Αδυναμίες στις μελέτες ερευνών πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα διαπιστώνει το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Τις απόψεις του κατεθεσε το Παραρτήμα ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Πελοποννήσου και Δυτικής Στερέας, επί των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Δυτ. Ελλάδα. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. διαπιστώνει αδυναμίες στις σχετικές μελέτες επισημαίνοντας πως “θα έπρεπε να είχαν κληθεί να συμμετάσχουν και μελετητές από την διεθνή αγορά, με εμπειρία σε θέματα υδρογονανθράκων η συνεργασία με τους οποίους θα διασφάλιζε περαιτέρω την πληρότητα των μελετών”.

Αναλυτικά :
«Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. όπως έχει αποφασίσει και κεντρικά, χαιρετίζει τις προσπάθειες εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα και θεωρεί ότι η άντληση τους, εφόσον αποδειχθεί οικονομικά συμφέρουσα θα πρέπει να προχωρήσει ως κεφαλαιώδους εθνικής σημασίας θέμα. Σε κάθε περίπτωση όμως το οικονομικό συμφέρον της όλης προσπάθειας θα πρέπει να κριθεί μέσα από τη χρήση μεθόδων και τεχνολογιών που θα διασφαλίζουν στο μέγιστο την αειφορική ανάπτυξη της περιοχής παραβλέποντας την θεμιτή βασική αρχή του κάθε επενδυτή που είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους.

Οι Σ.Μ.Π.Ε., οι οποίες έχουν εκπονηθεί από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. παρουσιάζουν αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπισθούν ώστε να υπάρξει ορθή περιβαλλοντική προσέγγιση και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός τέτοιου σημαντικού έργου. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θεωρεί ότι στο στάδιο ανάθεσης των συγκεκριμένων Σ.Μ.Π.Ε. θα έπρεπε να είχαν κληθεί να συμμετάσχουν και μελετητές από την διεθνή αγορά, με εμπειρία σε θέματα υδρογονανθράκων η συνεργασία με τους οποίους θα διασφάλιζε περαιτέρω την πληρότητα των μελετών ώστε αυτές να εστιάζουν στα ιδιαίτερα γεωπεριβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
Σε γενικές γραμμές, ορισμένα βασικά σημεία αδυναμίας των Σ.Μ.Π.Ε. είναι τα εξής:
• Απουσιάζει μια πλήρης και διεπιστημονική προσέγγιση του θέματος καθώς και πλήρης τεχνική ανάλυση των δεδομένων των κοιτασμάτων και των τεχνικών εκμετάλλευσης που πιθανά θα εφαρμοστούν.
• Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αντιμετωπίζονται με μονοσήμαντη θεώρηση και με ιδιαίτερη βαρύτητα ως προς το θαλάσσιο βιο-περιβάλλον.
• Οι επιπτώσεις της άντλησης στον τουρισμό και στην αλιεία αντιμετωπίζονται επιφανειακά και σε πολύ περιορισμένη διάσταση.

Αναλυτικότερα, αξίζει να επισημάνουμε τα παρακάτω σημεία τα οποία σχετίζονται με:
Α. Γεωλογικά χαρακτηριστικά περιοχής – σύγχρονες μεθόδους μελέτης
– Οι υπό μελέτη περιοχές εντάσσονται σε μια ευρύτερη περιοχή υψηλής σεισμικότητας. Ως εκ τούτου θεωρείται επιβεβλημένο να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για την τεκτονική της περιοχής, για προγενέστερα σεισμικά γεγονότα, σεισμικές επιταχύνσεις, συμπεριφορά των σχηματισμών σε εκδήλωση μεγάλου σεισμού. Ως ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θεωρούμε ότι ο παράγοντας της υψηλής σεισμικότητας δεν είναι απαγορευτικός για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αλλά επιβάλλει την εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών κανόνων ασφάλειας
– Οι Σ.Μ.Π.Ε. φαίνεται να ακολουθούν τη μεθοδολογία αντίστοιχων μελετών όπου χρησιμοποιούνται μοντέλα που έχουν στηριχτεί σε διαφορετικές θαλάσσιες συνθήκες και τρόπους άντλησης των κοιτασμάτων από αυτούς που επικρατούν στη συγκεκριμένη περιοχή ενώ θα έπρεπε να εστιάζουν περισσότερο στις ξεχωριστές συνθήκες που επικρατούν στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου αλλά και συγκεκριμένα στην υπό εξέταση περιοχή.

Β. Περίπτωση αστοχίας – διαχείριση ενδεχόμενου περιβαλλοντικού κινδύνου
– Δεν συμπεριλαμβάνονται στις Σ.Μ.Π.Ε. σύγχρονα μοντέλα προσομοίωσης διάδοσης πετρελαίου για την υπό εξέταση περιοχή (Oil Spill Models).
– Το σύστημα ΠΟΣΕΙΔΩΝ που χρησιμοποιείται στις Σ.Μ.Π.Ε. θεωρούμε ότι δεν επαρκεί στην υπό εξέταση περίπτωση. Οι Σ.Μ.Π.Ε. πρέπει να περιλαμβάνουν Σχέδιο Διαχείρισης Περιβαλλοντικού Κινδύνου για περίπτωση διαφυγής υδρογονανθράκων με αντίστοιχο μοντέλο προσομοίωσης.

Γ. Χαρακτηριστικά κοιτάσματος – συνθήκες άντλησης
– Πρέπει να δίνονται αναλυτικά τα υδραυλικά στοιχεία του κοιτάσματος και οι αναμενόμενες πιεζομετρίες – στάθμες.
– Οι υποθαλάσσιες γεωλογικές δομές που αποτελούν τους χώρους της υπόγειας αποθήκευσης πετρελαίου δεν έχουν μελετηθεί ως προς τη συμπεριφορά τους μετά την εξόρυξη.
– Η διάθεση των αποβλήτων των γεωτρήσεων (μπάζα από τη διάτρηση, απόρριψη πολτού γεωτρυπάνου κ.λπ.) απαιτεί αναλυτικότερη διερεύνηση από την πρόταση της απλής απόρριψης στο βυθό.

Δ. Γενικότερη Θεώρηση
– Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γενικότερο ισοζύγιο από τις ενδεχόμενες απώλειες σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας για την περιοχή όπως ο τουρισμός και η αλιεία και του οφέλους για την εθνική οικονομία από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σε βάθος χρόνου.
– Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα των εγκαταστάσεων διύλισης του αργού πετρελαίου Κατακόλου-Πατραϊκού και πιο συγκεκριμένα τα δύο σενάρια εγκατάστασης διυλιστηρίου στην ευρύτερη περιοχή ή της θαλάσσιας μεταφοράς αυτού σε υπάρχοντα διυλιστήρια και ποια θα είναι τα οφέλη και η ζημία για την περιοχή σε κάθε περίπτωση.»

Για την Διοικούσα Επιτροπή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Σ. Λαμπρόπουλος
Γεωπόνος Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Α. Γκίκας
Δασολόγος