Με 7 ή 8 έδρες η Αιτωλοακαρνανία στις επαναληπτικές εκλογές ;

Στον αέρα βρίσκεται η επανάληψη των εκλογών στην περίπτωση που δε σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ δε φαίνεται να μπορεί να ολοκληρώσει εντός των προθεσμιών που προβλέπει ο νόμος την Απογραφή 2011. Μέχρι τις 24 Μαΐου του 2012 θα πρέπει να έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής (έγινε 24 Μαΐου του 2011), ώστε να ληφθούν υπόψη για την κατανομή των βουλευτικών εδρών.

Σύμφωνα με το άρθρο 54, του Συντάγματος, προβλέπεται ότι οι εκλογές, στην περίπτωση που διεξαχθούν μετά από ένα έτος από την απογραφή, θα πρέπει να διενεργηθούν με βάση τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από αυτήν. Το θέμα βεβαίως έχει να κάνει κυρίως με τις βουλευτικές έδρες του κάθε νομού. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η Αιτωλοακαρνανία θα έχει πλέον 7 έδρες, αν όμως η ΕΛΣΤΑΤ δεν προλάβει και οι εκλογές γίνουν με βάση την απογραφή του 2001, η Αιτωλοακαρνανία θα διατηρήσει τις 8 έδρες στη βουλή.

Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη που έδωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης παραδέχτηκε ότι «τα στοιχεία της απογραφής του 2011 δεν υπάρχουν ακόμα» και πως έχει γι αυτό ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός με τον οποίο από κοινού αναζητούν λύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν έως την ημέρα δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος για τις νέες εκλογές δεν έχουν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ τα στοιχεία της απογραφής τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ακυρότητας των εκλογών, καθώς θα έχει παραβιαστεί το άρθρο 54 του Συντάγματος.

με πληροφορίες από το axiaplus.gr