Η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, που συντάχθηκε με αφορμή τη σχεδιαζόμενη από την Πολιτεία συγχώνευσή τους, σε επιστολή αντιδρά για την προωθούμενη συγχώνευση και συγκεκριμένα αναπτύσσει τα επιχειρήματά της σχετικά με τον τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.
Συγκεκριμένα σημειώνει:
Το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Ευήνου και Αχελώου και νήσων Εχινάδων, εκτείνεται σε περίπου 618.000 στρέμματα και περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της χώρας, με ιδιαίτερο οικολογικό, παραγωγικό και αναπτυξιακό ενδιαφέρον. Ο Φορέας Διαχείρισης απασχολεί 7 άτομα και στεγάζεται σε παραχωρημένο κτήριο.
Η χρηματοδότηση του Φορέα Διαχείρισης προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και σήμερα, ανέρχεται σε 3.068.968,84€ (1.500.000€ προέρχονται από υπόλοιπο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου). Ο προϋπολογισμός αυτός κατανέμεται στις ακόλουθες κατηγορίες:
29,25% εκπόνηση μελετών ωρίμανσης έργων
24,31% μελέτες και δράσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας
6,94% έργα και δράσεις ανάδειξης της περιοχής
28,33% μισθοδοσία (αμοιβές, εισφορές κλπ.) για 6 έτη
11,18% λειτουργικά έξοδα, εξοπλισμός, εξωτερικές συνεργασίες
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και τις δράσεις του, παράλληλα με τα προβλεπόμενα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ, ο Φορέας Διαχείρισης μεταξύ άλλων:
– Ανέπτυξε βάση δεδομένων όπου καταχώρησε στοιχεία έργων και μελετών (και αξιολόγησή τους), που υλοποιήθηκαν στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού την περίοδο 1980-2010. Η βάση, αποτελεί πλέον εργαλείο για όλες τις υπηρεσίες και φορείς που επιθυμούν να την αξιοποιήσουν για την ιεράρχηση των αναγκών και τον προγραμματισμό παρεμβάσεων, αποφεύγοντας παράλληλα την επαναληψιμότητα δαπανών. Η εργασία αυτή εκπονήθηκε αδαπάνως, και έτυχε της ανιδιοτελούς συνδρομής, μετά από σχετική πρόσκληση του Φορέα Διαχείρισης, επιστημόνων που έχουν αναπτύξει ερευνητικό έργο στην περιοχή
– Οργάνωσε την διαδικασία γνωμοδοτήσεων, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται μέσα σε 20 ημέρες, ενώ σε ό,τι αφορά τις γνωμοδοτήσεις, κατά 96% ήταν θετικές, έχοντας ως βασική αρχή την ανάγκη ελέγχου εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων και όχι τον αποκλεισμό επενδύσεων.
– Έκανε πλήρη καταγραφή καταπατήσεων δημόσιων κτημάτων (σε αντιδιαστολή με τις αρμόδιες υπηρεσίες) και παράλληλα πρόταση αξιοποίησης των περιοχών προς όφελος της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας
– Υπέβαλε στο ΥΠΕΚΑ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστατευόμενη περιοχή, προβλέποντας την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εκλογικεύοντας τους όρους διαχείρισης ιδιόκτητων εκτάσεων ώστε να ανταποκρίνονται παράλληλα τόσο στην προστασία και διατήρηση των οικολογικών χαρακτηριστικών όσο και στις ανάγκες παραγωγικής ή άλλης επενδυτικής αξιοποίησης.
– Κατέβαλε κάθε προσπάθεια συνεργασίας με δημόσιες υπηρεσίες, τοπικές αρχές και φορείς αλιέων για την αντιμετώπιση προβλημάτων και την ορθολογική εκμετάλλευση της λιμνοθάλασσας.
– Συμβάλλει, με την εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, από το προσωπικό του και την χρηματοδότηση της τοπογραφικής αποτύπωσης των υποδομών των δημόσιων ιχθυοτροφείων, στην νομιμοποίησή τους που αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή προτάσεων και την ένταξη σε αναπτυξιακά ευρωπαϊκά προγράμματα.
– Έχει υποβάλλει στο ΥΠΕΚΑ πρόταση διεύρυνσης του Εθνικού Πάρκου με την ένταξη της λίμνης Τριχωνίδας και του Αρακύνθου ώστε η υφιστάμενη δομή να καλύπτει το σύνολο των όμορων προστατευόμενων περιοχών.
Από τα προηγούμενα προκύπτει ότι, η λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου:
α) δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό
β) ανταποκρίνεται στις ανάγκες προστασίας μιας περιοχής, η οποία από άποψη τόσο έκτασης όσο και ποικιλίας οικοτόπων απαιτεί γνώση και καλή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους χρήστες
γ) διασφαλίζει την παρακολούθηση των προστατευτέων αντικειμένων και την ανταπόκριση της χώρας μας στις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις της.
Η συνοπτική αυτή αναφορά πιστεύουμε ότι βοηθάει στην κατανόηση και τη διαμόρφωση άποψης – θέσης για τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και τη διατήρηση αυτού.