Ανάμεσα στο συνεταιριστικό, παραγωγικό και επιχειρηματικό χαρακτήρα ισορροπεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου-Ναυπακτίας.
Έχοντας αποκτήσει την τελευταία εικοσαετία μία πραγματική παραγωγική βάση, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των δευτεροβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας, η συγκεκριμένη ΕΑΣ δεν δείχνει να ανησυχεί για την επόμενη μέρα από τη μετατροπή της σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4015/2011. Εξάλλου, η νέα αυτή πρόκληση της δίνει και την ευκαιρία να οργανώσει σε διαφορετική βάση τις ομάδες παραγωγών δικαιοδοσίας, διότι αυτήτη στιγμή ενεργές είναι μόνο οι Ο.Π. ελιάς και καπνού. Και, βεβαίως, είναι μία ευκαιρία να απαλλαγεί από τα ανενεργά μέλη της (συνεταιρισμούς) και να επικεντρωθεί ακόμα περισσότερο στις δραστηριότητες παρέμβασης στην τοπική αγορά, που περιλαμβάνουν από εκκοκκιστήριο βάμβακος και βιομηχανία ζωοτροφών μέχρι καταστήματα γεωργικών εφοδίων.
Το τυποποιητήριο ελαιολάδου έχει αδρανήσει προς το παρόν, αν και όπως μας είπε ο Παντελής Κρανιώτης, διευθυντής της ΕΑΣ, υπάρχουν σκέψεις για επαναλειτουργία του. Το τελευταίο «απόκτημα» είναι το σύγχρονο εργοστάσιο ζωοτροφών και σύντομα θα λειτουργήσει η βιομηχανία γάλακτος ΑΜΦΙΓΑΛ σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις του νομού
Νέα αντίληψη στην τοπική αγροτική οικονομία
Στα γραφεία της ΕΑΣ Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, όπου βρίσκεται και το κεντρικό κατάστημα γεωργικών εφοδίων, υποδέχθηκε την Agrenda ο γενικός διευθυντής, Παντελής Κρανιώτης.
Με αρκετή εμπειρία στα συνεταιριστικά πράγματα, αλλά διαφορετική αντίληψη από αυτή που έχουμε συνηθίσει πίσω από το γραφείο ενός διευθυντή ΕΑΣ, ο κ. Κρανιώτης ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2011 και όλο το βάρος των δραστηριοτήτων και της μετάβασης στο νέο νομικό καθεστώς έχει πέσει στις πλάτες του. Παρατηρήσαμε, βέβαια, μία αρμονική συνεργασία με τα άλλα στελέχητης Ένωσης, είτε υπαλλήλους είτε γεωπόνους, η ενεργή συμμετοχή των οποίων είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία μίας οργάνωσης με τόσο πολύπλευρη δραστηριότητα.
Η ιστορία της ξεκινά από την ίδρυση της ΕΑΣ Μεσολογγίου το 1937. Πολλά χρόνια αργότερα, θα συγχωνευθεί με τη γειτονική της ΕΑΣ Ναυπακτίας, για να δημιουργήσουν τη σημερινή μορφή της οργάνωσης, που τα τελευταία 20 χρόνια λειτουργεί με στόχο κυρίως την επιχειρηματική και παραγωγική ανάπτυξή της σε όλους σχεδόν τους τομείς με τους οποίους ασχολούνται οι αγρότες της περιοχής. Η εμβέλειά της φτάνει από την περιοχή της Ναυπάκτου στα σύνορα με τη Φωκίδα (ανατολικά) μέχρι το Λεσίνι στα όρια με το Ξηρόμερο (δυτικά) και βόρεια συνορεύει με τα όρια της ΕΑΣ Αγρινίου στη Μακρυνεία.
Τα κυριότερα προϊόντα σε όλη αυτή την περιοχή είναι η βρώσιμη ελιά Καλαμών και η ελαιοποιήσιμη κορωνέικη ελιά, το καλαμπόκι, το τριφύλλι, το σπαράγγι, ο καπνός σε μικρό ποσοστό και τα εσπεριδοειδή, των οποίων οι καινούριες φυτεύσεις διαφοροποιημένων ποικιλιών αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό τα τελευταία χρόνια.
Στη μορφή που είναι σήμερα, η Ένωση έχει 63 συνεταιρισμούς-μέλη, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν 6.000 φυσικά μέλη. Διαθέτει επτά καταστήματα πώλησης εφοδίων, που καλύπτουν όλο το γεωγραφικό χώρο δράσης της. Το κεντρικό βρίσκεται στο Μεσολόγγι και τα άλλα έξι είναι σε: Ναύπακτο, Ευηνοχώρι, Νεοχώρι, Κατοχή, Αγγελόκαστρο και Ματαράγκα.
