Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το αποχετευτικό της Νεάπολης λόγω …έκπτωσης!

Για πρώτη φορά ακυρώνεται διαγωνισμός για έργο ΕΣΠΑ στο δήμο Αγρινίου…!! Μια ενδεχόμενη ένσταση από τους συμμετέχοντες εργολάβους στο διαγωνισμό θα “παγώσει” το έργο.

Το θέμα της ακύρωσης από την οικονομική επιτροπή του δήμου Αγρινίου του διαγωνισμού δημοπράτησης του αποχετευτικού της Νεάπολης, προϋπολογισμού 1.399.200,00 € που χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ, τέθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο από τους συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης Σβεντζούρη και Καζαντζή. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν να μάθουν με ποιο ποσοστό έκπτωσης είναι ικανοποιημένος ο δήμος, αφού ως δικαιολογία για την ακύρωση του διαγωνισμού η δημοτική αρχή προέβαλλε την χαμηλή έκπτωση που προσφέρονταν από τους συμμετέχοντες εργολάβους στο διαγωνισμό. “Δεν υπάρχει νόμιμος λόγος να ακυρωθεί η δημοπρασία” είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Καζαντζής και συνέχισε “το αποτέλεσμα θα είναι να μην γίνει το έργο, αφού μια ένσταση μπορεί να μπλοκάρει το έργο έως 4χρόνια”.

Απαντώντας ο δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός είπε πως “ό,τι λεφτά μας δίνοντε, είτε από εθνικούς, είτε από ευρωπαϊκούς πόρους πρέπει να τα διαχειριζόμαστε με διαφανή τρόπο” και συνέχισε “με ένα τόσο μικρό ποσοστό έκπτωσης δεν θα είναι διαφανές να ανατεθεί το έργο”. Κατόπιν εξήγησε πως ενώ σε άλλες 25 δημοπρασίες έργων που έχει κάνει ο δήμος τις περισσότερες φορές συμμετείχαν πάνω – κάτω 20 εργολάβοι προσφέροντας ποσοστά έκπτωσης από 45% έως 55%. Για το αποχετευτικό της Νεάπολης, σύμφωνα με το δήμαρχο, εμφανίστηκαν μόνο 4 εργολάβοι σε 2 κοινοπραξίες προσφέροντας μόνο 12% έκπτωση και οι δύο! Ο Π. Μοσχολιός με αυτή την αντίθεση άφησε να εννοηθεί πως στη συγκεκριμένη δημοπρασία πιθανόν να έχουμε να κάνουμε με εναρμονισμένη πρακτική από τη πλευρά των εργολάβων. Σε κάθε περίπτωση αυτές τις ημέρες θα πρέπει δουμε αν θα υπάρξει κάποια ένσταση από τους συμμετέχοντες εργολάβους στο διαγωνισμό, πράγμα που θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη, διαφορετικά ο δήμος Αγρινίου προτίθεται άμεσα να προχωρήσει στη διενέργεια νέου διαγωνισμού.

Οπωσδήποτε όμως με την ανάδειξη ενός τέτοιου θέματος θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν τα πολύ μεγαλά ποσοστά έκπτωσης σε ένα έργο καμιά φορά “μεταφράζονται” από έναν εργολάβο σε κακοτεχνίες ή άλλες αβλεψίες. Και επειδή στο παρελθόν υπάρχουν τέτοια πραδείγματα οπωσδήποτε θα πρέπει να βρεθεί ένας αυστηρότερος τρόπος ελέγχου των εργολάβων κατά τη διάρκεια κατασκευής ενός δημοσίου έργου.

Δ.Π