Η επίσημη παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας για τα Καλύβια Αγρινίου (www.kalyvia.gr) που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες από το τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση & Οικονομία (Ε.Π.Δ.Ο.), του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 9 Αυγούστου, σε έναν πανέμορφο χώρο, στον συνοικισμό Αγίου Γεωργίου.
Αρκετός κόσμος, κυρίως κάτοικοι του χωριού, παραβρέθηκε σε αυτή την σημαντική εκδήλωση και όλοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίασή της που διοργάνωσαν άψογα οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας!Για τους στόχους και την σημασία της εν λόγω προσπάθειας , μίλησε διεξοδικά ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, Γιώργος Πανταζόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι, η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει πολλά «εργαλεία» τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προς όφελος του χωριού μας.
Η ιστοσελίδα δίνει την δυνατότητα σε όσους την επισκέπτονται, να μάθουν πολλά ιστορικά στοιχεία για τα Καλύβια, σημαντικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο παρελθόν, τις ασχολίες και τις αγροτικές δραστηριότητες των κατοίκων, για τα ιστορικά μνημεία και τους ναούς, για την εκτέλεση από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής των 59 Ελλήνων πατριωτών τον Ιούλιο του ΄44, για τις εμπορικές δραστηριότητες της οικογένειας Παπαστράτου στην περιοχή, για τον σιδηρόδρομο (Σ.ΒΔ.Ε), για την οικονομική και κοινωνική ζωή στο χωριό, για τον ποταμό Αχελώο και τα λιμναία οικοσυστήματα της περιοχής, πλούσια λαογραφικά στοιχεία, την αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα των Καλυβιωτών και βέβαια άμεση ενημέρωση για σύγχρονα θέματα και τα γεγονότα της καθημερινότητας.
Ο έτερος συνεργάτης της προσπάθειας αυτής, Γιάννης Διονυσάτος, αναφέρθηκε στην σημασία και την σπουδαιότητα ύπαρξης αυτής της ιστοσελίδας η οποία ανοίγει ένα «παράθυρο» επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό βοηθά το χωριό μας να αναδείξει την πλούσια ιστορία και το όμορφο φυσικό του περιβάλλον!
Ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση & Οικονομία (Ε.Π.Δ.Ο.), του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, Διευθυντής του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου – Βάσεων Δεδομένων & Πληροφοριακών Συστημάτων (CIS-Lab) Dr. Αριστογιάννης Γαρμπής, στην ομιλία του ανέφερε ότι, στον σύγχρονο τεχνολογικό κόσμο που υπάρχει γύρω μας η ανάγκη για εξωστρέφεια των τοπικών κοινωνιών είναι αναγκαία και απαραίτητη για να μπορέσουν να επωφεληθούν από τις αλλαγές και τις εξελίξεις που εξυπηρετούν την ανάπτυξη.
Το Εργαστήριο “Βάσεων Δεδομένων & Πληροφοριακών Συστημάτων” του τμήματος Ε.Π.Δ.Ο. το οποίο ανέλαβε τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη με σύγχρονα μέσα, του διαδικτυακού τόπου για την περιοχή Καλυβίων Αγρινίου, στοχεύει γενικότερα στην αναβάθμιση του ερευνητικού έργου που επιτελείται στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα καθώς και στην παροχή υπηρεσιών και προϊόντων έρευνας στην αγορά εργασίας μέσα από την συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
Ακολούθησε προβολή αποσπασμάτων του ντοκιμαντέρ με θέμα: «Τα εγγόνια (μαθητές) παρουσιάζουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους μέσα στο ιστορικό και φυσικό τους περιβάλλον», από το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Γυμνασίου Καλυβίων (Σχολικού έτους 2005 – 2007), ενώ στη συνέχεια ο αξιόλογος μουσικός και πιανίστας Ανδρέας Κατερινόπουλος έπαιξε μουσικά θέματα ελλήνων και ξένων δημιουργών.