Ρελάνς Μοσχολιού : στο δήμο Αγρινίου το κτίριο του Οργανισμού Καπνού (video) – Όλο το παρασκήνιο – Δείτε την απόφαση

Ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του χρόνου που πέρασε επεφύλασσε μια σημαντική είδηση για το Αγρίνιο. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης πήρε πίσω την απόφαση για παραχώρηση του κτιρίου της οδού Μακρή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και υπέγραψε την παραχώρησή του στο δήμο Αγρινίου για 30χρόνια.

Ωστόσο ο δήμαρχος Αγρινίου σχολίασε την πρώτη απόφαση του υπουργού αλλά και την κίνηση της περιφέρειας να διεκδικήσει το κτίριο σημειώνοντας πως «ο πρώτος που έχει λόγο για το πως θα αξιοποιηθεί η δημόσιια περιουσία της πόλης είναι ο δήμος. Είναι αδιανόητο αν κάποιος άλλος έχει λόγο». Για το θέμα και τη συστηματική διεκδίκηση του δήμου Αγρινίου που έπεισε τελικά το υπουργείο για το δίκαιο των θέσεών του μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά προηγούμενο θέμα μας.

Η εξέλιξη αυτή οπωσδήποτε αποτελεί επικοινωνιακά και ουσιαστικά ένα ράπισμα του δήμου Αγρινίου προς της περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Δείτε αναλυτικά την απάντηση του Παύλου Μοσχολιού όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα:

[youtube width=”500″ height=”344″]http://www.youtube.com/watch?v=RSLfHlP4c0U&list=UUvbeCCJsY_N88TiXti99H5A&index=1&feature=plcp[/youtube]

Όλο το παρασκήνιο της υπόθεσης

Στο παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης θα πρέπει να διευκρινήσουμε πως όταν έγινε γνωστό από την περιφέρεια πως της παραχωρείται το κτήριο του Οργανισμού Κανπού στο Αγρίνιο υπήρξε μεγάλη αντίδραση από το δήμο Αγρινίου που στρέφονταν κυρίως κατά του αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Βασίλη Αντωνόπουλου. Ο δήμαρχος Αγρινίου επεδίωξε από την πρώτη στιγμή να επικοινωνήσει με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, ωστόσο δεν αυτό δεν κατέστη δυνατό αφού έλειπε σε ταξίδι στη Μόσχα. Μάλιστα ο υπουργός δεν ήταν παρών ούτε στη ψήφιση του νέου Μνημονίου την περασμένη Κυριακή στη Βουλή.  Στο μεσοδιάστημα υπήρξε επικοινωνία του δημάρχου Αγρινίου με τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα όπου ο Παύλος Μοσχολιός του εξέθεσε το διαχρονικό αίτημα του δήμου Αγρινίου για την παραχώρηση  του συγκεκριμένου κτιρίου… Εκεί φαίνεται πως ο κ. Κατσιφάρας κατάλαβε το “φαουλ” που είχε κάνει η περιφέρεια… Προχθές την Τετάρτη με την επιστροφή του υπουργού από το εξωτερικό ο δήμαρχος Αγρινίου κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία μαζί του και να του εκθέσει το αίτημα της πόλης αλλά και το παράλογο της περιφέρειας να διεκδικεί το κτίριο. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες υπήρξε και μεσολάβηση του αιτωλοακαρνάνα υφυπουργού Θάνου Μωραίτη υπερ του δήμου Αγρινίου. Τελικά όπως μπορείτε να δείτε και στη συνέχεια σήμερα ο υποργός Κ. Σκανδαλίδης υπέγραψε την ανάκληση της πρώτης του απόφασης και παραχωρεί πλεόν στο Δήμο Αγρινίου τη χρήση κτιρίου που βρίσκεται επί  της oδού Μακρή 18 της πόλης του Αγρινίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΟΣ/ΞΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΗΣ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Αθήνα 17 / 2 / 2012
Αρ. Πρωτ.: 460/19522

ΘΕΜΑ: Ανάκληση της αριθ.πρωτ.1603 π.ε./11-1-2012 απόφασης και δωρεάν παραχώρηση στο Δήμο Αγρινίου της χρήσης κτιρίου που βρίσκεται επί της oδού Μακρή 18 της πόλης του Αγρινίου.

