Το Κέντρο Υγείας Κατούνας εξυπηρετεί περί τους 6000 κατοίκους και ειδικότερα τους κατοίκους των χωριών Κατούνα, Κονοπίνα, Τρύφος, Αετός, Κομπωτή, Άγιος Νικόλαος, Αχυρά και Φυτείες. Ο πληθυσμός αυτός το καλοκαίρι τριπλασιάζεται. Τα χωριά Κομπωτή και Αετός εδώ και τρία χρόνια δεν διαθέτουν Αγροτικό Ιατρείο ενώ οι γιατροί εξυπηρετούν 100 επιπλέον ασθενείς που υπάγονται στη «Βοήθεια στο σπίτι» με αδυναμία, λόγω σοβαρών νοσημάτων, να προσέλθουν στο Κ.Υ. Η απόσταση του Κ.Υ. είναι 44 χλμ για το Νοσοκομείο Αγρινίου και 22 χλμ για το Κ.Υ. Αμφιλοχίας. Το ασθενοφόρο χρειάζεται περίπου 45 λεπτά από το Κ.Υ. έως το νοσοκομείο Αγρινίου και 20 λεπτά έως το Κ.Υ. Αμφιλοχίας, το οποίο βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από το Νοσοκομείο Αγρινίου. Η σύσταση του πληθυσμού, όπως και στα περισσότερα χωριά της Ελλάδας αποτελείται από άτομα τρίτης ηλικίας που δεν έχουν τις περισσότερες φορές μεταφορικό μέσο ή κάποιον συγγενή κοντά τους. Τα δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας δεν εξυπηρετούν και η μετάβαση στο νοσοκομείο γίνεται είτε με δικό τους μέσο, εφ’ όσον υπάρχει, είτε με ταξί (με μεγάλο αντίτιμο) για να προβούν σε ένα στοιχειώδη έλεγχο (π.χ. μικροβιολογικό) που το Κ.Υ. Κατούνας δεν διαθέτει. Αυτή τη στιγμή το προσωπικό στο Κ.Υ. απαρτίζεται από τη Διευθύντρια Γενικής Ιατρικής και δύο επιμελητές Β΄ επί θητεία. Τα περιφερειακά ιατρεία Παπαδάτου-Κονοπίνας είναι κενά. Στο περιφερειακό ιατρείο Τρύφου υπάρχει ένας επιμελητής Β΄ Γενικής Ιατρικής επί θητεία και στο περιφερειακό ιατρείο Φυτειών ένας επιμελητής Β΄ Γενικής Ιατρικής επί θητεία επίσης.
Τα προβλήματα που έχει το Κ.Υ. είναι πάρα πολλά, ξεκινώντας από τον ιατροτεχνικό εξοπλισμό. Υπάρχει μόνο ένα διαφανοσκόπιο, απαραίτητο για την ανάγνωση των ακτινογραφιών. Ο μόνος εξοπλισμός που υπάρχει είναι καρδιογράφος, οξυγόνο, αποστειρωτήρας, απινιδωτής, μάσκα Αmbu και πιεσόμετρο τροχήλατο. Δεν υπάρχουν αρκετά εργαλεία συρραφής τραυμάτων, επιτοίχιο ωτοσκόπιο, ράφια για την τοποθέτηση των υλικών στην αίθουσα επειγόντων. Τέλος, δεν υπάρχει κλιματισμός στα ιατρεία και παρουσιάζονται πολλές άλλες ελλείψεις όπως έπιπλα, καρέκλες κ.α. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και εφημερεύοντες ιατροί στο Κ.Υ. Κατούνας όσον αφορά τον εργασιακό τομέα εκτός του ότι ο χώρος των ιατρών και του εξεταστηρίου των επειγόντων είναι πάρα πολύ μικρός και ακατάλληλος συνίστανται στην έλλειψη νοσηλεύτριας στην εφημερία, θυρωρού (φύλακα).
Με λίγα λόγια οι γιατροί αναγκάζονται να εκτελούν και άλλες εργασίες που δεν ανήκουν στο αντικείμενο τους (της καθαρίστριας, του φύλακα, του τραυματιοφορέα, του οδηγού ασθενοφόρου, της νοσηλεύτριας). Επίσης, τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με το νέο νόμο που καθόριζε το εφημεριακό καθεστώς ( Κέντρο Υγείας Γ’ ζώνης) οι γιατροί του Κέντρου αναγκάστηκαν για την ασφαλή λειτουργία του Κ.Υ. να εφημερεύουν πέραν του ορίου των εφημεριών τους και πάνω από το πλαφόν του μισθού τους. Με το οργανόγραμμα μάλιστα που τους έχει επιβληθεί στερεί στους ιατρούς τα δεδουλευμένα χρήματα, επιβάλλει επιπλέον εφημερίες πέραν των προβλεπομένων από το νόμο και των ανθρωπίνων αντοχών και δυνατοτήτων και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο των ιατρών όσο και των κατοίκων της περιοχής.