Οι κόντρες στο Μεσολόγγι “δείχνουν” το εμπόριο ελπίδας με τις θέσεις στο πρόγραμμα «Κοινωφελής Εργασία»

Το κοινό μυστικό πως γίνεται εμπόριο ελπίδας με τις θέσεις στο πρόγραμμα «Κοινωφελής Εργασία» που διενεργείται μέσω συλλόγων, φορέων και ΜΚΟ, αναδεικνύεται μέσα από τις ανακοινώσεις διαφόρων παραγόντων του Μεσολογγίου… Kαι δυστυχώς εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως η κατάσταση αυτή δεν αφορά μονάχα το Μεσολόγγι, αλλά λίγο πολύ υπάρχει και αλλού… Συγκεκριμένα τα πυρά τους προς το δήμαρχο Μεσολογγίου Πάνο Κατσούλη στρέφουν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και η ΑΝΑΙΤ σχετικά με τα όσα ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα περί μη αξιοκρατικής επιλογής των επιτυχόντων στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας από τον Εμπορικό Σύλλογο Μεσολογγίου.

Η ΑΝΑΙΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις, καταφέρεται εμμέσως πλην σαφώς κατά του δημάρχου, δεδομένου ότι ήταν ο μοναδικός που μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μίλησε ανοικτά για αναξιοκρατική και αδιαφανή διαδικασία. Η ανακοίνωση της ΑΝΑΙΤ χαρακτηρίζει τις αιχμές που αφέθηκαν από αιρετούς ως «σενάρια επιστημονικής φαντασίας που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα, αλλά δημιουργούνται για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα». Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται: «…Αναφορικά με τις διάφορες αιχμές που άφησαν επίσημοι και μη, θεσμικοί κύκλοι, επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, ενημερώνουμε τους πολίτες, που συμμετείχαν στη διαδικασία, ότι πρόκειται για σενάρια επιστημονικής φαντασίας όπου κάποιοι αρέσκονται να τα στηρίζουν, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα «αδικαιολόγητα», όπως το να βρίσκονται εκτός λίστας επιτυχόντων, συγγενείς και φίλοι αιρετών όλων των αποχρώσεων, «πρωτόγνωρο» για την εποχή μας».

Ακόμη ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι. Π. Μεσολογγίου Βασίλης Σπυρόπουλος με επιστολή του σημειώνει πως αρνήθηκε να παραδώσει στον δήμαρχο τη λίστα επιτυχόντων πριν την επίσημη ανακοίνωσή της όπως αυστηρά προβλέπει το ΑΣΕΠ. Ο πρόεδρος του συλλόγου στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων : “Οι δήθεν κατηγορίες για προσωπική μεθόδευση της προκήρυξης αναφορικά με το πρόγραμμα «Κοινωφελής Εργασία» πέφτουν στο κενό και αποδεικνύεται με τον πλέον τραγελαφικό τρόπο η πολιτική ένδεια του κ. Δημάρχου, ο οποίος αντί να ασχοληθεί με ποιο τρόπο θα απασχολήσει το εργατικό δυναμικό που θα έχει στη διάθεσή του, ψαρεύει σε θολά νερά δημιουργώντας εντυπώσεις προκειμένου να αποκτήσει άλλοθι για τις δικές του τραγικές ενέργειες στις οποίες προέβη παραμονές της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Και με αυτό εννοώ τις ενέργειες που έχουν να κάνουν με την νόμιμη άρνησή μου να παραδώσω στον κ. δήμαρχο τη λίστα επιτυχόντων πριν την επίσημη ανακοίνωσή της όπως αυστηρά προβλέπει το ΑΣΕΠ.”

