Άκτιο – Αμβρακία : κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι – Στους ελέγχους του ΣΕΠΕ παραπέμπει ο υφ. Εργασίας

Σε κίνδυνο βρίσκεται και το έργο του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία μήκους 48,5 χιλιομέτρων.
Τα έργα στις 4 εργολαβίες που έχει χωριστεί ο οδικός άξονας υπολειτουργούν και βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας, αφού οι 200 περίπου εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τουλάχιστον 5 μήνες. Οι ίδιοι προσέφυγαν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν και να πάρουν πίσω τα δεδουλευμένα τους. Σήμερα το μεσημέρι, αναμένεται να συνεδριάσει το σωματείο των εργαζομένων με σκοπό να οριστικοποιηθεί η απόφαση για το κλείσιμο του εργοταξίου στο Δρυμό με ενδεχόμενο αποκλεισμό της σήραγγας του Ακτίου.

Αποκαλυπτική ωστόσο είναι η συζήτηση που έγινε για το θέμα στη βουλή ανάμεσα στο βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Μωραίτη και τον υφυπουργό Εργασίας Ν.Παναγιωτόπουλου. Ο υφυπουργός απαντώντας στη σχετική ερώτηση του βουλευτή παρέπεμψε το θέμα στις ενέργειες του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων Αγρινίου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που στις 26 Ιουλίου 2012 πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στις τεχνικές εταιρείες. Διαπιστώθηκε από τον έλεγχο ότι σε όλους τους εργαζόμενους και των δύο τεχνικών εταιρειών οφείλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2012.

Αναμένονται τώρα στην τοπική υπηρεσία του ΣΕΠΕ οι γραπτές εξηγήσεις των επιχειρήσεων για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις, προκειμένου να προχωρήσει στην επιβολή των νόμιμων διοικητικών κυρώσεων. Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε γιατί είναι αισιόδοξος λέγοντας χαρακτηριστικά : “Έχει προηγηθεί και άλλος έλεγχος από την τοπική υπηρεσία του ΣΕΠΕ στις 29.3.2012. Έγιναν, δηλαδή, επιτόπιοι έλεγχοι στις 29 Μαρτίου. Είχε διαπιστωθεί ξανά μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2011, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2012 και για τις δύο εταιρείες. Κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων και, βέβαια, επιβλήθηκαν πρόστιμα τα οποία εισπράχθηκαν, συνολικού ύψους 30.000 ευρώ για κάθε μια εταιρεία.
Επίσης, με βάση τον τελευταίο έλεγχο προκύπτει ότι οι ενέργειες του ΣΕΠΕ Αγρινίου είχαν αποτέλεσμα. Επομένως, έγινε η σχετική διαδικασία και έφερε αποτελέσματα, καθώς πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα που προέκυψαν από τον πρώτο έλεγχο. Έχουμε κάθε βάσιμη αισιοδοξία –για να το πω έτσι- ότι θα πληρωθούν και τα δεδουλευμένα γι’ αυτόν τον έλεγχο, για τους πέντε μήνες που μιλάτε.”

Ωστόσο ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ δεν έμεινε ικανοποιημένος από τη απάντηση σημειώνοντας πως “πρέπει να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Υπάρχει νόμος -και επειδή εδώ είναι και ο κ. Κουτσούκος, αυτή η ιστορία έρχεται από παλιά- πρέπει να γίνει παρακράτηση από τα χρήματα που πρέπει να πάρει η εταιρεία και να αποδοθούν στους εργαζόμενους μέσα στην εβδομάδα….Η Επιθεώρηση Εργασίας του Αγρινίου επικαλούνταν ότι δεν είχε χρήματα να βάλει βενζίνη και τώρα πήγε με δική του πρωτοβουλία ο Προϊστάμενος της Επιθεώρησης.”