Μείωση της παραγωγής στην Αιτωλοακαρνανία βλέπει η έκθεση του ΕΑΔ

Στην έκθεση τυπολογίας των αγροτικών περιοχών της χώρας μας του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου προκύπτει ότι η Αιτωλοακαρνανία υπέστη σοβαρή μείωση της ακαθάριστης αξίας παραγωγής. Από την τελική έκθεση της τυπολογίας προκύπτουν 5 συστάδες και η Αττική.

Η Αιτωλοακαρνανία κατατάσσεται στην συστάδα 3 μαζί με άλλους νομούς όπως Κορινθία, Άρτα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Σέρρες, Πιερία, Ροδόπη και Ξάνθη και στους οποίους παρατηρήθηκε πως η ακαθάριστη αξία παραγωγής υπέστη σοβαρή μείωση και πως η μέση παραγωγικότητα της εργασίας είναι πολύ χαμηλότερη του μέσου εθνικού όρου.

Η συστάδα αυτή λόγω του ότι ο αγροτικός τομέας είναι πολύ σημαντικός για τις τοπικές οικονομίες και η μείωση της παραγωγής σημαντική, αποτελεί τον πυρήνα του αγροτικού προβλήματος της χώρας με νομούς διεσπαρμένους σε όλους σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας

Ο καθορισμός διαφορετικών τύπων αγροτικών περιοχών θα διευκολύνει το έργο της προετοιμασίας της νέας Προγραμματικής Περιόδου (2014-2020), αφού μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου θα μπορούν να εξειδικευθούν διαφορετικά μίγματα παρεμβάσεων του Πυλώνα 2 σε αγροτικές περιοχές με διαφορετικά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά και ανάγκες δημόσιας παρέμβασης.

Ο καθορισμός των τύπων των αγροτικών περιοχών βασίζεται σε κριτήρια σχετικά με τα οικονομικά, κοινωνικά, γεωγραφικά και περιβαλλοντικά τους χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της διάρθρωσης του αγροτικού τομέα και της χορηγούμενης σε αυτόν στήριξης εκ μέρους του Πυλώνα 1.