“Τραγικές καθυστερήσεις στην κατανομή πόρων προς την περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας”

Οι τραγικές καθυστερήσεις που σημειώνονται στην κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων δημιουργούν συνθήκες οικονομικής πίεσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει, έως ώρας τουλάχιστον, σοβαρό ταμειακό πρόβλημα οφείλεται κατά μείζονα λόγο στην μεγάλη περιστολή δαπανών που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2011.

Αυτό επεσήμανε σήμερα το απόγευμα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους επενδυτικούς ΚΑΠ πέρυσι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατανεμήθηκαν περίπου 15,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ φέτος, για το πρώτο επτάμηνο του έτους, έχει κατανεμηθεί μόνο ένα εκατομμύριο ευρώ. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και η κατανομή των λειτουργικών ΚΑΠ. «Λειτουργούμε υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης», τόνισε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας πως αν τελικώς υιοθετηθεί η πρόταση που επιβάλει περαιτέρω μείωση στην κατανομή των ΚΑΠ κατά 29%, όπως συζητείται, αυτό θα σημάνει κατάρρευση των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης.

Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι ήδη ασκούνται πιέσεις προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών για επιτάχυνση της διαδικασίας κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει άμεσος κίνδυνος λειτουργίας των αυτοδιοικητικών φορέων. «Είναι γνωστό ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε μειώσει καίρια τις λειτουργικές δαπάνες, ωστόσο είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης κατανομής των ΚΑΠ για να μην προκληθούν προβλήματα», σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας, τονίζοντας ότι ειδικά σήμερα, στο μέσο μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, οι φορείς Αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να στερούνται πόρους οι οποίοι κατατείνουν στην στήριξη των τοπικών οικονομιών.