Το διαφαινόμενο λουκέτο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας που εδρεύει στο Αγρίνιο ξεσηκώνει για άλλη μια φορά τον αέρα του τοπικισμού και του αποπροσανατολισμού…
Το γεγονός ότι η κοινωνία που συνεχώς εξαθλιώνεται έχει την τάση να αντιδρά να λέει όχι στα λουκέτα κάνει πολλούς να πούν όχι και στα λουκέτα των πανεπιστημίων. Το δυστύχημα είναι ότι όλοι αυτη η κουβέντα γίνεται από τη μεριά της κυβέρνησης με στόχο την εξοικονόμιση πόρων και όχι την βελτίωση των ΑΕΙ. Όλο και πιο χαμηλά βρίσκονται τα ελληνικά πανεπιστήμια στην παγκόσμια κατάταξη και αυτό δυστυχώς δεν προβληματίζει κανένα!!! Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας σε αυτή τη παγκόσμια κατάταξη όπως θα διαπιστώσετε και στην φωτογραφία (κλικ για μεγένθυση) απλά ΔΕΝ ΥΠΑΕΡΧΕΙ, και κάποιοι τοπικιστές που συνέβαλαν είτε με τις πράξεις τους είτε με τα γραφόμενά τους θέλουν να το διατηρήσουν…
Λένε πολλοί πως το Πανεπιστήμιο ανεβαίνει στην εκτίμηση των εισακτέων που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή υπό την έννοια ότι λόγω κρίσης θέλουν να σπουδάσουν κοντά στο σπίτι τους ή τέλος πάντως σε μια πόλη με χαμηλό κόστος ζωής. Όλοι αυτοί παραβλέπουν βέβαια το γεγονός ότι με 10 και με 11 χιλιάδες μόρια που ήταν οι βάσεις φέτος στα τμήματα του Αγρινίου οι περισσότεροι φοιτητές έρχονται περισσότερο εξ ανάγκης παρά από επιλογή. Και οι βάσεις είναι η απάντηση σε πολλά απο τα επιχειρήματα όσων σηκώνουν το μπαϊράκι του πανεπιστημίου. Το αυτόνομο πανεπιστήμιο εξάλλου δεν είναι και τόσο αυτόνομο, αφού δεν μπορεί να εκτελέσει -εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού- τον προϋπολογισμό του, και αυτό γίνεται μέσω του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στο ζήτημα των υποδομών το Πανεπιστήμιο έχει ανάγκη -όχι μεν άμεση- αλλά ανάγκη από υποδομές που θα στηρίξουν τους φοιτητές (λέσχη, εστία κ.α.) και όχι από πρυτανεία. Λένε ακόμη πολλοί για το χώρο στο Αεροδρόμιο και την υπουργική απόφαση για ένταξη στο ΕΣΠΑ και κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ υποδομών, όμως χρειαζόμαστε μια απάντηση γιατί το πανεπιστήμιο αποφάσισε να νοικιάσει το χώρο προς «αγροτική εκμετάλλευση ή βοσκή» (!)…
Λένε ακόμη πολλοί ότι το αντικείμενο των σχολών και η σύνδεσή τους με την παραγωγή και το περιβάλλον είναι επιχείρημα για να μην κλείσει το Πανεπιστήμιο. Μήπως υπάρχει καμία σύνδεσή του με την τοποκή οικονομία και δεν το ξέρουμε; Αφού η αγροτική παραγωγή ολοένα και μειώνεται με τι στο καλό θα συνδεθεί αυτό το πανεπιστήμιο; Όταν οι αγρότες του νομού με τις παροτρύνσεις του πολιτικού προσωπικού και της ΕΑΣ Αγρινίου φυτέψανε φωτοβολταϊκά για ποια αγροτική παραγωγή μιλάμε. Τι άλλο να πείς για το Πανεπιστήμιο…;;; Έχει φοιτητές χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ οι καθηγητές μέλη ΔΕΠ μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με τους λιγοστούς φοιτητές του σε σχέση με το μέγεθος της πόλης δεν αφορά μεγάλη μάζα των αγρινιωτών και ποτέ δεν αφορούσε. Αφορούσε μόνο το ντόπιο πολιτικό σύστημα των δυο πρώην μεγάλων κομμάτων που για ψηφοθηρικούς καθαρά λόγους τάζανε κάθε τόσο αυτονόμηση και τμήματα και οι αγρινιώτες λιγουρεύονταν να νοικιάζουν γκαρσονιέρες και να πουλάν σουβλάκια. Το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία δεν στάθηκε ούτε μια στιγμή δίπλα στο πανεπιστήμιο αποδεικνεύεται και από το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα οι φοιτητές τάσσονταν κατά της αυτονόμησης.
Σε λίγες μέρες με πρωτοβουλία του δημάρχου Π. Μοσχολιόυ και της Διοικούσας Επιτροπής θα υπάρξει σύσκεψη για να δρομολογηθεί η αντίδραση απνναντι στο διαφαινόμενο κλείσιμο, στην ουσία όμως θα πρόκειται για κηδεία του Πανεπιστήμιου, αφού χρόνια τώρα όσο το ίδρυμα δεν αναβαθμίζονταν από όλες τις απόψεις ο θάνατός του επέρχονταν καθημερινά.
Δ.Π