Συνέδριο με παρασκήνιο στο Βλοχό

Ξέκινησε σήμερα τo Διεθνές συνέδριο τοπικής ιστορίας & πολιτισμού Τριχωνίας και Ναυπακτίας που διεξάγεται στο Βλοχό.

Το συνέδριο διοργανώνει η αρχαιολογική ιστορική και λαογραφική εταιρεία Θεστιέων σε συνεργασία με τους δήμους Αγρινίου, Θέρμου και Ναυπάκτου. Επιστημονικός Συνδιοργανωτής του Συνεδρίου είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών που εδρεύει στο Αγρίνιο.

Ωστόσο το συνέδριο επισκιάζει το έντονο παρασκήνιο που υπήρξε τις προηγούμενες μέρες. Ο λόγος για το γεγονός ότι ανάμεσα στους διοργανωτές υπήρξαν έντονες διαφωνίες για το ποιοι θα κληθούν να χαιρετήσουν τις εργασίες του συνεδρίου. Για παράδειγμα υπήρξε η άποψη να μην επιτραπεί σε πολιτικούς και υποψηφίους να απευθύνουν χαιρετισμό… Στην άποψη αυτή άνθρωποι από το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ως Επιστημονικός Συνδιοργανωτής του Συνεδρίου) αντέτειναν πως δεν θα έπρεπε και εκπρόσωποι της Εκκλησίας να απευθύνουν χαιρετισμούς ή ακόμη και να κληθούν… Κάτι τέτιοιο ξεσήκωσε αντιδράσεις καθώς η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας συνεισέφερε οικονομικά στη διοργάνωση, μιας και το συνέδριο θα αποσχοληθεί με μια σειρά από εκκλησιαστικά μνημεία της περιοχής αλλά και εκκλησιαστικά θέματα.

Εκτός από αυτό έντονες διεργασίες έγιναν και ανάμεσα διοργανωτές στους εν δυνάμει ομιλητές καθώς για ένα συγκεκριμένο θέμα κλήθηκαν να μιλήσουν κάποιοι και αποκλείστηκαν κάποιοι άλλοι, ενώ ακόμη υπάρχει και η περίπτωση ομιλητών που ενώ αρχικά δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην πορεία διαπιστώνοντας ότι το συνέδριο δεν είναι τόσο διεθνές και τόσο επιστημονικό όσο διαφημίζεται, προτίμησαν να μην μιλήσουν.
_____________________________________________________________________________________________
Δημοσιεύουμε την άποψη που μας έστειλε για το θέμα ο δρ Ιωάννης Νεραντζής, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, “Διεθνούς Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας & Πολιτισμού Τριχωνίας & Ναυπακτίας”, Καινούργιο – Θέρμο – Ναύπακτος, 9,10,11 Ιουνίου, 2012.

Με το κείμενό-αναφορά σας στο ως άνω Συνέδριο, με Επιστημονικό Συνδιοργανωτή το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικών Πόρων και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιον, διδάσκετε δογματική και αντιδημοκρατική παραπληροφόρηση και
έχετε αναγάγει τη δημοσιογραφική ψευδολογία σε μέλημά σας. Και ιδού οι αποδείξεις:
-1- Τις απόψεις που εκφράστηκαν στη σύσκεψη της Οργανωτικής Επιτροπής του
Συνεδρίου, με μέλη και δύο καθηγητές-εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, τις βαφτίσατε “παρασκήνιο”. Ποιοί είστε εσείς κύριοι που θα απαγορεύσετε τη δημοκρατική διαδικασία έκφρασεις όλων των απόψεων σε μία “Σύσκεψη Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου”;
Μόνον ραβίνοι το επιβάλλουν αυτό σε Συναγωγή. Γιατί “θάψατε” τις εργασίες του Συνεδρίου, και δεν τις προβάλλατε διόλου; Για να μην γίνουν γνωστά τα ψεύδη σας, αφού την έναρξη και τις εργασίες του Συνεδρίου ευλόγησε ο Μητροπολίτης Αιτωλ/νίας, κ.κ. Κοσμάς και χαιρετισμό απήυθυναν όλοι οι Θεσμικοί Φορείς καθώς και οι Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σας διαψεύδει, βεβαίως και το γεγονός ότι όλες τις εργασίες του Συνεδρίου, καθ’ όλη την τριήμερη διάρκειά του, καθώς και αυτή την ευλογία του Δεσπότη και τους χαιρετισμούς που απηύθυναν οι ως άνω Φορείς τους μετέδιδε ζωντανά, σε παγκόσμια λήψη, ηλεκτρονικός ιστιότοπος. Δεχτήκαμε συγχαρητήρια από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, και από Πανεπιστήμια της Γερμανίας, του Καναδά, της Αγγλίας και των Η.Π.Α.
-2- Αν είχατε προσέλθει και παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου, θα διαπιστώνατε ότι ουδείς Εισηγητής απέσυρε την Εισήγησή του από το Συνέδριο. Όσοι Εισηγητές δεν προσήλθαν για έκτακτους λόγους, κάτι που ισχύει για όλα τα Συνέδρια, απέστειλαν τις Εισηγήσεις τους για να δημοσιευθούν στα Πρακτικά. Ο μόνος Εισηγητής που δεν προσήλθε στο Συνέδριο είναι ο ψευδολόγος πληροφοριοδότης σας που σας μετέτρεψε από δημοσιογράφους σε νεκροθάφτες του
πνεύματος. Έτσι, άλλο ένα περίτρανο ειρωνικό ψεύδος σας καταρρίπτεται πάλι από την προβολή του Συνεδρίου σε παγκόσμια λήψη. Ελπίζω, πάντως, τουλάχιστον να τηρήσετε τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ως είστε εκ του νόμου υποχρεωμένοι να το πράξετε, και να αναρτήσετε στην ηλεκτρονική εφημερίδα σας, δίπλα στα ψεύδη σας, την πραγματική αλήθεια.

ΑγρινιοCulture : κρίνουμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε πως μεταφέραμε τις πληροφορίες που είχαμε για το θέμα μέχρι την παραμονή του συνεδρίου… Δεν προβήκαμε σε αξιολογικές κρίσεις για το συνέδριο που να εκφράζουν εμάς προσωπικά, παρά μόνο μεταφέραμε το κλίμα που επικρατούσε για το συνέδριο ανάμεσα σε κάποιους από τους διοργανωτές του και σε κάποιους ομιλητές. Πολύ περισσότερο δε αυτό το κλίμα δεν το σχολιάσαμε αρνητικά ή θετικά και σε καμία περίπτωση δεν το υιοθετήσαμε.