Σφοδρή κακοκαιρία τα Θεοφάνεια – Βροχές στη Δυτική Ελλάδα και 10 μποφόρ στο Ιόνιο

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ήδη δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και προειδοποιεί ότι την Παρασκευή (Θεοφάνεια) αναμένεται επιδείνωση του καιρού αρχικά στη βορειοδυτική Ελλάδα και βαθμιαία θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές με κύρια χαρακτηριστικά της τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους έντασης 8 με 10 μποφόρ.

Για αύριο Πέμπτη ανήμερα των Θεοφανείων περιμένουμε ουσιαστικά επιδείνωση του καιρού αρχικά στα βορειοδυτικά από την Ηπειρο δηλαδή και την Κέρκυρα και βαθμιαία σε όλη τη Δυτικής Ελλάδα . Οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού ενώ τα χιόνια που αρχικά θα πέσουν στα βόρεια ορεινά το απόγευμα θα επηρρεάσουν τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και θα χιονίσει ακόμη και σε περιοχές με υψόμετρο 400 και 300 μέτρα αλλά αργά το απόγευμα των Θεοφανείων ο καιρός στα βορειοδυτικά θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοι – νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ το μεσημέρι όμως στα βορειοδυτικά θα γυρίσουν σε βόρειους 9 μποφόρ και τοπικά στον νότιο Ιόνιο ακόμη και 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -5 εως 8 με 9 βαθμούς, στα κεντρικά από 3 εως 13 με 14 βαθμούς και στα νησιά από 12 εως 15 βαθμούς.

Το Σάββατο περιμένουμε στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στην Εύβοια, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα βουνά. Βορειοανατολικά μάλιστα, δηλαδή στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη θα χιονίσει ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα από 300 μέτρα και πάνω. Τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα τις πρώτες πρωϊνές και τις βραδινές ώρες ενώ στην υπόλοιπη χώρα κυρίως στα δυτικά θα έχουμε τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα για κάποιες σποραδικές βροχές το πρωί κυρίως στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα γυρίσουν σε βοριάδες από 7 εως 9 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 10 μποφόρ με τάση εξασθένης από το Ιόνιο. Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί στα βόρεια από -8 εως 7 με εως 8 βαθμούς, στα κεντρικά από -4 εως 10 με 11 βαθμούς και στα νησιά από 12 εως 15 βαθμούς.