Κλειστό μέχρι νεωτέρας το κολυμβητήριο στο Αγρίνιο – Προβλήματα στα σωματεία και προπονήσεις στην… Άρτα

Τα μέσα Οκτωβρίου (το νωρίτερο) είναι συνήθως η εποχή που το δημοτικό κολυμβητήριο στο ΔΑΚ Αγρινίου ανοίγει για να υποδεχτεί τα αθλητικά σωματεία της πόλης που δραστηριοποιούνται στη κολύμβηση, αλλά και οποιονδήποτε θέλει να κολυμπήσει το χειμώνα στο Αγρίνιο.

Φέτος όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά… Το κολυμβητήριο αντί να ανοίξει έκλεισε. Έκλεισε όμως για έναν καλό λόγο, αφού πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης και επισκευής, τόσο στην στέγη του κολυμβητηρίου, όσο και στην πισίνα. Δεν πρόκειται όμως για μια απλή διόρθωση, αλλά για μια γενικότερη συντήρηση που είναι απαραίτητη, αφού –με ευθύνη όλων των δημοτικών αρχών – από τη λειτουργία του κολυμβητηρίου, 20 χρόνια και βάλε, δεν είχαν γίνει ποτέ εργασίες συντήρησης τέτοιας έκτασης. Χαρακτηριστικά προβλήματα ήταν η στέγη να στάζει όταν βρέχει, με κομμάτια της να έχουν κυριολεκτικά σαπίσει, η πισίνα να έχει διαρροή, και η οξείδωση -εξαιτίας του χλωρίου- να είναι πανταχού παρούσα!(κλικ στις φωτο για μεγένθυση) Οι εργασίες αναμένεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγρίνιοCulture να ολοκληρωθούν σε ένα μήνα, με την προϋπόθεση πως ο καιρός από την άποψη της βροχής θα είναι καλός. Πράγμα δύσκολο, αν αναλογιστούμε πως βρισκόμαστε στη καρδιά του χειμώνα (παρεμπιπτόντως αναμένονται ήδη βροχές για το σαββατοκύριακο και την ερχόμενη εβδομάδα).

Ωστόσο το κλείσιμο του κολυμβητηρίου φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στα αθλητικά σωματεία του Αγρινίου που χρησιμοποιούν την πισίνα του ΔΑΚ. Πρόβλημα που, σύμφωνα με τις καταγγελίες από προπονητές και ανθρώπους των σωματείων στο ΑγρίνιοCulture, επέτεινε η στάση της δημοτικής αρχής να μην ενημερώσει τα σωματεία πως πρόκειται να ξεκινήσουν εργασίες στο κολυμβητήριο, ώστε και αυτά με τη σειρά τους να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Από την πλευρά βέβαια της δημοτικής αρχής γίνεται λόγος για καθημερινή επαφή με τα σωματεία…. Όμως το μεγαλύτερο όμως παράπονο των σωματείων είναι πως η δημοτική αρχή δεν ξεκίνησε νωρίτερα τις εργασίες (δηλαδή το καλοκαίρι) ώστε το κολυμβητήριο να παραμείνει κλειστό μόνο για μικρό διάστημα από την νέα σεζόν και όχι για πέντε μήνες. Την αιτία για το χρόνο που ξεκίνησαν οι εργασίες θα μπορεί να την αναζητήσει κανείς στα οικονομικά του δήμου… Στο σημείο αυτό έρχεται και η εκτίμηση πολλών από όσους μιλήσαμε, πως τα χρήματα της συντήρησης είναι τα χρήματα που θα δαπανούσε για πετρέλαιο στη θέρμανση της πισίνας ο δήμος όλους αυτούς τους μήνες, αν το κολυμβητήριο ήταν ανοιχτό. Ακόμη οι άνθρωποι των σωματείων κάνουν λόγο για αυθαιρεσία χωρίς όριο από τη μεριά του δήμου, καθώς επισημαίνουν πως το τελευταίο διάστημα παίρνουν διαβεβαιώσεις από το δήμο Αγρινίου για συγκεκριμένες ημερομηνίες στις οποίες υποτίθεται πως θα ξαναλειτουργήσει το κολυμβητήριο, ημερομηνίες που όμως κάθε φορά διαψεύδονται. Και αυτό ο δήμος το διαψεύδει…

