Θ. Μωραΐτης : Επανεκκίνηση για το φράγμα των Αχυρών – Λύση στη χρηματοδότηση

Στην επίκαιρη ερώτηση του Ανδρέα Μακρυπίδη για την χρηματοδότηση του φράγματος των Αχυρών απάντησε πριν λίγο στη βουλή ο Αιτωλοακαρνανάς Υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης.

Ο κ. Μωραΐτης επιφύλασσε ευχάριστες ειδήσεις για το μέλλον του έργου καθώς ανέφερε πως την προηγούμενη εβδομάδα η πολιτεία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της προς τον ανάδοχο, πληρώνοντας 2,5 εκατ. ευρώ, με τη δέσμεσυη από μέρους του στις αρχές του έτους να επανεκκινήσουν τα έργα, αλλά και να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις του αναδόχου σε εργαζομένους και προμηθευτές. Όσο αφορά τη χρηματοδότηση του έργου ο κ. Μωραΐτης είπε πως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο αποίο είχε κρεμαστεί τόσο χρόνια το έργο δεν θα υπήρχε ομαλή χρηματοδότηση και πρόσθεσε πως μετά τη συνεργασία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, και Ανάπτυξης το έργο θα ενταχθεί στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Μάλιστα δημοσιεύτηκε σήμερα η πρόσκληση από το Υπουργείο Υποδομών και τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί και το τεχνικό δελτίο του έργου. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ο κ.Μωραΐτης ανέφερε πως στο τέλος του 2012 θα ολοκληρωθεί η α΄ φάση του έργου, ενώ ο αναδασμός το α΄ τρίμηνο του 2013. Στόχος είναι το έργο να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης μιας περιοχής 26χιλιάδων στεμμάτων.

Πράγματι πρόκειται για μια ρεαλιστική και οριστική λύση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο κ. Μωραΐτης, που θα αλλάζει τα δεδομένα σε όλη την περιοχή του Ξηρομέρου.