Καμία ανησυχία για την Αγροτική ;

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν προχθές στην Πάτρα εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα, οι οποίοι διαμαρτύρονται η μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς. Στο πλευρό τους στάθηκαν συνδικαλιστικοί φορείς των αγροτών και κτηνοτροφικές οργανώσεις…

Αντιθέτως στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχουμε καμία αντίδραση έως τώρα, είτε από τις αγροτικές ενώσεις, είτε από τους εργαζομένους… Άραγε στην Αιτωλοακαρνανία κάποιοι τα βλέπουν όλα καλώς καμωμένα;;; Ίσως τη μη αντίδραση να εξηγεί το γεγονός ότι σταδιακά ο νομός έπαψε να είναι αγροτικός.

Η μοναδική αντίδραση καταγράφεται από τη βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. κα Μαρία Τριανταφύλλου που σε δήλωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Το ξεπούλημα της ΑΤΕ είναι πια γεγονός κι όμως τον Ιούνιο ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωνε από το Βελλίδειο στην Θεσσαλονίκη «για εμάς η Αγροτική Τράπεζα είναι δημόσιος τραπεζικός πυλώνας που δεν πρέπει να κλείσει, γιατί μέσα της έχει εγγυήσεις αγροτικής γης και δεν πρέπει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση». Τι άλλαξε αυτό τον ενάμισι μήνα και η ΑΤΕ παραχωρήθηκε στην τράπεζα Πειραιώς;
Η ΑΤΕ διασπάται σε καλή και κακή. Η καλή ΑΤΕ μεταβιβάζεται σε ιδιωτική τράπεζα την Πειραιώς, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια χάρη στη στήριξη του δημοσίου από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.). Τι άραγε εμποδίζει και τη χρηματοδότηση της ΑΤΕ από το Τ.Χ.Σ.; Μόνο ο δημόσιος χαρακτήρας της.
Να θυμίσουμε ότι το 2011 η ΑΤΕ ήτα ν κερδοφόρα και συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI έχοντας ψευδείς διαβεβαιώσεις ότι οι ζημιές θα αναπληρώνονταν από το Τ.Χ.Σ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Η τράπεζα κατέχει πάνω από το 70% των συνολικών χορηγήσεων στον αγροτικό τομέα, ελέγχει το 40% του έγγειου αγροτικού κεφαλαίου με ένα εκτεταμένο δίκτυο ,τεχνογνωσία και θυγατρικές (αγρ. συνεταιριστικές εταιρίες) όπως η Δωδώνη, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και η ΣΕΚΑΠ).
Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει πώς είναι δυνατόν να μεταβιβάζεται το υγειές τμήμα (σύνολό καταθέσεων ,υγιές ενεργητικό ,ΑΤΕ Ασφαλιστική και όλο το δίκτυο) της Α.Τ.Ε. σε ιδιωτική τράπεζα της οποίας η κεφαλαιακή επάρκεια στηρίζεται από το Τ.Χ.Σ. ενώ οι μη χρηματοοικονομικές θυγατρικές μεταβιβάζονται στο δημόσιο και ειδικότερα στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. (ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας δημοσίου). Πως δηλαδή με τα δικά μας χρήματα μια ιδιωτική τράπεζα αγοράζει μια τράπεζα που μας ανήκει ;
Όσοι δρομολογούν την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ θα πρέπει να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό για την αφαίρεση ενός ειδικευμένου χρηματοπιστωτικού εργαλείου. Η ΑΤΕ, θα μπορούσε να στηρίξει τον αγροτικό τομέα ώστε αυτός να αποτελέσει μαζί με ορισμένους άλλους τομείς της οικονομίας βάση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.”