τους, σε πολλές περιπτώσεις δεν αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας σε γεωγραφική ιεράρχηση και τυπολογία (πάρκα τύπου Α, Β, Γ ή Εφοδιαστικής). Μια τέτοια περίπτωση μοιάζει να είναι και η Αιτωλοακαρνανία. Μολαταύτα ένα Επιχειρηματικό Πάρκο υψηλής όχλησης δεν φαίνεται να αποκλείει την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων, αντίθετως μπορεί να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερες επιχειρήσεις και να ενισχύσει τη βιωσιμότητα του Πάρκου. Το μέγεθος του Επιχειρηματικού Πάρκου που προτείνεται για την Αιτωλοακαρνανία (1.100 στρ.) εντυπωσιάζει. Ωστόσο θα πρέπει να παρατηρήσει κανείς ότι στη μελέτη δεν αποσαφηνίζεται με ξεκάθαρο τρόπο αν τα νέα Επιχειρηματικά Πάρκα που προτείνονται αφορούν αποκλειστικά αδόμητες εκτάσεις ή αν συμπεριλαμβάνονται σε αυτά και οι Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις (ΑΒΣ). Επίσης αξίζει να σταθεί κανείς στις προτάσεις της μελέτης για τις γειτονικές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Στην Αχαΐα προτείνονται 2.200 στρέμματα για Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Α καθώς επίσης 60 στρέμματα για Τεχνοπόλη (απευθύνεται σε επιχειρήσεις έρευνας και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας). Ενώ στην Ήπειρο προτείνοται δύο Επιχειρηματικά Πάρκα τύπου Β, 300 στρέμματα στο νομό Ιωαννίνων και 400 στρέμματα στην Άρτα, καθώς επίσης και 350 στρέμματα στο νομό Ιωαννίνων για Επιχειρηματικό Πάρκο Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics).
Βεβαίως την τελική μορφή που θα λάβει το Επιχειρησιακό Σχέδιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα κανείς δεν είναι σε θέση να την ξέρει, εξάλλου ακόμη δεν είναι σαφές αν θα παραταθεί η διαβούλευση, όπως ζητούν οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι φορείς. Στην Αιτωλοακαρνανία πάντως τα τελευταία χρόνια θέμα για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου εγείρει μόνο το Επιμελητηρίο Αιτωλοακαρνανίας και ο δήμος Αγρινίου προτείνοντας μάλιστα δημόσια έκταση 240 στρ. στην περιοχή του Αγγελοκάστρου. Ωστόσο η υπόθεση μέχρι στιγμής φαίνεται ότι προσκρούει σε δύο εμπόδια. Το πρώτο ότι η έκταση στο Αγγελόκαστρο έχει περάσει στη δικαιοδοσία του λεγόμενου «Υπερταμείου» και το δεύτερο ότι εν αναμονή της αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού η πρόβλεψη του Γ.Π.Σ. Αγρινίου για δημιουργία δύο Επιχειρηματικών Πάρκων στην περιοχή του Δοκιμίου φαντάζει εμπόδιο, πέρα από το γεγονός ότι οι εκτάσεις που προτείνονται ως ιδιωτικές απαιτούν επιπλέον κόστος για απαλλοτριώσεις.
Ωστόσο σε κάθε περίπτωση η πρόταση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για 1.100 επιχειρηματικής γης στην Αιτωλοακαρνανία, από τη στιγμή που προέκυψε στη μελέτη μέσα από ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια που αποτυπώνουν (έστω και υπερεκτιμημένο ή υποεκτιμημένο τρόπο) τα χαρακτηριστικά του νομού, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης, ώστε να ξεμπλοκάρει η υπόθεση του Επιχειρηματικού Πάρκου.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Παπαδάκης