Aρχαιοκάπηλοι σκάβουν στην αρχαία Ακαρνανία

Έρμαιο στις διαθέσεις άγνωστων αρχαιοκαπήλων βρίσκεται η Αλυζία, μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της αρχαίας Ακαρνανίας.

Οι κάτοικοι εντόπισαν ύποπτες κινήσεις από άτομα που δεν είναι γνωστά στην περιοχή και ειδοποίησαν την Αστυνομία, άνδρες της οποίας βρήκαν ίχνη από μεγάλης έκτασης λαθρανασκαφές!

Φαίνεται, ωστόσο, πως οι δράστες κατάλαβαν ότι είχαν γίνει αντιληπτοί και φρόντισαν να εξαφανιστούν εγκαίρως, παίρνοντας μαζί τον εξοπλισμό τους. Η λαθρανασκαφή γινόταν στην αρχαία ακρόπολη της Αλυζίας, κοντά στην Παναγία Πυργιώτισσα, σε ένα χώρο που είναι αφύλακτος και ο αρχαιολογικός πλούτος απροστάτευτος.

Η Αστυνομία ενημέρωσε την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων και κάνει συνεχείς περιπολίες στην περιοχή.

Τα ερείπια της αρχαίας Ακαρνανικής πόλης βρίσκονται στα βορειοανατολικά του χωριού Κανδήλα και τα τείχη της φθάνουν ως τη θάλασσα, στον όρμο του Μύτικα όπου και βρίσκονταν το λιµάνι της το οποίο αναφέρεται από τον Στράβωνα ως ιερό λιμάνι του Ηρακλή.

Το παρατηρητήριο, που βρίσκεται στην κορυφή του βράχου Γλυπτά του Λυσσίπου στο Καστρί, είναι περίφημο για την κατασκευή και την υδατοδεξαμενή του, αλλά και για τα γλυπτά που είναι λαξευμένα σε μονόλιθο βράχο μέσα στον πύργο που αναπαριστούν τον Ασκληπιό και την Υγεία, τον Άρη και την Αθηνά.

protothema.gr