Τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης αλλά και ελλιπής θεσμική και οικονομική στήριξη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου ήταν τα θέματα που αναδείχθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου & η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με θέμα: «Τα Υγροτοπικά συστήματα ως αναπτυξιακός πόρος της Περιφέρειας: Ο Τουρισμός στους Υγροτόπους».
Αυτό που όμως επισημάνθηκε από τους ομιλητές της ημερίδας ήταν πως εφικτό να υπάρξει ανάπτυξη στους υγροτόπους. Αφού αναφέρθηκαν πολλά παραδείγματα τουριστικής αξιοποίησης υγροτοπικών συστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό έγινε κατανοητό πως ο τουρισμός δεν σημαίνει υποβάθμιση του περιβάλλοντος αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι τουρίστες επισκέπτονται μόνο το 2% της έκτασης ενός υγροτόπου.
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου κ. Νίκος Αναγνόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε πως πλέον καταρρίπτεται ο μύθος που λέει ότι προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει οικονομικό μαρασμό μια περιοχής. Ακόμη ο κ. Αναγνόπουλος στάθηκε στις παρεμβάσεις του Φορέα παρά τη μικρή του χρηματοδότηση από το «πράσινο ταμείο». Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα της Πλώσταινας, όπου με τις προσπάθειες του Φορέα έγινε μια πρώτη αποτύπωση της κατάστασης για το τι μπορεί από εδώ και πέρα να γίνει , αλλά και τη διάνοιξη της Ανατολικής Κλείσοβας. Τέλος ο κ. Αναγνόπουλος στάθηκε ακόμη στις αυθαιρεσίες που υπάρχουν μέσα στη λιμνοθάλασσα και την αδυναμία της δημόσιας διοίκησης να παρέμβει στο θέμα.
Ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο κ. Μάργαρης Νίκος, Καθηγητής, Διευθυντής National Geographic, η Μπριγκίττα Παπασταύρου, Σύμβουλος Περιφερειακής Ανάπτυξης & Τουρισμού Υπαίθρου, η κ. Κόκκαλη Αθηνά, Περιβαλλοντολόγος, Σύμβουλος Τουρισμού και ο Φώτης Περγαντής , Σύμβουλος Διαχείρισης περιβάλλοντος Δήμου ΙΠ. Μεσολογγίου.
Δείτε μερικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση:
[youtube width=”520″ height=”344″]http://www.youtube.com/watch?v=pguoVt1bBkc&list=UUvbeCCJsY_N88TiXti99H5A&index=1&feature=plcp[/youtube]