Βουλευτές για δυο μέρες… έδρες για δυο εβδομάδες…

Την Πέμπτη στις 11 το πρωί θα γίνει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, καθώς υπεγράφη από τον Δ΄ Αντιπροέδρο της απελθούσας Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο ορίζεται η σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής.Σύμφωνα με την ίδια ημερήσια διάταξη, την Παρασκευή στις 11 π.μ. θα συνεδριάσει εκ νέου, με αντικείμενο την εκλογή προέδρου της Βουλής. Το απόεγευμα της ίδιας μέρας ή το αργότερο το πρωί του Σαββάτου θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα διαλύεται η βουλή.

Το νέο λοιπόν σκηνικό που προκάλεσαν οι εκλογές της 6ης Μαίου δεν θα κρατήσει για πολύ… Οι βουλευτές που εκλέχθηκαν θα είναι βουλευτές για δυο μέρες… ενώ τα κόμμα θα έχουν τις έδρες που ξέρουμε για σχεδόν δυο εβδομάδες…

Όπως είναι φυσικό οι νέες εκλογές θα φέρουν και ένα νέο σκηνικό και στον πολιτκό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας… πόσο μάλλον όταν ακόμη δεν ξέρουμε ακόμη αν οι νέες εκλογές θα γίνουν με βάση την περσυνή απογραφή βάσει της οποίας η Αιτωλοακαρνανία χάνει μια έως και δυο έδρες. Σε μια τέτοια περίπτωση οι έδρες της ΔΗΜΑΡ (Νίκη Φούντα) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (Δ. Σταμάτης) στην Αιτωλοακαρνανία κινδυνεύουν να χαθούν… Εξίσου κινδυνεύει και η δεύτερη έδρα (Κ. καραγκούνης) της ΝΔ στο νομό σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση -αν φέρουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα οι νέες κάλπες- είναι πιθανό ο Γ. Βαρεμένος να αποκτήσει έναν ακόμη συνάδελφο από την Αιτωλοακαρνανία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό δεν επιτρέπει βέβαια περαιτέρω εκτιμήσεις… Απλά τα όσα προαναφέραμε έχουν μάλλον μια λογική βάση. Θα πρέπει ακόμη να σημειώσουμε πως οι νέες εκλογές θα γίνουν όχι με σταυρό αλλά με λίστα και κατά τα ειωθότα τα κόμματα θα καταρτίσουν τα ψηφοδέλτιά τους με βάση τη σταυροδοσία των εκλογών της 6ης Μαίου… Έτσι μοιάζει απίθανο να αλλάξει κάτι όσο αφορά όσους έχουν εκλεγεί αλλά και όσους βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των επιλαχόντων του κάθε ψηφοδελτίου… Οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό το σημείο θα θεωρούνταν κομματική παρέμβαση στη πρόσφατη έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στις τελευταίες θέσεις της λίστας του κάθε κόμματος. Μιλάμε βέβαια κυρίως για τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αφού μια τέτοια αλλαγή θα έδινε το κίνητρο στις νέες επιλογές να «τρέξουν» για το κόμμα και όχι για το σταυρό… Γιατί, όπως και να χει, θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τα κόμματα στις επαναληπτικές εκλογές να κινητοποίησουν τους μηχανισμούς και τους υποψηφίους των τελευταίων θέσεων υπερ του κόμματος όταν δεν θα υπάρχει η μάχη του σταυρού…