«Ιερότητα και μαζική τέχνη» η ομιλία του Δημήτρη Σεβαστάκη στον 3o Εικαστικό Κύκλο

Το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου στο πλαίσιο του 3oυ Εικαστικού Κύκλου παρουσίασε το Σάββατο 12 Μαΐου 2012 την οπτικοακουστική εκδήλωση με θέμα «Ιερότητα και μαζική τέχνη» και ομιλητή τον ζωγράφο και καθηγητή στη σχολή αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Δημήτρη Σεβαστάκη.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου Χρήστος Γαρουφαλής καλωσόρισε, παρουσιάζοντας στο κοινό, τον προσκεκλημένο.

Στη συνέχεια ο κ. Σεβαστάκης με χειμαρρώδη λόγο και με τη βοήθεια πλούσιου φωτογραφικού υλικού ανάλυσε τις έννοιες του «ιερού» και του «υψηλού» όπως αυτές ορίζονται στην Ιστορία της Τέχνης καθώς και το πώς αφομοιώνονται από το κοινό κάθε εποχής.

Επεσήμανε τη σημασία αλλά και τη δύναμη της εικόνας στις διάφορες μορφές του μαζικού πολιτισμού και της πολιτισμικής βιομηχανίας (κόμικς, διαφήμιση, βίντεο-κλιπ, τηλεόραση, διαδίκτυο, κλπ) αλλά και τους κανόνες που ορίζουν την σύγχρονη επικοινωνία. Συμπερασματικά τόνισε πως το κοινωνικό μοντέλο που ζούμε έχει ήδη οδηγηθεί σε σύγχυση και αδιέξοδα, προτείνοντας ταυτόχρονα ως μόνη λύση την επανασύνδεση των ανθρώπων μέσω μιας «αγαπητικής σχέσης», κάτι που υπήρχε στις προηγούμενες γενιές αλλά χάθηκε με την εισβολή του σύγχρονου βιομηχανικού μοντέλου σε συνδυασμό με την άναρχη αστικοποίηση των πληθυσμών.
Στο τέλος της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης υπήρξε συζήτηση του κοινού με τον κ. Σεβαστάκη.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ο αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρος Λαδάς και η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κα Ευαγγελία Κραβαρίτη.