Εγκαταστάσεις γκολφ σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Λευκάδα προβλέπει το νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό

Τρέχουν να προλάβουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Μετά την κατάθεση το βράδυ της Πέμπτης, του σχεδίου νόμου για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και τις δεκάδες ρυθμίσεις που το συνόδευαν δόθηκε χθες Παρασκευή για διαβούλευση εξπρές (μόλις για δέκα ημέρες) το νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχεδιασμού για τον Τουρισμό.

Η ριζική αναθεώρηση του πρώτου ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό του Γιώργου Σουφλιά είχε αποτελέσει προεκλογική σημαία του ΠαΣοΚ καθώς, όπως υποστήριζε, ήταν επικίνδυνο «διότι προωθούσε την ανταγωνιστικότητα, περιφρονώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και παρέδιδε τις καλύτερες περιοχές της χώρας στα μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα». Ωστόσο, το μνημόνιο έφερε αλλαγές και το νέο πλαίσιο προωθεί τη δημιουργία τουριστικών υποδομών μεγάλης κλίμακας σχεδόν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον επιτρέπονται μεγάλα σύνθετα τουριστικά καταλύματα ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά κάτω των 500 στρεμμάτων.Όσον αφορά τους «οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων», ενώ στο χωροταξικό Σουφλιά οι ΠΟΤΑ (Περιοχές Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης) καταλάμβαναν ως 150 στρέμματα, στο νέο μπορούν να φθάνουν ακόμα και τα 800 στρέμματα.

Ειδικότερα, οι οργανωμένοι χωρικοί υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων ιεραρχούνται όσον αφορά το μέγεθος:
– Ως μεγάλοι οργανωμένοι χωρικοί υποδοχείς νοούνται όσοι έχουν έκταση ίση ή μεγαλύτερη των 800.000 τ.μ.
– Ως μεσαίοι οργανωμένοι χωρικοί υποδοχείς νοούνται όσοι έχουν έκταση μεταξύ 150.000 και 800.000 τ.μ.
– Ως μικροί οργανωμένοι χωρικοί υποδοχείς νοούνται όσοι έχουν έκταση μεταξύ 20.000 και 150.000 τ.μ.

Μάλιστα στις ήδη υπάρχουσες μορφές οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης (ΠΟΤΑ, Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Τουρισμού, Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα) ήρθαν να προστεθούν τα «Δημόσια Ακίνητα Τουριστικού Προορισμού» και τα επιχειρηματικά πάρκα ειδικού τύπου.

Στις προστατευόμενες περιοχές προβλέπεται η δημιουργία υποδοχέων σε όλες τις ζώνες τους εκτός του πυρήνα. Το ίδιο και στις περιοχές Natura, για τις οποίες δεν έχουν εγκριθεί ειδικές ρυθμίσεις και δεν έχουν ενταχθεί σε ειδικότερη κατηγορία προστασίας. Στις εκτός σχεδίου περιοχές των μητροπόλεων δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης νέων τουριστικών μονάδων μόνο μέσα σε οργανωμένους υποδοχείς.

Εγκαταστάσεις γκολφ θα γίνουν – βάσει του νέου πλαισίου – και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως είναι η Κως, η Αχαΐα, η Αργολίδα, η Λευκάδα, η Αιτωλοακαρνανία και η Κεφαλονιά.

Ακόμη προωθείται η δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας σε λιμάνια που έχουν ήδη δυνατότητα, ή μπορούν να αποκτήσουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν μεγάλα κρουαζιερόπλοια και βρίσκονται σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Κατά προτεραιότητα οι περιοχές αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, το Κατάκολο, η Ρόδος, ο Βόλος, η Καβάλα, η Κως και η Πάτμος.

με πληροφορίες από το tovima.gr