Σιωπή για τις 10.000 κλίνες…

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε με τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικα. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς συμμετείχε στην συζήτηση, με τους εκπροσώπους της Τρόικα κ. Mattias Mors και Klaus Masuch κατά την διάρκεια της οποίας παρουσιάσθηκαν τα στοιχεία που αφορούν στην πρόοδο των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στον τομέα της υγείας.

Ο κ. Σαλμάς χθες συμμετείχε και στην συνάντηση με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. Στη συγκεκριμένη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα τα οποία άπτονται των τομέων συνεργασίας μεταξύ της Task Force και του Υπουργείου Υγείας με στόχο την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των διαθέσιμων πόρων μέσω των δράσεων του Υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο ο κ. Σαλμάς δεν προέβη σε κάποια δήλωση σχετικά με την απαίτηση της Τρόικα για κλείσιμο 10.000 κλινών στα δημόσια νοσοκομεία και τον περιορισμό των συνολικών δαπανών υγείας σε 6% επί του ΑΕΠ. Αιτήσεις που ο ίδιος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε παραδεχθεί ότι υφίστανται από την μεριά των δανειστών. Μάλιστα είχε μιλήσει με νόημα και για εξορθολογισμό των δαπανών Υγεία και πως για να ικανοποιηθούν οι όροι του μνημονίου χρειάζεται να γίνει μια στοχευμένη αναδιοργάνωση του ΕΣΥ. Έκτοτε η ηγεσία του υπουργείου τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με το αν η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τις απαιτήσεις της Τρόικα στην Υγεία.