Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη, γεμάτη άγχος, απογοήτευση και αμφιβολίες. Αυτό το κλίμα μεταφέρεται μέσα στην οικογένεια και φυσικά χωρίς να γίνεται πάντα αντιληπτό και στα παιδιά. Όμως, τα παιδιά χρειάζονται περιβάλλον με συναισθηματική ισορροπία και αισιοδοξία… χρειάζονται γονείς με αυτοέλεγχο και αυτοπεποίθηση.
Μέσα στη δίνη της καθημερινότητας πολλοί γονείς «αφήνονται» και κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα. Η παρουσία και η συμπεριφορά τους όμως, επηρεάζει τα νεαρότερα μέλη της οικογένειας. Έτσι προσπαθούν με λόγια και συμβουλές ή υλικές αμοιβές και δώρα, να προκαλέσουν στα παιδιά τους θετικά συναισθήματα, ανεξάρτητα από τη δική τους διάθεση.
Η παράμετρος που πολλές φορές αγνοούν είναι ότι τα συναισθήματα δεν μεταδίδονται με λόγια. Εκπέμπονται από το σώμα, το πρόσωπο και τη φωνή. Τα συναισθήματα εκδηλώνονται και εκφράζονται ανεξάρτητα σχεδόν, από αυτά που λέμε. Ο τρόπος μας, το ύφος μας, η ψυχική μας διάθεση έχουν περισσότερη επιρροή από τα λόγια μας. Τα παιδιά αντιδρούν περισσότερο στο συναίσθημα των γονέων παρά σε αυτό που ακούν.Τα παιδιά τρέφονται συναισθηματικά από τους γονείς. Η ποιότητα αυτής της τροφής έχει τεράστια σημασία. Οι απότομες αλλαγές διάθεσης, ο αρνητισμός, η έντονη ανασφάλεια, η απογοήτευση, η ματαίωση, ο θυμός και τα «νεύρα» αντανακλώνται στο οικογενειακό περιβάλλον και μεταδίδονται στα παιδιά.Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί απέναντι τους. Οφείλουμε να θυμόμαστε την ευθύνη της διαπαιδαγώγησής τους και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψιν πολύ περισσότερο δε σε περιόδους ψυχολογικής πίεσης.
Ναι … έχετε δίκιο… είναι δύσκολο να το πετύχουμε αυτό με τα σημερινά δεδομένα. Τα παιδιά όμως δε θέλουν την ψευδαίσθηση ενός κόσμου χωρίς προβλήματα και γονείς υπερήρωες που τα λύνουν όλα. Χρειάζεται να ξέρουν ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά ότι υπάρχει και η λύση τους. Χρειάζονται να γνωρίζουν ποιο είναι το συναίσθημα του γονέα ακόμη και αν δεν το κατανοούν πλήρως. Χρειάζονται γονείς που ακόμα και αν δεν μπορούν να λύσουν τα πάντα, θα τους μεταδώσουν συναισθηματική σταθερότητα και θα τους διδάξουν τα οφέλη της γαλήνης και της ηρεμίας.
Αντί λοιπόν, όταν έχετε αρνητική διάθεση ή ένταση, να προσπαθείτε «βιαστικά» να καθησυχάσετε το παιδί ότι δεν «τρέχει» τίποτα, ίσως είναι πιο αποτελεσματικό να του εξηγήσετε με πραγματικά ήρεμο ύφος πώς το λένε αυτό που νιώθετε και να διαβεβαιώσετε ότι θα το αντιμετωπίσετε και θα περάσει. Άλλωστε αυτό είναι και η αλήθεια. Το παιδί ίσως δεν καταλάβει ακριβώς τις έννοιες που χρησιμοποιήσατε αλλά θα του δώσετε την εντύπωση ότι ξέρετε τι σας συμβαίνει και το διαχειρίζεστε. Να παρατηρείτε συχνά την εσωτερική σας διάθεση και να φροντίζετε να είναι συνειδητή για να είναι και ελεγχόμενη. Έτσι θα μεταδώσετε καλύτερες ποιότητες συναισθημάτων και όχι ασυνάρτητες συναισθηματικές διακυμάνσεις.
Μπορεί να νιώθουμε αδύναμοι ως άτομα μπροστά στα σημερινά προβλήματα. Ίσως να μη βρίσκουμε εσωτερικά κίνητρα για να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες δυσκολίες. Τουλάχιστον όμως όσοι είστε γονείς, μπορείτε μέσα από την αίσθηση της ευθύνης για τα παιδιά σας, να βρείτε αυτό το κίνητρο που θα σας γεμίσει δύναμη, υπομονή και ηρεμία.Έτσι ο καθρέφτης μας – τα παιδιά μας – θα διαθέτουν και θα αντανακλούν αυτές τις πολύτιμες θετικές ποιότητες συναισθημάτων.
Λιβιτσιάνης Μιχαήλ – Εργοθεραπευτής – www.ergotherapia.net