Επειδή η κρίση έχει κάνει πολλούς να σκέφτουν να παράγουν μόνοι τους μερικά από τα βασικά ήδη διατροφής, μια ενδιαφέρουσα πρόταση για να δημιουργήσει κανείς το δικό του λαχανόκηπο και μάλιστα με έναν εναλλακτικό και ανέξοδο τρόπο καλλιέργειας έρχεται από μια 3ήμερο σεμινάριο που διοργάνωσε στο Αντίρριο η φυσιολατρική ομάδα Αντιρρίου “Αριστοτέλης”.
Τα πρώτα θύματα είναι γεγονός και δεν πρόκειται για τίποτα άλλο, παρά για κάποιες παλιές και ατελέσφορες αντιλήψεις, για κάποιες παραδοσιακές και αμφιβόλου αποτελέσματος τεχνικές καλλιέργειας, που “πέσανε θύματα” κάτω από τις πρωτοπόρες μεν, αλλά δοκιμασμένες τεχνικές που πρότεινε ένας υπέροχος άνθρωπος, ο Παναγιώτης Μανίκης, στους πολυάριθμους φίλους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αριστοτέλη και παρακολούθησαν το 3ήμερο σεμινάριο για τη φυσική καλλιέργεια που έγινε στο Αντίρριο.
Μιά πληθώρα ανθρώπων τόσο από την ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας, όσο και από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Κομοτηνή, Βόλος, Λάρισα, Καρπενήσι, Πάτρα, Αίγιο, Αθήνα, Θέρμο κα) που ψάχνουν τρόπους να καλλιεργήσουν με σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους τη γη, χωρίς να τη ρυπαίνουν ή να την εξαντλούν, μαζεύτηκαν στο Αντίρριο και συμμετείχαν σε μια μυσταγωγία, όπου παρουσιάστηκαν ιδέες πρωτάκουστες, τεχνικές και πρακτικές απλές σε πλήρη αρμονία με τη φύση.
Όλοι όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης έχουν φτάσει μπροστά σε διλήμματα που παρουσιάζονται μπροστά τους και τους προβληματίζουν με το αν είναι σωστές κάποιες τεχνικές που παραδοσιακά εφαρμόζονται ή προτείνονται από τους ειδικούς γεωπόνους. Όλοι ακολουθούν την γνωστή καλλιέργεια με την άροση, τη ζιζανιοκτονία, τη λίπανση, το κλάδεμα κλπ. Όλοι κατά καιρούς συναντούν προβλήματα δυσεξήγητα ή τα αποτελέσματα των κόπων τους δεν είναι ανάλογα των προσδοκιών τους.
Σε όλα αυτά και σε πολλά ακόμα προβλήματα έρχεται να δώσει λύση η φυσική καλλιέργεια, καρπός της θεωρίας αλλά και της πρακτικής του Masanobu Fukuoka με τις πέντε κύριες αρχές της: “Όχι όργωμα, όχι λίπασμα, όχι φυτοφάρμακα, όχι βοτάνισμα και όχι κλάδεμα”. Ο μαθητής και συνεχιστής του οράματος του Φουκουόκα Παναγιώτης Μανίκης, ένας άνθρωπος ήρεμος, σοβαρός και με ολοκληρωμένη γνώση του θέματος, έχει κάνει σκοπό της ζωής του, τη μεταφορά της γνώσης σε όλα τα ευήκοα και μη ώτα, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αποτελεσματικότητα της φυσικής μεθόδου, καλλιεργώντας το κτήμα του με τις αρχές της φυσικής καλλιέργειας.
Έτσι την Παρασκευή στο Πνευματικό Κέντρο στο Αντίρριο παρουσίασε την κύρια ιδέα της φυσικής καλλιέργειας σε 132 άτομα που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη δίωρη διάλεξη, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή σε δύο αγροκτήματα έγινε εργαστήριο πρακτικής εφαρμογής της φυσικής καλλιέργειας. Το πλήθος των συμμετεχόντων στη δράση, ξεπέρασε την προσδοκία και την αρχική εκτίμηση της ομάδος του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ γεγονός που αναδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την ανάπτυξη του θέματος μέσα σε “κατανυκτική” ατμόσφαιρα. Οι απορίες στην πορεία της συζήτησης πολλές, όμως απαντήθηκαν από τον εισηγητή στη βάση της λογικής: “… αφήστε το μυαλό σας ελεύθερο και μην προσπαθείτε να βρείτε μια λογική εξήγηση για τα πάντα. Αφήστε τη φύση να λειτουργήσει…”
Εκείνο που πραγματικά βοήθησε στο να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τις αρχές και τις μεθόδους της θεωρίας ήταν ή επιμελής παρακολούθηση του σεμιναρίου. Εκείνο όμως που πραγματικά θα απογειώσει τη γνώση είναι η μετουσίωση της θεωρίας σε πράξη και οι μικρές καθημερινές πρακτικές δράσεις. Για το σκοπό αυτό, διανεμήθηκαν στους συμμετέχοντες ποικιλίες σπόρων για την καλλιέργεια λαχανόκηπου.Στη συζήτηση που ακολούθησε αναπτύχθηκαν ιδέες – προτάσεις για πρακτικές δράσεις. Εξαιρετικά χρήσιμη η πρόταση του κ. Αμανατίδη ιδρυτή του Συνεργατικού Λαχανόκηπου Κομοτηνής, ο οποίος ήρθε απ’ την Κομοτηνή για να μας μεταφέρει την εμπειρία του. Σημαντική επίσης η συνεισφορά του Θοδωρή, ενός εκ των συγγραφέων και διαχειριστή του “φτιάχνω μόνος μου”.
Χρήσιμα συμπεράσματα:
1. Μία από τις απαντήσεις στη δυσμενή οικονομική κατάσταση των συμπολιτών μας, θα μπορούσε να αποτελέσει μια σειρά οργανωμένων δράσεων των συμπολιτών μας σε τοπικό επίπεδο, με κατεύθυνση την παραγωγή τροφής με απλές μεθόδους και ελάχιστο κόστος.
2. Η διάθεση των προϊόντων μέσα από συλλογικές δράσεις στα πρότυπα των κοινωνικών παντοπωλείων.
Όπως επιγραμματικά αναφέρει και ο Fukuoka: ”Ο καθένας μπορεί να γίνει αγρότης του ενός στρέμματος”.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Φτιάχνω μόνος μου
Συνεργατικός Λαχανόκηπος Κομοτηνής
πηγή: aristotelis-foa.blogspot.com