Τι άκουσε ο Fuchtel στην επίσκεψή του στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Ο Απ.Κατσιφάρας παρουσίασε τις βασικές αναπτυξιακές προοπτικές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Δυτ.Ελλάδας στον Γερμανό Υφυπουργό Εργασίας Φούχτελ, ενώ κριτική άσκησε με αφορμή την επίσκεψη Φούχτελ στην περιφέρεια ο βουλευτής Αχαίας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρου λέγοντας πως «η επίσκεψη σηματοδοτεί το άνοιγμα του δρόμου για τη μετατροπή της περιφέρειάς μας σε ζώνη ειδικού καθεστώτος».

Τις βασικές αναπτυξιακές προοπτικές αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε απόψε, κατά την συνάντηση του με τον Γερμανό Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, σε αίθουσα της «Αχαΐα Κλάους στην Πάτρα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών που έχει σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας ο κ. Φούχτελ ως εντεταλμένος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Περιγράφοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας, ο Απόστολος Κατσιφάρας αναφέρθηκε στη διαχρονική της υστέρηση με όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην ύπαρξη ισχυρού πρωτογενούς τομέα, στη σημασία της ως πύλης εισόδου-εξόδου προς την Ευρώπη, στη θέση της στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι λόγω της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και στις δυνατότητές της λόγω της ύπαρξης σημαντικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Νωρίτερα, παρουσίασε συνοπτικά το αναπτυξιακό προφίλ της Δυτικής Ελλάδας, με ιδιαίτερη αναφορά σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επικείμενη έναρξη των ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Περιφέρεια, στο ώριμο, καθώς το χαρακτήρισε έργο της κατασκευής Αυτοκινητοδρομίου και σε μια σειρά από αναπτυξιακές δυνατότητες, σε μια Περιφέρεια που, καθώς υπογράμμισε, «βρίσκεται σε αναζήτηση της παραγωγικής της ανασυγκρότησης», ενώ αναφορά έκανε και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων όπως και στο μεταναστευτικό το οποίο χαρακτήρισε πρόβλημα με ευρωπαϊκή αναφορά και διάσταση.

Ειδικότερα, ιδιαίτερη έμφαση στη εισήγησή του έδωσε ο Περιφερειάρχης σε ορισμένες μείζονες εκκρεμότητες τις οποίες έθεσε ως εξής:
– «Πρόκειται για τους δύο ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους, την Ολυμπία και την Ιόνια οδό. Τα έργα ξεκίνησαν αλλά η κρίση κατέστησε τα εργοτάξια ανενεργά και άφησε τα έργα ημιτελή. Για εμάς, η επανέναρξη των εργασιών και η προοπτική της ολοκλήρωσης των δύο αυτοκινητοδρόμων, αποτελεί άμεσο στόχο».
– «Επίσης πρέπει να αναφερθώ και σε μια ακόμα εκκρεμότητα. Στη Δυτική Ελλάδα υπάρχει η μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων που αποτελεί το σύμβολο του Ολοκαυτώματος. Η ύπαρξη και μόνο των Καλαβρύτων, κρατάει πάντα ζωντανό τη ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, ζήτημα που οφείλει να πάψει να υφίσταται ως εκκρεμότητα προκειμένου να καταλήξει σε μια δίκαιη ρύθμιση».
– «Εξίσου σημαντικό είναι το βάρος της λαθρομετανάστευσης. Χιλιάδες απόκληροι συνωθούνται στο λιμάνι της Πάτρας αναζητώντας διέξοδο προς την Ευρώπη και προς τη Γερμανία. Το πρόβλημα μας ξεπερνά, οι μετανάστες ζουν με όρους ανθρωπιστικής κρίσης και οι πολίτες υποφέρουν με την κοινωνική συνοχή να απειλείται σοβαρά».

«Ζώνη ειδικού καθεστώτος πλέον η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος»
«Η επίσκεψη του υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας, κ. Fuchtel, και εκπροσώπων γερμανικών επιχειρήσεων, στην Πάτρα, σηματοδοτεί -ειδικά αυτή την περίοδο- το άνοιγμα του δρόμου για τη μετατροπή της περιφέρειάς μας σε ζώνη ειδικού καθεστώτος». Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Χατζηλάμπρου, με αφορμή την έλευση του κ. Φούχτελ.
Και συνεχίζει:
«Οι περίφημες «ειδικές επενδυτικές ζώνες», που οι εκπρόσωποι της γερμανικής πολιτικής προωθούν, αποτελούν περιοχές όπου δεν ισχύει κανένα κυριαρχικό δικαίωμα και κανένας νόμος του ελληνικού κράτους. Δεν ισχύει, δηλαδή, κανένα κεκτημένο εργασιακό δικαίωμα, ούτε περιβαλλοντική συνθήκη, καθώς το καθεστώς ορίζεται σε ειδικές συμβάσεις και υπαγορεύεται από εκείνους που εμφανίζονται ως επενδυτές. Με πρόσχημα την αύξηση της απασχόλησης, θα αφήσουν πίσω ερείπια.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες στην Αχαΐα δεν μπορεί να αντιμετωπίζουν τους εκπροσώπους της γερμανικής πολιτικής ως αρωγούς, αλλά ως δύναμη κατοχής στην περιοχή μας, οφείλοντας να αρνηθούν οποιεσδήποτε τέτοιου τύπου συμφωνίες.Αντί να τους δεξιωθούν, να τους στείλουν το μήνυμα «να πάνε από κει που ‘ρθαν». Ανοίγοντας το δρόμο σε τέτοιου τύπου «επενδύσεις», μόνο η τοπική κοινωνία δεν θα βοηθηθεί. Με αυτό το κριτήριο θα πρέπει να σταθούν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τη χώρα μας σε διαφορετική βάση, αν βγούμε από την πολιτική των μνημονίων, αν βγούμε από την πολιτική της επιρροής Μέρκελ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν η γερμανική αντιπροσωπεία ήρθε να μας διδάξει «τάξη και ηθική», να θυμούνται ότι η Siemens είναι η πρώτη στον κατάλογο της διαπλοκής.Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε. Την επόμενη φορά που θα έρθουν, να μην ξεχάσουν να φέρουν και τις πολεμικές αποζημιώσεις».