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του Π.Δ/τος 63/2005, με το οποίο κωδικοποιήθηκαν σε ενιαίο κείμενο μεταξύ άλλων και οι διατάξεις του Ν.1558/85 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα», όπως αυτές τροποποιήθηκαν, συμπληρώθηκαν ή
αντικαταστάθηκαν μεταγενέστερα (ΦΕΚ 98/τ.Α΄/22-4-2005).
2. Τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 3147/2003 (ΦΕΚ/ 135/τ.Α΄/2003), όπως συμπληρώθηκαν και τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 12 άρθρου 19 του Ν. 3208/2003 (ΦΕΚ 303/τ.Α’/24-12-2003) και τις διατάξεις της παραγρ. 33
του άρθρου 20 του Ν. 3399/2005 (ΦΕΚ 255/τ.Α’/17-10-2005).
3. Τις διατάξεις του άρθρου 13 παρ. 9 του Ν. 3147/2003 (Α 135).
4. Τις διατάξεις του Π/Δτος 311/2002 «Κατάργηση Εθνικού Οργανισμού Καπνού» (ΦΕΚ 272/τ.Α’/2002).
5. Την αριθμ. 247417/27.8.2003 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας «Μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του καταργηθέντος Εθνικού Οργανισμού Καπνού (ΕΟΚ) στο Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Γεωργίας)».
6. Τα αριθ. 13405/11-4-07, 467/7-1-2008, 3361/30-1-2009 και 39862/23-10-2009 έγγραφα του Δήμου Αγρινίου, με τα οποία ζητά την παραχώρηση δωρεάν, κατά χρήση, κτιρίου που βρίσκεται στο Αγρίνιο, επί της οδού Μακρή 18, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (πρώην ιδιοκτησίας ΕΟΚ), με σκοπό τη στέγαση Μουσείου Καπνού, Λαογραφικού Μουσείου, Εικαστικού Εργαστηρίου, Φιλαρμονικής και γενικότερα δραστηριοτήτων που αφορούν τον πολιτισμό στο Αγρίνιο, για τις οποίες ο Δήμος, όπως αναφέρει, καταβάλει τεράστια χρηματικά ποσά για τη στέγασή τους σε ενοικιαζόμενα κτίρια επιβαρύνοντας έτσι τον προϋπολογισμό του.
7. Το υπ. αριθ. 15316/9-5-2007 έγγραφο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με το οποίο συμφωνεί να παραχωρηθούν στο Δήμο Αγρινίου, για την υλοποίηση του στόχου της δημιουργίας Μουσείου Καπνού, τα μηχανήματα και το λοιπό υλικό που είναι αποθηκευμένα στο ισόγειο του κτιρίου που ζητεί ο Δήμος, το οποίο (ισόγειο) είχε παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τρία χρόνια με την αριθ. 5520ΠΕ/25-2-2004 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας για
την ίδρυση Μουσείου Καπνού.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1. Την ανάκληση της αριθ.πρωτ.1603π.ε./11-1-2012 απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
2. Τη δωρεάν παραχώρηση στο Δήμο Αγρινίου της χρήσης πενταόροφου κτιρίου, του πρώην ΕΟΚ, που αποτελείται από υπόγειο 642 τ.μ., ισόγειο 700τ.μ., Α και Β ορόφους από 700τ.μ. έκαστος ,Γ όροφο 590τ.μ., Δ όροφο 553τ.μ. και Ε
όροφο 366τ.μ., συνολικής επιφάνειας 4.250τ.μ. περίπου, το οποίο βρίσκεται στην πόλη του Αγρινίου επί της οδού Μακρή 18.
3. Το παραχωρούμενο ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση Μουσείου Καπνού, Λαογραφικού Μουσείου, Εικαστικού Εργαστηρίου, Φιλαρμονικής και γενικότερα δραστηριοτήτων που αφορούν τον πολιτισμό στο Αγρίνιο.
4. Η διάρκεια της παραχώρησης της χρήσης ορίζεται από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης για τριάντα (30) χρόνια.
5. Το πρωτόκολλο παράδοσης- παραλαβής θα γίνει μεταξύ εκπροσώπου του Δήμου Αγρινίου και υπαλλήλου του ΚΕΠΠΥΕΛ Μεσολογγίου, ως εκπροσώπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε τρία αντίτυπα ένα εκ των οποίων θα αποσταλεί στη Δ/νση Πολιτικής Γής.
6. Οι εργασίες επισκευής και προετοιμασίας για χρήση του ακινήτου θα γίνουν με δαπάνη του Δήμου Αγρινίου και με τον όρο της διατήρησης αναλλοίωτων των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του κτιρίου. Κατά τη διάρκεια
δε της παραχώρησης ο Δήμος, υποχρεούται να προβαίνει στις αναγκαίες εργασίες συντήρησης – επισκευής του παραχωρούμενου ακινήτου, στην καταβολή του λογαριασμού από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και κάθε
δαπάνης που αφορά λειτουργικά έξοδα του κτιρίου (ύδρευση, αποχέτευση κ.λ.π.) ή προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
7. Ο Δήμος Αγρινίου υποχρεούται να εξασφαλίσει τον απαραίτητο χώρο για τη φύλαξη των κινητών πραγμάτων που είναι αποθηκευμένα στο παραχωρούμενο κτίριο.
8. Απαγορεύεται η περαιτέρω παραχώρηση του ακινήτου προς τρίτους, καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
9. Η παρούσα απόφαση ανακαλείται σε περίπτωση μη πραγματοποίησης του σκοπού για τον οποίο παραχωρήθηκε το παραπάνω ακίνητο μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ.ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