Ο απολογισμός Μοσχολιού

H οργάνωση του νέου Δήμου, η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των δημοτών, η ορθολογική και χρηστή διαχείριση των οικονομικών, η κοινωνική πολιτική και η ανάπτυξη ήταν οι βασικοί πυλώνες της πολιτικής της δημοτικής αρχής για το 2011, όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός στον απολογισμό πεπραγμένων του Δήμου Αγρινίου για το 2011.

Σε ό,τι αφορά την οργάνωση του νέου Δήμου Αγρινίου ο κ. Μοσχολιός επισήμανε: «Πρωταρχικό μας μέλημα ήταν η ομαλή μετάβαση από το Καποδιστριακό στο Καλλικρατικό καθεστώς, η ενοποίηση δηλαδή των 10 Δήμων χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών. Αναφερόμενος στο νεοσύστατο Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής, ο κ. Μοσχολιός είπε ότι η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο Αγρινίου, γι’ αυτό, παρότι οι σχετικές αρμοδιότητες περιέρχονται στο Δήμο από 1-1-2013, το Τμήμα αυτό ξεκίνησε τη λειτουργία του και παρουσιάζει ήδη σημαντική δραστηριότητα, λειτουργώντας συμβουλευτικά και υποστηρικτικά προς τους αγρότες της περιοχής.

Τα οικονομικά και η κοινωνική πολιτική
Σχετικά με την οικονομική κατάσταση, ο Δήμαρχος Αγρινίου επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ανεπηρέαστη την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα, να έχουμε δηλαδή την καλύτερη δυνατή σχέση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων με το παραγόμενο έργο. Τα έσοδα του Δήμου μειώθηκαν κατά 15% σε σχέση με το 2010. Πετύχαμε σημαντική μείωση των εξόδων – δαπανών, κατά 31 %, η οποία κατά το μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται σε σωστή και ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Καταβάλαμε σε προμηθευτές και εργολάβους, μέσα στο 2011, 32 εκατομμύρια Ευρώ και τις επόμενες ημέρες θα δώσουμε ακόμη 5 εκατομμύρια Ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά την Τοπική Οικονομία. Εξοφλήσαμε σχεδόν όλες τις οφειλές του Δήμου”. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μοσχολιός στην κοινωνική πολιτική του Δήμου, υπογραμμίζοντας τη δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου, τη δημιουργία δημοτικού ιατρείου,τη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης, τη συνέχιση τη δημοτικής συγκοινωνίας, την πολύ καλή λειτουργία των παιδικών σταθμών,του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» καθώς και την ένταξη του Δήμου σε πρόγραμμα για τη δημιουργία «Κέντρου Φιλοξενίας Κακοποιημένων γυναικών».

Για τα έργα και τις υποδομές, ο Δήμαρχος Αγρινίου τόνισε την κατάλληλη προετοιμασία του Δήμου για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως το ΕΣΠΑ. «Με σωστό προγραμματισμό, έχουμε καταθέσει μέχρι σήμερα τεχνικά δελτία ύψους 120 εκατομμυρίων Ευρώ για έργα που καλύπτουν όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων του Δήμου. Αξιοποιήσαμε παράλληλα όλες τις μελέτες που είχαν συνταχθεί από τους πρώην Δήμους και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας. «Ο αγώνας μας είναι συνεχής και αταλάντευτος», κατέληξε ο Δήμαρχος Αγρινίου. «Είμαστε παρόντες σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων και προσπαθούμε με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα να αξιοποιήσουμε οποιοδήποτε διαθέσιμο χρηματοδοτικό πόρο, ώστε να επιλύσουμε προβλήματα και να δημιουργήσουμε όρους ανάπτυξης και θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία».

Ευχάριστη είδηση για το “φάντασμα της αερογέφυρας”
Για το κλειστό γήπεδο της αερογέφυρας ο Π. Μοσχολιός επεφύλλασε μια ακόμη ευχάριστη είδηση. Μετά την αδυναμία εκτέλεσης του έργου από τον πρώτο εργολάβο, πλέον έχει αλλάξει ο εργολάβος -μάλιστα είναι και αγρινιώτης – και υπάρχει η διαβεβαίωση πως ίσως την επόμενη εβδομάδα το έργο να ξεκινήσει.

