Ανυπόγραφος και ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας – Μπλόκο στην χρηματοδότηση των ΑΕΙ από το υπ. Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας επέστρεψε στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και προέδρους ΤΕΙ ανυπόγραφους τους προϋπολογισμούς για το τρέχον έτος, μέχρι τα ιδρύματα να εκλέξουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, υλοποιώντας το νόμο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πλέον οι πρυτανικές αρχές δεν έχουν την ευθύνη των εκλογών, αλλά την ευθύνη έχουν οι πενταμελής επιτροπές που έχουν διορισθεί από την ίδια την Υπουργό.

Μέχρι να υλοποιηθεί ο νόμος, τα ιδρύματα θα εισπράττουν δωδεκατημόρια του προϋπολογισμού του 2011 και αυτό μπορεί να συνεχιστεί μέχρι έξι μήνες. Η προθεσμία των εκλογών έληξε στις 15 Ιανουαρίου και μόνο σε τρία ΤΕΙ έγιναν εκλογές, στα ΤΕΙ Σερρών, Καλαμάτας και Μεσολογγίου.

Ωστόσο, σε συνάντηση του με τους πρυτάνεις ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος είχε πει, ενώπιον των πρυτάνεων, ότι αυτοί δεσμεύτηκαν για την υλοποίηση του νόμου και τα ιδρύματα μέχρι τότε θα χρηματοδοτούνται με δόσεις, ανά μήνα.

Μεταξύ των πανεπιστημίων που αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο είναι και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, που ούτως ή άλλως κατά καιρούς αντιμετώπιζε προβλήματα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του, που γίνεται πλέον από το πανεπιστήμιο Πατρών. Είναι βέβαιο πως αν συνεχιστεί η ρίξη μεταξύ πρυτάνεων και υπουργείου, το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος σύντομα θα αντιμετωπίσει ξανά τα ίδια προβλήματα, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης, ίσως μάλιστα περισσόετερο οξυμένα αυτή τη φορά.