«Να μην είναι πρώτη στο δημόσιο, η αυτοδιοίκηση που θα κηρύξει στάση πληρωμών»

Η συζήτηση για τα άσχημα οικονομικά των δήμων στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου ήταν ακρετά ενδιαφέρουσα, ωστόσο δεν έλειψε και η πλειοδοσία στην επαναστατικότητα…
Ρεπορτάζ : Δημήτρης Παπαδάκης

Αρχικά ο δήμαρχος της πόλης Π. Μοσχολιός ανέφερε ότι πλεόν η αυτοδιοίκηση δεν είναι αρεστή στην κεντρική εξουσία και πως αντί να έχει ένα αυτόνομο ρόλο απαξιώνεται συνεχώς και μαζί της απαξιώνονται και οι τοπικές κοινωνίες, αφού πλέον κανείς δεν συζητά μαζί τους. Οι δήμοι, σημείωσε ο Π. Μοσχολιός, με τον “Καλλικράτη” συνέβαλαν πρώτοι στη δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα δημιουργώντας οικονομία κλίμακας. Όμως το 2012 δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ ΣΑΤΑ και είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να ξεκινήσει τη στάση πληρωμών από τους δήμους και έτσι να τους οδηγήσει σε κατάρρεύση. «Δεν θα δεχτούμε να είμαστε οι πρώτοι στο δημόσιο που θα κηρύξουν στάση πληρωμών, αγωνιζόμαστε για τον πολίτη και τις κοινωνικές υπηρεσίες που του προσφέρουμε» ανέφερε προσθέτοντας πως όσο είναι δήμαρχος δεν θα ανατεθούν οι λειτουργίες του δήμου (πχ σκουπίδια) σε ιδιώτες. Τέλος πρόσθεσε πως η μισθοδοσία των υπαλλήλων στο δήμο Αγρινίου είναι εξασφαλιμένη από δύο μήνες μετά.

Ο Κ. Καλαντζής για λογαριασμό της Πανδημοτική Πρωτοβουλίας ανέφερε πως βρήκε απογοητευμένο τον κ. Μοσχολιό όπως και την κοινωνία. Μάλιστα εκτίμησε πως στο μέλλον, αφού περιορίζονται οι δυνατότητες της αυτοδιοίκησης, όποιος θέλει να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση θα το κάνει χωρίς να πληρώνεται. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να συζητηθεί η περίπτωση, συμβολικά, να δίνεται μέρος της αμοιβής των αιρετών και η αποζημίωση των δημοτικών συμβούλων στους πολίτες που έχουν ανάγκη. Μάλιστα στο τέλος της συζήτησης για την πρότασή του αυτή είχε έντονο διαξιφισμό με την αντιδήμαρχο Ντίνα Κατσαρή που τον κατηγόρησε για λαϊκισμό. Ο Βασίλης Νικάκης απο την πλευρά του παίρνοντας το λόγο αναφώνησε «καλώς τα παιδιά»(!). “Χρόνια λέγαμε να διεκδικήσουμε τους παρακρατηθέντες πόρους με κινητοποιήσεις και με τη συμμετοχή πολιτών και μας λέγατε είναι δύσκολο και πως είμαστε κρατικός και όχι συνδικαλιστικός φορέας” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως κόβονται κάθε μήνα χρήματα από την αυτοδιοίκηση επειδή το λέει ο Τόμσεν και παρότρυνε στε κ. Τόμσεν λέγοντας χαρακτηριστά «Mr Tomsen go to hell, or go to fuck off»…!

Ο Δ. Σταμάτης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως η φτώχεια φέρνει γκρίνια και στη συνέχεια είπε πως αν παραιτηθούν οι δήμαρχοι δεν λύνεται το πρόβλημα. “Πρέπει να μην κλείσουν οι δήμοι για να υπάρχει μια αντίσταση στους προσκυνημένους” είπε και συνέχισε απευθυνόμενος στον δήμαρχο λέγοντας πως έχει και έκείνος ως πολιτικό πρόσωπο τις δικές του πολιτικές ευθύνες. “Όπως στρώσατε θα κοιμηθείτε” είπε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα διαβάζοντας απόσπασμα από ανάλυση του Βαρουφάκη για το πως κερδοσκοπεί η ΕΚΤ, προέτρεψε σε αγώνα για να να απαλλαγεί η χώρα από τους «πρόθυμους και προσκυνημένους».

Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων με τον Δημήτρη Δήμα να σημειώνει πως είναι υποκριτικές οι κραυγές αγωνίας των αιρετών που με την ετεροχρονισμένη αντιδρασή τους θέλουν να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες. Ο Λάμπρος Κοτρολός ανέφερε πως έχουν και οι δήμοι μερίδιο ευθύνης για την κρίση, ενώ εντόπισε το πρόβλημα στο γεγονός ότι στους δήμους έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους. Η Αγγελική Ρούση-Ντζιμάνη ανέφερε πως η αυτοδιοίκηση έμεινε όρθια μέχρι τώρα χάρις τον Καλλικράτη και πως πολλοί μικροί καποδιστριακοί δήμοι θα είχαν κηρύξει στάση πληρωμών. Ο Π. Μοσχολιός δευτερολογώντας είπε πως δεν είναι υπερ του κλεισίματος των δήμων ούτε των παραιτήσεων γιατί “οι πολίτες μας εξέλεξαν για τα δύσκολα” και εξέφρασε την αισιοδοξία πως η κυβέρνηση θα καταλάβει το λάθος της απέναντι στην αυτοδιοίκηση.