Δημοτικά… μνημόσυνα στο Μεσολόγγι

Το ερχόμενο Σάββατο 3 Μαρτιου 2012, εορτή των Αγίων Θεοδώρων, η Εκκλησία το έχει καθιερώσει ως ψυχοσάββατο, για να κάνουμε μνημόσυνα στη μνήμη των νεκρών μας.

Ο δήμος Μεσολογγίου και ο δήμαρχος Π. Κατσουλής μας υπενθυμίζει με ανακοίνωή του πως “ο σεβασμός στη μνήμη των νεκρών είναι καθήκον ανθρώπινο”. Παρακαλεί μάλιστα “το Λαό της Πόλης, τις Αρχές, φορείς και συλλόγους να παραστούν στο Α΄ Νεκροταφείο Αγίου Λαζάρου, καθώς μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και περί ώρα 9:15 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση.”

Δυστυχώς εδώ φτάσαμε οι δήμαρχοι αντί να μας ανακοινώνουν τα εγκαίνια των έργων που κάνανε, μας ανακοινώνουν δημοτικά… μνημόσυνα! Όσοι πιστεύουν, ξέρουν και τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, δεν χρειάζεται να τα αναλάβουν οι δήμοι…

Παρεμπιμπτόνως θυμηθήκαμε και την ιστορία με το θαύμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνα που όταν ο Ιουλιανός απαγόρευσε στην πόλη τα τρόφιμα που ήταν νηστίσιμα, υποχρεώνοντας τους χριστιανούς είτε να μη νηστεύσουν, είτε να μείνουν νηστικοί, ο Άγιος είπε στους χριστιανούς να φάνε κόλλυβα… Το θαύμα αυτό γιορτάζονταν για πολλά χρόνια, όμως η ανάγκη των πιστών να τιμήσουν τους νεκρούς τους έκανε την Εκκλησία θα θεωρήσει τη γιορτή ψυχοσάββατο.

YΓ: ο δήμος Μεσολογγίου μας στέλνει μάλιστα και την σχετική πρόσκληση… Όχι τίποτα άλλο αλλά για να πιστέψουμε πως απο δώ και πέρα θα γίνονται και δημοτικά μνημόσυνα.