«Η διολίσθηση μιας κοινωνίας στο χάος» : πρώτη προβολή στο Αιτωλικό

Νύχτες με άρωμα άγριας Δύσης στο Αιτωλικό
Τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο Αιτωλικό το βράδυ του Σαββάτου 4 Αυγούστου θυμίζουν σκηνές από ταινία τρόμου η οποία σε λίγο καιρό θα παίζεται σε όλη τη χώρα και θα μπορούσε να έχει τίτλο «Η διολίσθηση μιας κοινωνίας στο χάος».

Η πλήρης απουσία του κράτους σε όλα τα επίπεδα έχει σαν αποτέλεσμα να ζουν οι κάτοικοι της περιοχής σε ένα καθεστώς τρομοκρατίας και εγκατάλειψης. Πολλοί από αυτούς καταγγέλλουν ότι εδώ και δύο χρόνια οι Ρομά που ζουν στην περιοχή τη λυμαίνονται χωρίς κανείς και τίποτα να τους σταματάει. Την ίδια στιγμή το νερό της βρύσης δεν πίνεται και η καθαριότητα του Δήμου είναι ανύπαρκτη. Μάλιστα πριν δύο εβδομάδες περίπου στην περιοχή εμφανίστηκε κρούσμα ελονοσίας γεγονός που έκανε την δημοτική αρχή του Μεσολογγίου να στείλει συνεργεία για να καθαρίσει τους φραγμένους υπονόμους της περιοχής.

Όπως επισημαίνεται και στο ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει το Βήμα τον περασμένο Απρίλιο οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του Αιτωλικού δεν τολμούν να βγουν από τα σπίτια τους από τον φόβο ότι θα τους επιτεθούν οι συμμορίες από ανήλικους Ρομά που έχουν γίνει ο φόβος και τρόμος του χωριού. Την ίδια στιγμή οποιαδήποτε μεταλλική κατασκευή δεν είναι στερεωμένη με μπετόν «κάνει φτερά» και καταλήγει στο λαθρεμπόριο του χάλυβα με το οποίο ασχολούνται οι Ρομά.

Η αστυνομία δηλώνει αδύναμη να προστατεύσει τους κατοίκους
Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι κάθε φορά που, έχοντας πέσει θύματα των Ρομά, απευθύνονταν στην αστυνομία τους πληροφορούσαν ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα για να τους βοηθήσουν. «Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μας έλεγαν να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας. Όταν μου έκλεψαν την περίφραξη του οικοπέδου μου και πήγα στην αστυνομία μου είπανε ότι δεν έχουν αρκετούς αστυνομικούς για να προστατεύσουν την περιοχή και ότι ουσιαστικά οι κάτοικοι του Αιτωλικού βρίσκονται στο έλεος των Ρομά» λέει χαρακτηριστικά ο Ν. Γεωργιάδης κάτοικος της περιοχής. Οι ελάχιστοι Ρομά που συλλαμβάνονταν αφήνονταν ελεύθεροι από την εισαγγελία του Μεσολογγίου, οι περισσότεροι επειδή ήσαν ανήλικοι και δεν ίσχυε η διαδικασία του αυτόφωρου.

περισότερα στο tovima.gr