Εποχές δύσκολες… ακόμη και για το δίκαιο εξορθολογισμό των δημοτικών τελών στο δήμο Αγρινίου

Ρεπορτάζ : Δημήτρης Παπαδάκης

Το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Αγρίνιου πήρε απόφαση για τον καθορισμό του Δημοτικού Φόρου, των τελών καθαριότητας, φωτισμού και ύδρευσης για το έτος 2013. Με την απόφαση γίνεται ένας εξορθολογισμός στα δημοτικά τέλη ανάμεσα στους πρώην δήμους. Ως γνωστόν τα τέλη που πλήρωναν οι δημότες των δήμων που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο είχαν πολύ μεγάλες αποκλίσεις, μάλιστα υπήρχαν περιπτώσεις πρώην δήμων που οι δήμαρχοι για να “χαϊδεύουν αυτιά” κρατούσαν πάρα πολύ χαμηλά τα τέλη και με χρήματα από άλλες πηγές π.χ ΣΑΤΑ κάλυπταν στο δημοτικό ταμείο τα χρήματα που θα έπρεπε να είχαν εισπράξει από τα ανταποδοτικά τέλη. Ο εξορθολογισμός που επιχειρεί ο δήμος Αγρινίου είναι λογικό πως θα επιφέρει μειώσεις σε κάποιους αλλά και αυξήσεις σε κάποιους άλλους.

Η εποχή όμως δεν σηκώνει και πολλές κουβέντες για φόρους… Προφανώς ο εξορθολογισμός είναι δίκαιος και αποτελεί και μια πρόταση για το πως ο δήμος μπορεί να εισπράξει τα ανταποδοτικά τέλη και να προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες στους δημότες, όμως τέτοια ώρα τέτοια λόγια… Δυστυχώς φτάσαμε σε μια εποχή που ακόμη και ο εξορθολογισμός φαίνεται (δεν είναι) παράλογος! Έτσι υπήρξαν έντονες διαφωνίες από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Καζαντζής τόνισε ότι οι πολίτες πλήττονται σοβαρά από την κρίση και ο δήμος δεν πρέπει να προχωρήσει σε καμία αύξηση όσο διαρκεί η κρίση “γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει άλλο”… Από την πλευρά του ο Βασίλης Νικάκης τόνισε πως η παράταξή του είναι κατά οποιουδήποτε φόρου ενώ παράλληλα σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων πόρων προς την αυτοδιοίκηση που παρανόμως παρακρατούνται. “Δυστυχώς πλησιάζουμε σε αυτό που από καιρό έχουμε πεί πως θα έρθει η ώρα που οι πολίτες δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε το νερό…” Ακόμη ο κ. Νικάκης επιτέθηκε και στη τοπική τηλεόραση που εκείνη την ώρα ήταν απούσα… “αύριο θα πανυγηρίζει για το Δίκτυο Αδελφοποιημένων Πόλεων με Λίμνες, όμως εδώ είναι τα σημαντικά προβλήματα” είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Δημήτρης Δήμας σημείωσε πως είναι απαράδεκτο να πληρώνουν φόρους άνθρωποι με εισόδημα κάτω από 5χιλιάδες ευρώ και πρόσθεσε πως όταν δυο στα τρία λαϊκά νοικοκυριά θα έχουν φέτος χρεωστικό υπόλοιπο στην εφορία 1500€ κατά μέσο όρο δεν είναι δυνατόν να ζητάμε επιπλέον φόρους. Πρότεινε μάλιστα την απαλλαγή των ανέργων από τη δημοτική φορολογία.

Ο δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός απάντησε πως ο δήμος κάνει αυτό που χρειάζεται και η χώρα γενικότερα, δηλαδή ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ο εξορθολογισμός των τελών, ανέφερε, κάνει δίκαιη τη φορολογία για όλους τους δημότες και σε συνδυασμό με την οικονομία και την περιστολή των δαπανών που ήδη κάνει ο δήμος, έχει καταφέρει από οικονομικής απόψεως να είναι ο τελυταίος που θα βάλει λουκέτο. Ο κ. Μοσχολιός νωρίτερα είχε σημειώσει πως από το 2009 η αυτοδιοίκηση έχει υποστεί 55% στη χρηματοδότησή της από ΣΑΤΑ και ΚΑΠ και πως η όλη κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική. Ωστόσο πρόσθεσε πως ο δήμος χρειάζεται μια απάντηση-πρόταση για το πως θα εισπράξει τα επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένα δημοτικά τέλη. “Εμείς απαντάμε με τον εξορθολογισμό των τελών, ώστε σταδιακά όλοι οι δημότες να πληρώνουν τα ίδια τέλη και να απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες” ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Σε κάθε περίπτωση ο δήμος Αγρινίου θα μπορεί να απαντήσει πειστικά για το αν αυξάνεται ή όχι η δημοτική φορολογία συνολικά δημοσιοποιώντας τα προβλεπόμενα έσοδα του δήμου από τους φόρους για φέτος και για το 2013. Ίσως αυτή να είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος, αφού όπως αναφέρθηκε σε κάποιες δημοτικές ενότητες τα τέλη θα είναι αυξημένα και βέβαια σε κάποιες άλλες μειωμένα, κάτι που δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα για το αν αυξάνεται ή μειώνεται η δημοτική φορολογία.