Tο Κάστρο της Ναυπάκτου, το σημαντικότερο αρχαιολογικό αξιοθέατο όχι μόνο της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, είναι πολλές φορές κλειστό για τους επισκέπτες και συνήθως μέρες που η Ναύπακτος έχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Αιτία το γεγονός ότι ο μοναδικός φύλακας που εργάζεται εκεί παίρνει άδεια, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον παραλογισμό του δημοσίου, αλλά και το πόσο όλα αυτά που μας συμβαίνουν έχουν αλλάξει την νοοτροπία του κρατικού μηχανισμού.
Και με το Κάστρο κλειστό, βέβαια, τα μαγαζιά δούλεψαν, αλλά όπως μου είπε καταστηματάρχης, “ερχόντουσαν και με ρωτούσαν πως θα πάμε να δούμε το Κάστρο και δεν ήξερα τι να τους πω. Ντρεπόμουν πραγματικά. Τι θα πουν στους γνωστούς τους όταν επιστρέψουν στον τόπο τους; Ότι, ωραία η Ναύπακτος αλλά δεν έχει τίποτα να δεις;”
Και δυστυχώς οι παραστάσεις και οι εντυπώσεις των επισκεπτών δεν ήταν και οι καλύτερες, τόσο όσων το πληροφορήθηκαν και δεν έκαναν τον κόπο να ανηφορίσουν προς τα εκεί, αλλά και όσων ανυποψίαστων έκαναν τη διαδρομή. Την Κυριακή της Αποκριάς το μεσημέρι, βρεθήκαμε εκεί για να διαπιστώσουμε ότι αρκετές ήταν οι παρέες που έφτασαν μέχρι την είσοδο του Κάστρου, μόνο για να την βρουν κλειστή και στριμωγμένοι στις πολεμίστρες του προθαλάμου προσπαθούσαν να βγάλουν μια αναμνηστική φωτογραφία ή να χαζέψουν τη Ναύπακτο από ψηλά.
Το βίντεο είναι αποκαλυπτικό…
[youtube width=”520″ height=”344″]http://www.youtube.com/watch?v=wKgruDfRPWI&feature=player_embedded[/youtube]
Αν το Κάστρο της Ναυπάκτου ήταν στην Αγγλία, θα είχε τουλάχιστον 20 λίρες είσοδο και φυσικά ουρές επισκεπτών, να περιμένουν να το δουν. Αν έμπαινε 1 με 2 ευρώ είσοδος στο Κάστρο, ποσό συμβολικό, θεωρώ ότι τα έσοδα θα αρκούσαν για την ύπαρξη ενός ακόμη φύλακα ώστε να μην παρατηρούμε τέτοια φαινόμενα. Αν, δε, υπήρχε και ένα κιόσκι με αναμνηστικά (καρτ ποσταλ, αφίσες κλπ) θα δημιουργούνταν επιπλέον έσοδα, συν μια ακόμη θέση εργασίας. Δύο απλές σκέψεις, πρακτικές και όχι φιλοσοφικές.
Είμαστε πολύ πίσω στο κομμάτι πολιτιστική διαχείριση. Μα πολύ πίσω…
Α.Σ. Αναδημοσίευση από nafpaktia.com