Τρεις νέες εκδόσεις της πολυβραβευμένης Ακακίας Κορδόση κυκλοφορήθηκαν τις ημέρες αυτές, από τις εκδόσεις «Γιάννης Σκ. Πικραμένος». Με τα βιβλία αυτά η μεσολογγίτισσα συγγραφέας μας παραδίδει νέες λογοτεχνικές μορφές ή επαναφέρει στο προσκήνιο ήδη γνωστούς ήρωες, μέσα, όμως, σε ένα νέο πλαίσιο, ενώ επανεκδίδεται, σε πέμπτη έκδοση, η βραβευμένη συλλογή διηγημάτων της που είχε πλέον εξαντληθεί. Την επιμέλεια έκδοσης όλων των βιβλίων είχε η ιστορικός Ανδρονίκη Π. Χρυσάφη. Συγκεκριμένα:
«ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ Μ’ ΑΚΟΥΣΕΣ»
Πρόκειται για την καινούρια συλλογή της Ακακίας Κορδόση από νουβέλες και διηγήματα, με την οποία πλουτίζει τη λογοτεχνία με δύο ακόμα μορφές: την Αγγελική Χατζημέρη και την Αύρα. Και οι δύο αυτές μυθιστορηματικές ηρωίδες – όπως και οι περισσότεροι ήρωες της Ακ. Κορδόση – «μπήκαν» στη ζωή με αθόρυβα βήματα (είτε από ταπεινοφροσύνη είτε για να μην αποκαλυφθεί η πληγή ενός έρωτα) και …κανείς δεν τις άκουσε. Θα παραμείνουν, όμως, στη Λογοτεχνία ως εμβληματικές μορφές και …θα τις ακούμε συνεχώς. Το βιβλίο αποτελείται από πέντε νουβέλες και διηγήματα.
«Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΒΡΟΥΠΟΛΗΣ – Τα νοερά καλοκαίρια»
Πρόκειται για μυθιστόρημα σε μορφή τριλογίας, με πρωταγωνίστρια ένα νεαρό κορίτσι, στο οποίο ―μέσα από την αλληγορικότητα των καλοκαιριών της― παρακολουθούμε την εξέλιξή της από τα πρώιμα εφηβικά χρόνια ως την τρίτη σχεδόν δεκαετία της ζωής της, όπου γίνεται και η πραγματική, βίαιη ενηλικίωσή της. Στο μυθιστόρημα αυτό γνωστοί ήρωες και ιστορίες της συγγραφέως επανεμφανίζονται, αλλά μέσα σε ένα νέο περιβάλλον, με μια νέα οπτική. Με τον τρόπο αυτόν παίρνουν καινούργια λογοτεχνική προσωπικότητα και υπόσταση, η πλοκή αποκτά άλλο σασπένς και οι πράξεις νέες ερμηνείες. Με το μυθιστόρημα αυτό η ανθρωποκεντρική συγγραφέας μας παραδίδει μια τριλογία για τα χρόνια της αθωότητας και την ενηλικίωση, τη φιλία και τον έρωτα, την οικογένεια, τη ζωή και τον θάνατο.
«ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ»
Η γνωστή συλλογή της Ακακίας Κορδόση που κυκλοφορήθηκε αρχικά στη Γαλλία το 1990 (στη γαλλική γλώσσα) και αμέσως έλαβε την ανώτατη διάκριση στη χώρα αυτή: βραβεύτηκε με το Μέγα Βραβείο της Ακαδημίας της Γαλλίας (Grand Prix de l’ Académie Française), ένα βραβείο που δόθηκε για πρώτη φορά σε μη Γάλλο συγγραφέα. Πρόκειται για μια συλλογή από δεκατρία διηγήματα και νουβέλες, «θαυμάσιες, ανθρώπινες, συχνά συγκλονιστικές» όπως τα χαρακτήρισε η γνωστή ελληνίστρια και ακαδημαϊκός Ζακλίν ντε Ρομιγί, που θαύμασε «την παλλόμενη ευαισθησία τους και τη βαθιά ανθρωπιά τους». Η συγγραφέας επέλεξε να πλάσει και να ψυχογραφήσει βαθιά όχι ήρωες, αλλά αντι-ήρωες, και να παρουσιάσει την εσωτερική ζωή ανδρών και γυναικών που δεν ξέρουν πως έχουν μια εσωτερική ζωή και δεν διαθέτουν τις λέξεις για να κάνουν τον απολογισμό της. Το βιβλίο κυκλοφορείται σε πέμπτη έκδοση.
Η συγγραφέας
Η Ακακία Κορδόση, βραβευμένη συγγραφέας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στην Ελλάδα και τη Γαλλία, όπου εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή πάνω στο έργο του Μπαλζάκ. Πολυγραφότατη, έχει υπηρετήσει όλα σχεδόν τα είδη του πεζού λόγου: έχει γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα, σενάρια, δοκίμια, μελέτες, ιστορικούς οδηγούς, έχει μεταφράσει για μεγάλους εκδοτικούς οίκους έργα Γάλλων συγγραφέων, ενώ έργα της ίδιας έχουν μεταφραστεί στη γαλλική γλώσσα. Έχει δημοσιεύσει πλήθος χρονογραφήματα και άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο και σε λογοτεχνικά περιοδικά, και έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πολυσχιδής προσωπικότητα έχει στο ενεργητικό της και σπουδές ζωγραφικής, ενώ έχει αναπτύξει και έντονη κοινωνική δράση (ίδρυσε την Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου και τη «Λέσχη Ανάγνωσης» της πόλης, είναι μόνιμο μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μεσολογγίου, μέλος του Διεθνούς Κολεγίου Μεταφραστών Λογοτεχνίας, κ.ά.).
Η Ακακία Κορδόση για το έργο της έχει επαινεθεί από κορυφαίους πνευματικούς ανθρώπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει τιμηθεί από την Ακαδημία της Γαλλίας το 1991 με το Μέγα Βραβείο (Grand Prix de l’ Académie Française) ―μια τιμή που για πρώτη φορά δόθηκε σε συγγραφέα του εξωτερικού -, από την Ακαδημία Αθηνών για τη γλωσσική μελέτη της «Μιλήστε Μεσολογγίτικα», ενώ για το σύνολο του έργου της και την πνευματική της προσφορά το 2003 αναγορεύτηκε ομοφώνως Επίτιμη Διδάκτορας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
aixmi-news