Τρία κέντρα Κράτησης Μεταναστών ανά Περιφέρεια θέλει ο Χρυσοχοΐδης – Οι αντιρρήσεις σε περιφερειακό επίπεδο

Το στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας

Να προσεταιριστεί τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης που αντιδρούν στη δημιουργία Κέντρων Μεταναστών κάνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος με της συμμετοχή των προέδρων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) Γ. Σγουρού και ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη, τους περιφερειάρχες και τους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων. Την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εκπροσωπήσουν ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός. Με την ανακίνηση του θέματος έρχεται στο προσκήνιο η πρόταση για δημιουργία στην Αιτωλοακαρνανία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στο στρατόπεδο Ψαρογιάννη στο Άγριλο Αμβαρκίας λίγο πριν την Κατούνα.

Τρεις Χώρους Προσωρινής Κράτησης Μεταναστών ανά Περιφέρεια θέλει ο Χρυσοχοϊδης
Ο κ. Χρυσοχοϊδης, αναλύοντας τον σχεδιασμό του Υπουργείου, τόνισε ότι η πρόταση αφορά στην δημιουργία τριών Χώρων Προσωρινής Κράτησης Μεταναστών ανά Περιφέρεια (τριάντα σε όλη τη χώρα) οι οποίοι θα φυλάσσονται από αστυνομικό προσωπικό αλλά και από ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας και θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές που θέτουν οι διεθνείς κανονισμοί. Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία και επείγουσα η προώθηση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής για μια σειρά λόγων. Ένας από αυτούς είναι η προσεχής νέα αξιολόγηση της χώρας μας (τον Ιούνιο) για την παραμονή της ή όχι στην Συνθήκη Σένγκεν που διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών. Ο λόγος αυτός συνδέεται και με την ασφάλεια των συνόρων μας.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε, ακόμα, ότι για τις τοπικές κοινωνίες θα υπάρξουν και ανταποδοτικά οφέλη από την ίδρυση Αστυνομικών Υπηρεσιών, την απασχόληση ιδιωτικού προσωπικού ασφαλείας, την κάλυψη των αναγκών σίτισης των μεταναστών, την παροχή υπηρεσιών ιατρικής μέριμνας κ.α. «Συνολικά θ’ απασχοληθούν σε κάθε Κέντρο Κράτησης 1.000 περίπου άτομα από την τοπική κοινωνία», είναι η θέση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι πρόθεση του Υπουργείου για την δημιουργία των Χώρων Προσωρινής Κράτησης Μεταναστών είναι να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων. Επ’ αυτού μέσα στις επόμενες μέρες ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος θα ενημερώσει σχετικά όλες τις Περιφέρειες για το που βρίσκονται οι χώροι αυτοί.

Αντιρρήσεις σε περιφερειακό επίπεδο
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη σύσκεψη τόνισε πως η Δυτική Ελλάδα είναι πύλη εξόδου και όχι εισόδου μεταναστών. Ο κ. Κατσιφάρας, πέραν των αντιρρήσεων και των αμφιβολιών που εξέφρασε για τα αποτελέσματα που θα έχει ο σχεδιασμός του Υπουργείου, υπογράμμισε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται ερήμην της κοινωνίας και χωρίς στοιχειώδη διαβούλευση. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θ’ αναλάβει πρωτοβουλία ώστε ο σχεδιασμός του Υπουργείου να τεθεί σε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ενώ θα ζητηθεί και η γνώμη όλων των τοπικών φορέων. Παράλληλα το θέμα θα τεθεί και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
«Ο σχεδιασμός του Υπουργείου προβλέπει απόφαση για την δημιουργία των Χώρων Προσωρινής Κράτησης πριν την υπολογιζόμενη λήξη των εργασιών της Βουλής. Άρα, ο χρόνος διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες είναι ελάχιστος. Προσωπικά καταθέτω τις αντιρρήσεις και τις αμφιβολίες μου για τον σχεδιασμό αλλά είμαι και έτοιμος ν’ ακούσω την άποψη όλων των πλευρών, όλων των θεσμικών οργάνων που εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Ελλάδας», είπε ο κ. Κατσιφάρας, υπενθυμίζοντας ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, για την περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας, μένει άλυτο εδώ και 15 (και πλέον) χρόνια, με τους πολίτες της Πάτρας να υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων αλλά και να δυσπιστούν σε κάθε πρόταση που προβλέπει Χώρο Φιλοξενίας Μεταναστών.

Τα αντεπιχειρήματα για τον Άγριλο
Τα επιχειρήματα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής σύμφωνα με παλιότερο ψήφισμά τους συνοψίζονται στα εξής:
-Το στρατόπεδο «ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ» είναι απαρχαιωμένο και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία ανθρώπινων ψυχών και ιδιαίτερα των ταλαιπωρημένων λαθρομετανάστων. Με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση είναι δύσκολο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές
-Η περιοχή γύρω από τη λίμνη Αμβρακία είναι ειδικού οικολογικού ενδιαφέροντός και προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000 με α/α καταχώρησης 152 και κωδικό GR2310007 SCI.
– Ο χώρος είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αμφιλοχίας (τα 204,5 στρέμματα από την συνολική έκταση των 206 στρεμμάτων είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Αμφιλοχίας και μόνο το 1,5 στρέμμα είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Άμυνας) τον οποίο προορίζει για κατασκηνώσεις και άλλες παρεμβάσεις προς όφελος των Δημοτών.
– Εντός του Στρατοπέδου υπάρχει η ιστορική Ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου η οποία χρονολογείται πριν από το 1677, την οποία ο περιηγητής Ληκ κατέγραψε ως Ι.Μ. της “Παρθένου των Αγριελαίων” και το ιερό κειμήλιο, η μεγάλης τέχνης και σεβάσμια εικόνα της “Παναγίας της Βρεφοκρατούσας”.
– Ο Χώρος του στρατοπέδου φυλάσσεται με υποτυπώδη συρμάτινο φράκτη, οπότε, θα είναι εύκολη η έξοδος του οποιουδήποτε από το στρατόπεδο με αποτέλεσμα η γύρω περιοχή να γεμίσει από τους ταλαίπωρους λαθρομετανάστες. Εξάλλου επειδή ο συγκεκριμένος χώρος του Στρατοπέδου εφάπτεται της Λίμνης Αμβρακίας θα είναι αναγκαία εκτός των άλλων και η παρουσία του Λιμενικού Σώματος.