Απαντήσεις για τα θέματα του Θέρμου και αιχμές προς την αντιπολίτευση από τον Θ. Πορφύρη

O δήμαρχος Θέρμου Θόδωρος Πορφύρης γνωστοποίησε στα ΜΜΕ την επιστολή στους δημότες Θέρμου με την οποία απαντά έφ όλης της κριτικής που έχει δεχθεί από την αντιπολίτευση του δήμου.

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο κ.Πορφύρης:
Συνδημότισσες και συνδημότες,
Ύστερα από σχετική ανακοίνωση της παράταξης της δημοτικής μειοψηφίας του Δήμου Θέρμου «ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ» είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε, για μια φορά ακόμη, στην πολιτική της διαστρέβλωσης των γεγονότων που ακολουθείται από την ανωτέρω δημοτική μειοψηφία, της οποίας απαρασάλευτα, εδώ και πέντε τετραετίες, εσείς της δίνετε το ρόλο της αντιπολίτευσης του Δήμου μας. Απαντούμε ως παρακάτω:

1) Σφαγεία: Τα παραλάβαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τα εκσυγχρονίσαμε όσο ήταν δυνατό, αλλ΄ όμως μη πληρώντας τις σύγχρονες προδιαγραφές, σχεδόν πριν από ενάμισι χρόνο σταμάτησαν να λειτουργούν. Στη συνέχεια ως Δημοτική Αρχή καταβάλαμε και καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για τη λειτουργία αυτών. Και τελευταία με την αριθ. 321/2011 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ύστερα από σχετική δημοπρασία έγινε εκμίσθωση των δημοτικών σφαγείων Θέρμου για 25 έτη σε ιδιώτη, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό τους και στη συνέχεια τη λειτουργία αυτών.

Αλλ΄ όμως η προσπάθεια αυτή ματαιώθηκε, καθότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Π.Δ. 8/31-01-2012 απαγορεύεται ο οιοσδήποτε εκσυγχρονισμός των σφαγείων εάν δεν βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων από την τελευταία κατοικία. Έτσι οι προσπάθειές μας έχουν στραφεί πλέον προς αναζήτηση νέου χώρου, που να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές και ύστερα από έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών, από τις οποίες ήδη ζητήθηκε η έγγραφη γνώμη τους.

2) Οικονομική Εφορία, Δ.Ε.Η. και Ο.Τ.Ε.: Το κλείσιμο της Εφορίας του Θέρμου, καθώς και η συρρίκνωση και όχι το κλείσιμο των γραφείων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ δεν αφορά μόνο το Θέρμο, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα εν μέσω πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας. Ήδη με ανακοίνωση κλείνουν όλες οι Εφορίες της Αιτωλ/νίας και μένει μόνο του Μεσολογγίου.

3) Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Θέρμου:
Το Κ.Π.Ε. Θέρμου, έργο αποκλειστικά της παρούσας Δημοτικής Αρχής, δεν καταργήθηκε, απλά συστήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλ/νίας μία κοινή Επιστημονική Ομάδα με το Κ.Π.Ε. Μεσολογγίου, η οποία έχει ως έδρα το Μεσολόγγι. Και για το θέμα αυτό συνέβη ότι και για τις Εφορίες σε όλη την Ελλάδα.

4) Λουτρά Μυρτιάς: Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 παρ. 2, του πρόσφατου νόμου 4049/23-02-2012 (ΦΕΚ 35 τ. Α΄) «Ρύθμιση θεμάτων Ιαματικών Πηγών» (Αριθ. Πρωτ. Δήμου 3697/06-06-2012) οι Ιαματικές Πηγές Κόκκινο Στεφάνι Μυρτιάς παραχωρούνται στο Δήμο μέχρι σαράντα (40) έτη και ουσιαστικά δίνει την απάντηση στην αντιπολίτευση για το ότι δεν μπορέσαμε να ξεκαθαρίσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς για 14 χρόνια. Κι αυτό η αντιπολίτευση είτε σκόπιμα το αγνοεί είτε είναι εντελώς αδιάβαστη.

Αλήθεια, μιας και η δημοτική μειοψηφία κόπτεται για τα Λουτρά της Μυρτιάς καθώς και για τη νομιμότητα λειτουργίας αυτών, μπορεί να μας απαντήσει βάσει ποιας απόφασης ο κ. Ελευθέριος Κουτσοκώστας εκμεταλλευόταν μέχρι σήμερα τα Λουτρά της Μυρτιάς; Εμείς, ως συνετή Δημοτική Αρχή, δεν μπορούσαμε να ανεχθούμε παρανομώντας να αφήνονται τα Λουτρά Μυρτιάς στην τύχη τους και ύστερα από τον ανωτέρω νόμο προχωρήσαμε στις σχετικές δημοπρασίες για την αξιοποίησή τους και τον εκσυγχρονισμό τους.

Ειδικότερα, με την αριθ. 166/2012 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά την εκμίσθωση των Λουτρών Μυρτιάς για 25 έτη σε ιδιώτη, στοχεύουμε στον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης μέσω σχετικού χρηματοδοτικού προγράμματος ή από ίδιους πόρους του μισθωτή και πιστεύουμε ότι μόνο έτσι το χρόνιο πρόβλημα των Λουτρών Μυρτιάς θα μπει σε θετική πορεία για το καλό του τόπου μας.

Βέβαια, το οξύμωρο και το απίστευτο είναι ότι η δημοτική μειοψηφία, τόσο τη δημοπρασία για τα σφαγεία όσο και τις δημοπρασίες για τα Λουτρά Μυρτιάς, τις ψήφισε και έρχεται εκ των υστέρων υποκριτικά με την ανώφελη στάση της και αναιρεί τον εαυτό της. Και για να είμαστε πιο ακριβείς και αντικειμενικοί, ως προς την αντιπολίτευση, ένα είναι το μέλος της που δημιουργεί όλα τα προβλήματα. Και το δυσάρεστο είναι ότι το ακολουθούν και τα άλλα μέλη της αντιπολίτευσης, αδιαφορώντας για τις συνέπειες επί των δημοτών μας και εν γένει του Δήμου μας.

Πρέπει να αντιληφθούν ότι χρειαζόμαστε αντιπολίτευση ουσίας και όχι αντιπολίτευση που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με αντίθετες τοποθετήσεις επί του ιδίου θέματος και ανάλογα με το ποιον δημότη αφορά. Καιρός είναι να τον απομονώσουν και να πάρουν υπεύθυνες θέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν πράγματι ενδιαφέρονται για την πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου μας και του Δήμου μας και όχι για τη δυσφήμησή του.

Αγαπητοί συνδημότες, τελειώνοντας, θέλω να γνωρίζετε ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας και που στερεί τεράστιους οικονομικούς πόρους από το Δήμο μας, θα συνεχίσουμε το έντιμο και αποτελεσματικό έργο μας και σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Θέρμου θα συνεχίσει να καταχωρείται και στο μέλλον ως ξεχρέωτος Δήμος της χώρας, αφήνοντας τον κάθε πολιτικό συκοφάντη και λασπολόγο στην κρίση τη δικιά σας.