Ημερίδα για τη διαχείριση των υδάτων : Καταγράφηκαν οι διαφωνίες της Αιτωλοακαρνανίας στη μελέτη

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα για τη διαχείριση των υδάτων στο Υδατικό Διαμέρισμα Δυτικής Στερεάς Ελλάδας που διεξάγεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητήριου Αιτωλοκαρνανίας στο Αγρίνιο.
Υπενθυμίθουμε πως το Σχέδιο Διαχείρισης που θα προκύψει θα παίξει κρίσιμο ρόλο και στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου αφού η έλλειψη των Σχεδίων Διαχείρισης μέχρι σήμερ, αποτέλεσε το βασικό «όπλο» των φορέων που αντιτάσσονται στην εκτροπή και την βασική αιτία για τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα πρέπει μέσα από τα Σχέδια να προκύψει πως δεν συντρέχουν λόγοι εκτροπής του Αχελώου.

Εξαιρετική ήταν ακόμη η εισήγηση του τεχνικού συμβούλου της συντονιστικής επιτροποής των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας που αντιτάσσονται στην εκτροπή κ. Ιερόθεου Ζαχαρία, ο οποίος χαρακτήρισε -με βάση την μελέτη των ανθρώπων του ΥΠΕΚ-Α εντελώς διαφορετικά τα υδατικά διαμερισμάτα Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας, αφού σύμφωνα με την μελέτη το 82% των επιφανειακών υδάτινων σωμάτων της Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται σε οικολογικά καλή κατάσταση, ενώ αντίθετα στη Θεσσαλία το 82% είναι σε κατώτερη της καλής οικολογικά κατάστασης. O κ. Ζαχαρίας σημείωσε με έμφαση τη διαφωνία του στην πρόταση της μελέτης για μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων ή μεταφορά νερού από τον Αχελώο, κάτι τέτοιο βοηθά τους πολιτικούς σχολίασε χαρακτηριστικά αφού θέτοντας αυτό το δίλλημμα κανείς δεν θα θέλει ένα αναλάβει το πολιτικό κόστος να μειωθούν οι αρδευόμενες περιοχές. Ακόμη διαφώνησε με τα 466εκ. κυβ. νερό το χρόνο που σύμφωνα με τη μελέτη είναι το έλλειμμα της Θεσσαλλίας. Και αναρωτηθήκε σχετικά Τόσα χρειάζεται η Θεσσαλία για να “πιάσει” την κοινοτική οδηγία για την ποιότητα των υδάτων. Γιατί εξετάζεται ως σενάριο η γεωργική ανάπτυξη της Θεσσαλίας κατά 400χιλ. στρ. και την ίδια ώρα θεωρείται μη πιθανό ένα αντίστοιχο σενάριο για τη Δυτική Ελλάδα, ήταν ένα ακόμη ερώτημα του κ. Ζαχαρία. Ακόμη έκανε λόγο για υποεκτίμηση της μελέτης στο νερό του Αχελώου που πρέπει να “σταλεί” σε υγροτοπικές περιοχές που το χρειάζονται, αναφέροντας μάλιστα το παράδειγμα του ευτροφισμού και της ανοξίας στον Αμβρακικό και τη Λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού.

Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν ο δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Β. Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Κ. Ρόκκος. Ο Π. Μοσχολιός στο χαιρετισμό του σημείωσε πως τα σχέδια διαχείρισης είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια και πρόσθεσε χαρακτηριστικά “όσα δεν κάναμε σε δεκαετίες δεν είναι δυνατόν να τα κάνουμε σε μια ημέρα”. Αναφορικά με την εκτροπή του Αχελώου είπε πως “αν είναι με μια μελέτη να νομιμοποιηθεί η εκτροπή του Αχελώου, καλύτερα να μην γίνει τίποτα”. Kαι τέλος σημείωσε πως μεγάλα έργα όπως η εκτροπή έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία.

Ακολούθησαν οι κεντιρκοί ομιλητές, εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ και μελετητές, που παρουσίασαν τους βασικούς άξονες της κατάρτισης του Σχεδίου Διαχείρισης των λεκανών Απορροής ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων στην Δυτική Στερεά και την Λευκάδα.Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Γιάννης Βαϊνάς, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροποής των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας που αντιτάσσονται στην εκτροπή, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα, όπως το πως είναι δυνατόν να μεταφέρεται νερό από τον Αχελώο για να καθαριστεί ο Πηνειός από τη μόλυνση που έχει προκληθεί από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις ή το να θα συνεχιστούν οι υδροβόρες καλλιέργειες. “Έχουν γνώση οι φύλακες, πέντε φορές το ΣτΕ έκανε δεκτές τις παρεμβάσεις μας” είπε χαρακτηριστικά.

Δ.Π