Και συνεχίζει : “Μάλιστα είχε το πολιτικό θράσος να με κατηγορήσει ανοιχτά σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα, αφήνοντας άπαντες έκπληκτους για την ενέργειά του χωρίς να προβεί σε διασταύρωση των στοιχείων των οποίων ως λέγει του μετέφεραν με τη μορφή παραπόνων. Και αναρωτιέμαι ο κ. Δήμαρχος είναι υπεράνω του νόμου; ‘H μήπως λόγω του ότι δεν μπόρεσε να «ικανοποιήσει» αιτήματα εκείνων στους οποίους υποσχέθηκε μια θέση στα πεντάμηνα ρίχνει τώρα την ευθύνη σε εμένα αποποιούμενος τις δικές του ευθύνες;
Αναρωτιέμαι κ. Δήμαρχε δεν γνωρίζατε ότι την όλη διαδικασία του διαγωνισμού ανέλαβε η ΑΝΑΙΤ Α.Ε. ΟΤΑ, στην οποία είστε μέτοχος και στην οποία εργάζονται δύο δημοτικοί σας σύμβουλοι; Υπονοείτε ότι η εταιρεία σας μεθόδευσε και εν τέλει «μαγείρεψε» τα αποτελέσματα για δικό μου όφελος; Αν ναι, τότε οφείλετε επίσημα να καταθέσετε στοιχεία. Αν πάλι όχι, πρέπει να σιωπήσετε και να σταματήσετε να εκτίθεστε. ”

Την ίδια ώρα παραίτηση του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού συλλόγου Μεσολογγίου ζητούν πέντε από τα εννιά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, επειδή όπως τονίζουν έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το θέμα των προσλήψεων από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Τα μέλη που υπογράφουν τη σχετική επιστολή είναι οι: Κασσαβέτης Γιώργος, Καρατσώρας Χρήστος, Γκανιάτσου Σοφία, Στέλλιου Δήμητρα και Γερασίμου Κατερίνα.

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή που κατέθεσαν τα συγκεκριμένα μέλη στα γραφεία του συλλόγου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: « Ένα νέο γεγονός που πλέον έκανε τα πράγματα να οδηγηθούν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση είναι δημοσιεύματα των ΜΜΕ αλλά και η αίτηση του προέδρου της ΔΚΕΚΑΠ του Δήμου ΙΠ Μεσολογγίου για παροχή εξηγήσεων σχετικά με το ορθό και νόμιμο της διαδικασίας αξιολόγησης – πρόσληψης ατόμων στο πρόγραμμα «Κοινωφελούς Απασχόλησης» που έχουμε αναλάβει να υλοποιήσουμε ως Σύλλογος. Τα ΜΜΕ αλλά και γενικότερα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην πόλη δίνουν την αίσθηση ότι οι συμμετέχοντες στο ΔΣ του Συλλόγου μας έχουν ευθύνες σε τυχόν αστοχίες που έγιναν στη διάρκεια αξιολόγησης όταν όλοι μας με απόλυτη εμπιστοσύνη είχαμε εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο να κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες που θα έχουν ως προϋπόθεση, όπως μας είχε διαβεβαιώσει, την πλήρη διαφάνεια και την κατά νόμο εποπτεία των προσλήψεων από τον ΑΣΕΠ.

Αντί αυτών ο Πρόεδρος του Συλλόγου, όπως ο ίδιος ομολόγησε στο συμβούλιο της 18/6/2012 και αυτό προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης, δέχτηκε οχλήσεις από πολιτικά πρόσωπα για το θέμα των προσλήψεων χωρίς την πρέπουσα αντίδραση. Σε καμία περίπτωση δεν φρόντισε να ενημερώσει τα μέλη του ΔΣ προκειμένου να επέμβουμε σε τυχόν παρεμβάσεις που πιθανόν μας εξέθεταν όλους. Μόνος του όπως παραδέχτηκε χειρίστηκε όλα αυτά, με χαρακτηριστική αδεξιότητα και με αποτέλεσμα ο Σύλλογος μας να και τα μέλη του ΔΣ να βρεθούν απολογούμενα για πράγματα και ενέργειες που αγνοούσαν. Εμείς σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε την παραμικρή κατηγορία και πιστεύουμε πως όλη την ευθύνη την έχει ο Πρόεδρος που ενεπλάκη σε αυτή τη διαδικασία και δεν ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ.”