«Συνεργαζόμαστε με τις περισσότερες εταιρείες γεωργικών αφοδίων, σε όλους τους επιμέρους τομείς, φάρμακα, σπόρια και λιπάσματα, όπως, για να αναφέρω ενδεικτικά μερικές, Bayer, Syngenta, Pioneer, Elanco, K+N Ευθυμιάδης κ.ά. Η συνεργασία η οποία εξελίσσεται και επεκτείνεται θεαματικά τα τελευταία 10 χρόνια είναι αυτή με τη Yara, γιατί τα προϊόντα της είναι ποιοτικά, ανταγωνιστικά και ανταποκρίνονται σε μεγάλη γκάμα καλλιεργειών, με εξειδικευμένα και κοινά προϊόντα θρέψης», μας λέει ο κ. Κρανιώτης.
Οι παραγωγικές δραστηριότητες της Ένωσης είναι «η τυποποίηση και εξαγωγή επιτραπέζιας ελιάς, η παραγωγή ζωοτροφών, τα ξηραντήρια καλαμποκιού και άλλων δημητριακών», αναφέρει ο κ. Κρανιώτης και προσθέτει τον τομέα παροχής υπηρεσιών που περιλαμβάνει τμήμα ασφαλειών, μελετών και ΟΣΔΕ και εδαφολογικό εργαστήριο.
Ανερχόμενη καλλιέργεια τα επιτραπέζια πορτοκάλια
Πολλοί πρώην καπνοπαραγωγοί της νότιας Αιτωλοακαρνανίας έχουν αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι η ροδιά. «Η πιο ανερχόμενη καλλιέργεια για την περιοχή, όμως, θεωρούνται τα επιτραπέζια πορτοκάλια και μανταρίνια», μας λέει ο κ. Κρανιώτης και εξηγεί τον λόγο: « Έχουμε ήπιο χειμώνα, δεν πιάνουν παγετοί και στα δύο δέλτα του Ευήνου και του Αχελώου έχουν γίνει πολλέςνέες φυτεύσεις, που έχουν αυξήσει τις ήδη ξυφιστάμενες σε μεγάλο βαθμό».
Παρά την ελπιδοφόρα προοπτική των οπωρώνων, που θα φανούν στο μέλλον εάν πραγματοποιήσει τα σχέδιά της η Ένωση για επέκταση στην τυποποίηση εσπεριδοειδών, «τα προβλήματα της περιοχής εξακολουθούν να είναι το κόστος της καλλιέργειας, τα υψηλά ενοίκια γης, το υψηλό κόστος των εφοδίων και οι υπερχρεωμένοι ΤΟΕΒ που κάθε χρόνο με δυσκολία λειτουργούν για να αρδεύσουν οι παραγωγοί», υποστηρίζει ο κ. Κρανιώτης.
Αιτωλική Γη
Η διαφοροποίηση των τοπικών προϊόντων και η προσπάθεια πιστοποίησης της προέλευσής τους οδήγησε την Ένωση στην απόφαση να δημιουργήσει και να κατοχυρώσει το σήμα «Αιτωλική Γη», «λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού και της πληθώρας ανάλογων προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά. Θέλαμε να είναι ένα αναγνωρίσιμο προϊόν που να καθρεφτίζει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της περιοχής μας. Η Ομάδα Παραγωγών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην ελιά έχει αναλάβει την παραγωγή του προϊόντος που πηγαίνει στο τυποποιητήριο και παίρνει την επωνυμία «Αιτωλική Γη». Είχαμε παλιότερα τυποποιητήριο λαδιού, το οποίο δεν λειτουργεί τώρα, αλλά υπάρχει η σκέψη επαναλειτουργίας του, πάντα στη βάση του επώνυμου πιστοποιημένου προϊόντος», μας εκμυστηρεύεται ο κ. Κρανιώτης.
Η επιστροφή σε άλλοτε κραταιές καλλιέργειες, χωρίς να έχει λάβει ακόμα μαζικό χαρακτήρα, είναι ένα θέμα που απασχολεί τη διοίκηση της Ένωσης. Εξάλλου, υπό τη «σκέπη» της είναι και η Ομάδα Παραγωγών καπνού, που καλλιέργησε 600 στρμ. Βιρτζίνια και 600 στρμ. Αγρινίου Σ53.
Παρά την ανοδική του πορεία σε άλλες περιοχές, το βαμβάκι στην Αιτωλοακαρνανία ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Από τους 22.000 τόνους που συγκέντρωνε την εποχή της ακμής του το εκκοκκιστήριο της ΕΑΣ, τώρα δεν ξεπερνά τους 6.000 τόνους, αν και πετυχαίνει ακόμα καλές συμφωνίες πώλησης με τους οίκους του εξωτερικού.
agronews.gr