Θα φύγουν παιδιά από την κολύμβηση
Τα σωματεία που με τα τμήματα κολύμβησης χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο είναι ο «Ναυτικός Όμιλος Αγρινίου», οι «Αργοναύτες», ο «Ναυτικός Όμιλος Τριχωνίδας», η «Ολυμπιάδα» και ο «Κόνδορας». Κοινός τόπος όλων είναι πως το κολυμβητήριο ήταν ήδη κορεσμένο, αφού χρησιμοποιούνταν σχεδόν 12 ώρες τη μέρα! Οι γνωρίζοντες τα της κολύμβησης καταλαβαίνουν πως συμβαίνει αυτό όταν μιλάμε για 25 μέτρων και όχι 50, με 6 και όχι 8 διαδρομές, πισίνα. Επίσης επισημαίνουν ότι η όλη κατάσταση λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους γονείς να γράψουν τα παιδιά τους στη κολύμβηση. Πράγμα που δημιουργεί απώλεια εσόδων για τα σωματεία και κυρίως τους προπονητές. «Όταν πέρυσι είχα 30 παιδιά, φέτος, όποτε και αν ανοίξει το κολυμβητήριο, θα είμαι τυχερός αν έρθουν τα 15, αφού οι γονείς έχουν κάνει ήδη τον προγραμματισμό τους (έξοδα, μετακινήσεις των παιδιών κ.α)» μας είπε χαρακτηριστικά ένας προπονητής.

Το παράδειγμα του Ναυτικού Ομίλου Αγρινίου και οι προπονήσεις στην… Άρτα
Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται να κάνει κανείς στο Ναυτικό Όμιλο Αγρινίου, αφού είναι ο σύλλογος με τα περισσότερα παιδιά που έχουν αγωνιστικές βλέψεις για την κολύμβηση. Οι αγωνιστικές βλέψεις όμως χωρίς κολυμβητήριο δεν γίνονται… Έτσι 6-7 παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών με τον ζήλο που δείχνουν τα ίδια, την παρότρυνση του προπονητή τους Χρήστου Νταγιάντα, την εμπιστοσύνη των γονιών προς το σωματείο και κυρίως προς τον προπονητή, πηγαίνουν για προπονήσεις δυο φορές την εβδομάδα στο κολυμβητήριο της Άρτας. Αυτά τα παιδιά του ΝΟΑ είναι ανάγκη να συνεχίσουν τις προπονήσεις, αφού μέχρι τώρα έχουν κατακτήσει πανελλαδικές διακρίσεις συμμετέχοντας σε όλες τις περιφερειακές διοργανώσεις, αλλά και σε άλλες διοργανώσεις υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα (Πάτρα, Γιάννενα, Ιτέα, Φεστιβάλ Κολύμβησης Αργυρούπολης). Πρόσφατα στο Κύπελλο Χριστουγέννων στα Γιάννενα τα παιδιά του ΝΟΑ κατέκτησαν δυο πρώτες και δυο τρίτες θέσεις. Δυο από τα παιδιά αυτά έχουν επιδόσεις που για φέτος τα κατατάσσουν στη δεύτερη και πέμπτη θέση πανελλαδικά, ενώ τα υπόλοιπα κατατάσσονται μέσα στην οκτάδα! Με πολύ κόπο λοιπόν αλλά και θέληση τα παιδιά συνεχίζουν τον αγώνα τους στην Άρτα… Και για να καταλάβετε τι εννοούμε μιλώντας για τον κόπο και την θέληση των παιδιών πρέπει να αναφέρουμε ότι τις ημέρες που πηγαίνουν στη Άρτα για προπόνηση λείπουν σχεδόν 6 ώρες (προπόνηση και πηγαινέλα) και αφού μιλάμε για παιδιά 9-12 ετών φανταστείτε πως μετά θα πρέπει να διαβάσουν τα μαθήματά τους για το σχολείο! Προσθέσετε μάλιστα και τη συμπαράσταση των γονιών που τα έξοδα του ταξιδιού στην Άρτα επιβαρύνουν τους ίδιους, αφού είναι αδύνατο το σωματείο να καλύψει αυτά τα έξοδα.

Αυτό που μένει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η πικρία σε όσους ασχολούνται με το άθλημα. «Κάνουμε προσπάθεια να κρατηθούμε στο χώρο και δεν βρίσκουμε ανταπόκριση» είναι επί λέξει τα λόγια τους. Το ότι η συντήρηση στο κολυμβητήριο θα έπρεπε να γίνει, είναι αυτονόητο. Το ίδιο αυτονόητη και η ευθύνη των δημοτικών αρχών –μηδέ και της παρούσας εξαιρουμένης- που τόσα χρόνια που λεφτά υπήρχαν δεν έκαναν την απαιτούμενη συντήρηση. Βέβαιο είναι πως η ολοκλήρωση των εργασιών καθυστερεί υπέρ του δέοντος. Όπως βέβαιο είναι πως τα σωματεία της πόλης χρίζουν καλύτερης αντιμετώπισης, γιατί προσφέρουν και στα παιδιά της πόλης μας αλλά και στο Αγρίνιο.

Δημήτρης Παπαδάκης