Κέντρα Κράτησης Μεταναστών : Να μην υπάρξουν ενδοπεριφερειακές αδικίες στη Δυτ. Ελλάδα

Το «μαχαίρι στο λαιμό» των περιφερειαρχών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας έβαλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τα 30 κέντρα μεταναστών που θέλει να κάνει. Οι περιφέρειες έχουν μία εβδομάδα χρόνο για να αντιπροτείνουν στις τοποθεσίες, τις οποίες θα προτείνει το υπουργείο, όπου μπορούν να γίνουν αυτά τα κέντρα. Διαφορετικά, όπως τόνισε, θα φέρει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη δημιουργία των 30 αυτών κέντρων. Φοβερή διαβούλευση….

Να μην υπάρξουν ενδοπεριφερειακές αδικίες στη Δυτ. Ελλάδα
Το πρόβλημα για τη Δυτική Ελλάδα είναι βέβαια ακόμη πιο πολύ ιδαίτερο, αφού το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης αφορά περισσότερο την Πάτρα και την Αχαία και λιγότερο τους άλλους δυο νομούς. Οι λαθρομετανάστες που συνωστίζονται στο λιμάνι της Πάτρας για να τρυπώσουν σε ένα καράβι για την Ιταλία, δημιουργούν το εξής πρόβλημα στον Απόστολο Κατσιφάρα. Όπως λέει αρχικά ο ίδιος -και έχει δίκιο- ότι η Δυτική Ελλάδα είναι πύλη εξόδου και όχι πύλη εισόδου των λαθρομεταναστών, και αφήνει έτσι να εννοηθεί ότι αδίκως προτείνονται κέντρα κράτησης μεταναστών στην Δυτική Ελλάδα, με το ίδιο σκεπτικό η Αιτωλοακρνανία μπορεί να πεί ότι η λαθρομετανάστευση είναι προβλήμα της Πάτρας που δεν πρέπει να εξαχθεί σε άλλους νομούς; Ποιος όμως θα το πεί αυτό για λογαριασμό της Αιτωλοακαρνανίας; Οι βουλευτές; οι δήμαρχοι; ο αντιπεριφερειάρχης; Ποιος; Με “το μαχαίρι στο λαιμό” από τον Χρυσοχοΐδη αναγκαστικά θα πάμε αναγκαστικά σε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, και σε αυτή την περίπτωση η υπόθεση θα κριθεί περισσότρερο μετεκλογικά απο το αν και τα 30 κέντρα κράτησης μεταναστών θα υλοποιηθούν, ή θα βρεθούν δικαιολογίες για να μην προχωρήσουν όλα, εξάλλου ένας σχεδιασμός που γίνεται στο πόδι, ως συνήθως, στην Ελλάδα δεν υλοποιείται εξ ολοκλήρου. Ο κίνδυνος λοιπόν να προχωρήσουν μερικά και όχι όλα από τα κέντρα κράτησης που θα προταθούν θα φέρει νέα προβλήματα. Σκεφτείτε μόνο, αν τελικά μόνο ένα ή και δύο κέντρα κράτησης μεταναστών στην περιφέρειά μας προχωρήσουν, πως θα δημιουργηθούν ενδοπεριφερειακές ανισότητες και αδικίες.

Οι σκοπιμότητες
Μόνο τυχαία δεν άνοιξε το ζήτημα των λαθρομεταναστών λίγο πριν από τις εκλογές… Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ σε αγαστή συνεργασία ανοίγουν ένα θέμα που δημιουργεί αντιπερισπασμό από το μέτωπο της οικονομίας και των συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής. Ήδη οι τοπικοί πληθυσμοί και εκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες ερίζουν για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αλλά και από την άλλη ήδη άρχισαν οι φωνές περί των συνθηκών διαβίωσης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σαν να πρέπει να τους φιλοξενήσουμε σε πεντάστερα ξενοδοχεία.

Είναι εύκολο ένα τμήμα των εξαθλιωμένων από την οικονομική πολιτική στρωμάτων να στραφεί στους ακόμη πιο εξαθλιωμένους λαθρομετανάστες. Είναι δε ένα μέτωπο που στερεί επιχειρήματα από τα μικρά δεξιά κόμματα, ενώ εγκλωβίζει και την Αριστερά η οποία ακόμη δεν μπορεί να ξεφύγει από τα στερεότυπα περί δήθεν αλληλεγγύης των λαών και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…