Κατασκευασμένο σύμφωνα με πληροφορίες στα 1785, το καλολαξευμένο με πέτρες από γκρίζο ασβεστολιθικό υλικό γεφύρι της Κλεπάς, αποτελούσε την πύλη της Ευρυτανίας προς την Αιτωλία.
Η επιλογή της θέσης κατασκευής του γεφυριού έγινε λόγω του μικρού ανοίγματος που είχε ο Εύηνος ποταμός σε αυτό το σημείο. Η κατασκευή του δύσκολη, μια και τα βράχια και στις δύο πλευρές του είναι απόκρημνα και απρόσιτα.
Χαρακτηριστικό του δύσβατου και απροσπέλαστου της περιοχής είναι η ονομασία «αποκλείστρα», που έχει δοθεί για τα βόρεια βράχια.
Το γεφύρι της Κλεπάς εξασφάλιζε την επικοινωνία των κατοίκων των βόρειων χωριών Κλεπά, Αράχοβα, Αβόρανη, Παλούκοβα, Αμπλιανή, με τα χωριά της νότιας περιοχής, Κουτιλίστια, Βοϊτσά, Ελατού, Περδικόβρυση και άλλα.
Το φθινόπωρο του 1823, μετά τη μάχη που είχε στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου ο Μουσταή Πασάς της Σκόρδας με τον Μάρκο Μπότσαρη, πέρασε από τα στενά της Κλεπάς.
Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας αναφέρει για την καμάρα της Κλεπάς το 1890. Το ιστορικό γεφύρι έχει άνοιγμα 10,50 μέτρα, με οριζόντιο κατάστρωμα, ενώ το μέγιστο ύψος του από τα νερά του Εύηνου ποταμού είναι περίπου 12,60 μέτρα. Σήμερα βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της ορεινής Ναυπακτίας, σε συνδυασμό με το τοπικό οικοσύστημα όπου διαβιούν πάμπολλα αρπακτικά, γεράκια και αετοί.
πηγή http://www.prasinomple.gr/