Ποιος θα απολογηθεί για την τελευταία θέση της Δυτικής Ελλάδος στο ΕΣΠΑ ;

Ακούμε συνεχώς για την επανεκκίνηση της οικονομίας… Μας έχουν φάει τα αυτιά όλοι με το ΕΣΠΑ… Σήμερα μαθαίνουμε πως η περιφέρειά μας είναι τελευταία στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία έως τις 30/11 που δημοσιεύει η aftodioikisi.gr η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στη τελευταία θέση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας έχοντας προχωρήσει σε συμβάσεις στο 35,4% του συνολικού προγράμματος (146,7 από 413,8 εκατ. ευρώ) και σε εξοφλήσεις μόλις στο 14% (58,1 από 413,8 εκατ. ευρώ).

Αν και η ευθύνη των αιρετών περιφερειαρχών εκτείνεται σε διάστημα μισού ή το πολύ ενός χρόνου που διαρκεί η θητεία τους (από 1.1.2007 έως και 30.12.2010 η διαχείριση των ΠΕΠ γίνονταν από τους διορισμένους περιφερειάρχες και από 1.1.2011 μέχρι 30.6.2011 από τους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε συνεργασία πάντως με τους αιρετούς) τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το δρόμο που έχουν διανύσει οι περιφέρειες μέχρι σήμερα στον πλέον σημαντικό τομέα, την ανάπτυξη μέσω ΕΣΠΑ, είναι αποκαλυπτικά για την περιφέρειά μας.

Ποιος θα απολογηθεί για την τελευταία θέση της Δυτικής Ελλάδος στο ΕΣΠΑ;;; Οι ευθύνες εδώ είναι τεράστιες…. Τι θα πει ο κ. Κατσιφάρας που διοργανώνει ημερίδες για το ΕΣΠΑ; Τι έχουν να πουν οι δήμαρχοι που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ώριμες μελέτες για τα διάφορα έργα; Τι έχουν άραγε να μας πουν οι αρμόδιοι υφυπουργοί; Το μόνο που ξέρουν όλοι αυτοί είναι όταν καταφέρνουν να εντάξουν ένα έργο στο ΕΣΠΑ να βγάζουν ανακοινώσεις και δελτία τύπου. Για το ίδιο έργο έχουμε δεί δελτίο τύπου και από την περιφέρεια και από το δήμο και από τον αρμόδιο υφυπουργό… Μήπως θα πρέπει να νοιαστούν περισσότερο για την δουλειά τους και λιγότερο για το πως θα επικοινωνήσουν τη λίγη δουλειά τους;;;

Για την ιστορία η κατάταξη των περιφερειών στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ έχει ως εξής :
Νοτίου Αιγαίου
Στερεάς Ελλάδας,
Ηπείρου
Κεντρικής Μακεδονίας
Θεσσαλίας
Δυτικής Μακεδονίας
Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
Αττικής
Κρήτης
Πελοποννήσου
Βορείου Αιγαίου
Δυτική Ελλάδα

Η περιφέρεια βέβαια με σημερινή της ανακοίνωση δίνει τα στοιχεία του ΕΣΠΑ μέχρι σήμερα και λέει πως “με βάση τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Υπουργείου Ανάπτυξης, τα συμβασιοποιημένα έργα στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας ανέρχονται σε 232,5 εκατ. ευρώ ή το 54,6% του συνολικού προγράμματος και οι πληρωμές έχουν ανέλθει στα 144,8 εκατ. ευρώ ή το 34% του συνολικού προγράμματος. Δηλαδή τα συμβασιοποιημένα έργα από 35,4% του συνολικού προγράμματος ανέβηκαν στο 54,6% και οι πληρωμές πήγαν από το 14% στο 34% του συνολικά διαθέσιμου προϋπολογισμού”.

Ακόμη και έτσι η καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος στη Δυτική Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη… Ακόμη και αν το 54.6% του προγράμματος είναι συμβασιοποιημένο… Πόσα από τα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα έχουν δημοπρατηθεί; Πόσες εργολαβίες έχουν εγκατασταθεί; Σε τι βαθμό αυτά τα έργα που εντάχθηακαν το τελευταίο δίμηνο στο ΕΣΠΑ έχουν αρχίσει να συμβάλλουν στην πραγματική οικονομία;