Δεν πάει πολύς καιρός που η οικονομική επιτροπή του δήμου ακύρωσε το διαγωνισμό για το αποχετευτικό της Νεάπολης. Το θέμα μάλιστα είχε συζητηθεί εκτενώς στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου, όπου ο δήμος προέβαλλε ως αιτιολογία για την ακύρωση του διαγωνισμού την χαμηλή έκπτωση που προσφέρονταν από τους συμμετέχοντες εργολάβους στο διαγωνισμό.
Ο δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός στην τότε συνεδρίαση είχε πει πως «με ένα τόσο μικρό ποσοστό έκπτωσης δεν θα είναι διαφανές να ανατεθεί το έργο» και πρόσθεσε άλλο ένα κριτήριο λέγοντας ότι “ενώ σε άλλες 25 δημοπρασίες έργων που έχει κάνει ο δήμος τις περισσότερες φορές συμμετείχαν πάνω – κάτω 20 εργολάβοι, για το αποχετευτικό της Νεάπολης εμφανίστηκαν μόνο 2 κοινοπραξίες προσφέροντας μόνο 12% έκπτωση και οι δύο!”. Αυτό που εμμέσως πλην σαφώς υπονοούσε ο δήμαρχος με τα λεγόμενά του ήταν η εναρμονισμένη πρακτική από την πλευρά των εργολάβων.
Ε, λοιπόν ότι περίπου συνέβη με το αποχετευτικό της Νεάπολης, που τελικά ακυρώθηκε, συνέβη και με το έργο διευθέτησης του χειμάρρου της Ποταμούλας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και έχει προϋπολογισμό 1.648.000,00 ευρώ. Και σε αυτή τη περίπτωση εμφανίστηκαν λίγοι εργολάβοι συγκεκριμένα 8 εργολάβοι και πάντως όχι “πάνω – κάτω 20 εργολάβοι” όπως έλεγε ο δήμαρχος. Μάλιστα οι πιο συμφέρουσες προσφορές πρόσφεραν το ίδιο ποσοστό έκπτωσης. Ήταν τέτοια η …σύμπτωση που τα ποσοστά της έκπτωσης των εργολάβων είχαν τα ίδια τα δεκαδικά ψηφία!!! Μόνο που για το έργο αυτό δεν υπήρξε ακύρωση του διαγωνισμού αλλά κύρωσή του και επιλογή του αναδόχου μέσα από κλήρωση, αφού ισοψήφισαν με το ίδιο ποσοστό έκπτωσης. Άραγε εδώ δεν υπήρχε εναρμονισμένη πρακτική από την πλευρά των εργολάβων;;;
Η διαφορά σε σχέση με τον διαγωνισμό που ακυρώθηκε, είναι ότι το ποσοστό έκπτωσης στο διαγωνισμό για τη διευθέτηση του χειμάρρου της Ποταμούλας ήταν μεγάλο και όχι μικρό. Τα μεγάλα ποσοστά έκπτωσης όμως, όπως έχει δείξει η εμπειρία γεικότερα στα δημόσια έργα στην Ελλάδα, πολλές φορές «μεταφράζονται» σε κακοτεχνίες ή άλλες αβλεψίες, που αποδίδουν εν τέλει χρήματα στους εργολάβους και ζημίες στο δημόσιο…
Τελικά πρέπει να θέτουμε συγκεκριμένα και οπωσδήποτε τα ίδια κριτήρια για να αναθέτουμε τα δημόσια έργα και να αποφεύγουμε τα τερτίπια των εργολάβων…
Δ.Π