Ερωτώμενος σχετικά με τον τουρισμό ο κ. Μοσχολιός σημείωσε ότι η επιτροπή τουρισμού έχει συνεδριάσει και πως έχει ζητηθεί από τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν έχει ανοίθξει ακόμη κάποια πρόσκληση για αντίστοιχο έργο. Ο κ. Μοσχολιός διευκρίνισε πως η κατεύθυνση του δήμου θα είναι στον εναλλακτικό τουρισμό και πρόσθεσε πως σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές θα πρέπει να γίνουν κίνησεις προς τι κατεύθυνση της προαστσίας του περιβάλλοντος. “Τι τουρισμός θα είναι αυτός αν η τριχωνίδα είναι βρώμικη ;” αναρωτήθηκε χαρακτηρισκά και πρόσθεσε πως ο δήμος θα είναι ο πρώτος που θα έχει λύσει το θέμα των στερεών αποβλήτων. Πρότεινε μάλιστα η αγροφυλακή να μεταφερθεί στους δήμου και να αποτελέσει ένα είδος περιβαλλοντικής αστυνομίας.

Αναφορικά με το ζήτημα του μουσείου και τις καπναποθήκeς Παπαπέτρου ο δήμαρχος σχολίασε πως είναι ένα θέμα που θίγει την πόλη και εκθέτει την πολιτεία. Αναρωτήθηκε μάλιστα πως είναι δυνατόν ο σχεδιασμός να έχει αλλάξει από τα ίδια πρόσωπα.

Για το προσωπικό του δήμου και το θέμα της εργασιακής εφεδρείας ο κ. Μοσχολιός είπε πως είναι άδικη η οριζόντια περικοπή και πρόσθεσε πως δεν θα συναίνέσει σε μείωση του προσωπικού του δήμου.

Για το πανεπιστήμιο: δεν υπάρχει κάποιο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Υπάρχουν όμως και προβλήματα
Ο δήμαρχος Αγρινίου δεν παρέλειψε μάλιστα να παραδεχθεί και τα προβλήματα που υπάρχουν στο δήμο. Για παράδειγμα παραδέχθηκε πως δεν είναι ικανποποιημένος από τη λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας.  Παραδέχθηκε ακόμη πως εξαίτίας της έλλειψης προσωπικού υπήρχε ένα θέμα με την υπηρεσία του ηλεκτροφωτιμού, ωστόσο μετά από τις μετατάξεις που έγινε φαίνεται πως το θέμα λύνεται. Ο κ. Μοσχολιός παραδέχθηκε ακόμη πως δεν έχουν εισπραχθεί και λόγω της οικονομικής κρίσης πολλά από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί αλλά σημείωσε πως όλες οι οφειλές άνω των 300€ πηγαίνουν στην εφορία. Προβλήματα ακόμη υπάρχουν και στην συντήρηση του οδικού δικτύου όμως σύμφωνα με τον δήμαρχο το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συντήρηση. Μικροπροβλήματα υπάρχουν ακόμη και στο θέμα της καθαριότητας σε κάποια σημεία του δήμου ωστόσο ο κ. Μοσχολιός σημείωσε πως o δήμος έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα όπως το γεγονός ότι πρώην δήμος δεν είχε ούτε ένα απορριματοφόρο. Πρόσθεσε μάλιστα πως για το θέμα απαιτείται και μεγαλύτερη ευθύνη από την πλευρά των πολιτών. Για τους φωτεινούς σηματοδότες, τέλος, ο δήμαρχος ανέφερε πως η ευθύνη ανήκει στην Περιφέρεια και ο δήμος έχει πληρώσει από την τσέπη του τις μελέτες. “Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι θέμα καλωπισμού αλλά ασφάλειας των πολιτών».